Hronika
21.06.2020. 13:32
Vojislav Tufegdžić

Epidemija, prostitucija, komedija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pandemija koronavirusa svom žestinom se obrušila na prostituciju. Evropski mediji mesecima izveštavaju o hiljadama radnica u industriji seksa koje su preko noći postale beskućnice nakon što su vlasti zatvorile legalne bordele.

Dodatni problem za mnoge od njih je što zbog zatvorenih granica i drugih restriktivnih mera ne mogu da se vrate u svoje matične zemlje.

Nemačka, u kojoj su bordeli legalni više od dve decenije, na početku pandemije je donela odluku o zatvaranju ne samo bordela, već i drugih mesta koja su tradicionalno uporište prostitucije, poput noćnih klubova.

"Za mene je ovo katastrofa”, kaže za Rojters poljska prostitutka koja radi u Bohumu, a mušterijama je poznata kao Nikol. „Od sredine marta nemam nikakva primanja i nemam gde da spavam.” Pre krize Nikol je bordelu plaćala 97 dolara dnevno kako bi tamo mogla da prenoći, ali i da prima klijente.

Sada to više nije moguće, pa trenutno odseda u stanu upravnika bordela.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U ovoj zemlji su seksualni radnici samozaposleni, snose sve troškove i plaćaju porez. Teoretski bi mogli da budu uključeni u mere koje je nemačka vlada pokrenula kako bi pomogla samozaposlenima, ali je način kako se to može uraditi za većinu i dalje nepoznanica.

"Nadam se da će Zavod za zapošljavanje prihvatiti moju molbu kako bih mogla dobiti naknadu za nezaposlene. Ako se to dogodi, moći ću barem da se preselim u iznajmljeni stan", nada se ova prostitutka iz Poljske.

Dodatni problem predstavljaju oni koji se prostitucijom bave ilegalno, a od početka krize ta praksa je u porastu širom Evrope. Zbog nemogućnosti legalnog rada, brojne prostitutke su svoje usluge počele da pružaju na ulicama, što predstavlja veliki zdravstveni rizik.

"Potražnja za plaćenim seksom i dalje je vrlo velika uprkos riziku od virusa. Neke žene naprosto preuzimaju rizik kako bi preživele”, kaže Hajke Ketner iz dobrotvorne ustanove „Madona“ u Bohumu.

Povezane vesti - Dvadeset cura, makro i ranč

Prema nekim procenama, koje je za Rojters iznela Suzan Vilp iz Udruženja erotskih i seksualnih usluga, u Nemačkoj postoji između sto hiljada i dvesta hiljada žena angažovanih u seksualnoj industriji, a oko 80 odsto njih su iz inostranstva, uglavnom iz Bugarske, Rumunije, Poljske i Ukrajine.

"Većina je nekako uspela da se domogne svojih kuća, ali ostale su odjednom postale beskućnici. Govorimo o četiri odsto njih koje su najranjivije u ovoj industriji. Došle su ovde bez ičega, nadajući se da će nešto zaraditi. Sada žive kod prijatelja ili na ulici”, kaže Vilp.

Čekanje u redu

Primer Nemačke nije jedinstven, ali razne zemlje u kojima je prostitucija legalna smišljaju načine kako da pomognu angažovanima u ovom poslu. Međutim, neki od primera bi se mogli nazvati grotesknim. Nadajući se oporavku turizma, Grčka je tako odlučila da otvori vrata svojih bordela, ali su prostitutke za nova pravila koja im se nameću imale jedinstven komentar: „Pa ovo je ludo!”

One su ubeđene da će propisane mere preduzete radi njihove, kao i zaštite njihovih klijenata od zaraze koronavirusom imati negativan učinak na poslovanje. Prema pravilima koja su usvojena pre nekoliko dana, prostitutke će u toj zemlji morati da zapisuju imena, prezimena i telefonske brojeve svojih klijenata kako bi ih u slučaju potrebe mogla kontaktirati epidemiološka služba.

"Pa koji klijent će prihvatiti da nam saopšti svoje lične podatke? Biće gladnih među nama”, kaže Ana Kouropu, transseksualna žena koja vodi grupu podrške za seksualne radnice „Crveni kišobran”. Bordeli širom Grčke prethodnih dana su otvorili svoja vrata. Prema novim pravilima, klijent i prostitutka moraju da nose maske i da paze da im glave ne budu previše približene, a njihov susret ne sme da traje duže od 15 minuta!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Sve ovo je smešno”, kaže Rita, vlasnica bordela u centru Atine. „Prve večeri promet je bio solidan, ali s obzirom na nova pravila prostitutke ne znaju koliko će to trajati. To je skroz ludo".

Povezane vesti – U mreži makroa našla se i ćerka pravoslavnog sveštenika

Devojke koje se bave ovim poslom željno su iščekivale povratak na posao jer tokom karantina nisu imale pravo ni na kakvu pomoć. Kouropu je organizovala prikupljanje pomoći za najugroženije, ali se sada ona i njene koleginice plaše da će zbog novih pravila morati da pređu u ilegalu. Naravno, odbacuju i pomisao da će ljudi ispred bordela čekati u redovima udaljeni jedni od drugih dva metra:

"Ponekad skoro razvale vrata koliko im se žuri da uđu kako ih niko ne bi video. Kako iko misli da će pristati da čekaju u redu
na ulici?"

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve