Hronika
14.01.2023. 21:20
Beta

Kragujevac

Građani apeluju da bahati vozači budu u pritvoru do izricanja kazne

Saobraćajka, udes, sudar
Izvor: Shutterstock

Roditelji Nikoline (12) koja je nastradala 7. decembra na pešačkom prelazu u Kragujevcu, apelovali su na pravosuđe da bahati vozači budu u pritvoru dok čekaju kazne, jer i dalje ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.

Nikolinina majka, Vera Janković je na skupu građana koji je održan na platou ispred tržnog centra u Bulevaru kraljice Marije, kod pešačkog prelaza gde se dogodila nesreća, rekla da je njena ćerka nastadala kada ju je na pešačkom prelazu udario 70-godišnji vozač pri brzini od 90 kilometara na sat.

"Vozač, njen ubica, posle nesreće nije ni prišao, nije pokazao ni trunku ematije, nego je gledao štetu na svom automobilu. Nikolina je dva dana posle nesreće doživela moždanu smrt", rekla je novinarima  Vera Janković čija je ćerka preminula u bolnici 1. januara.
 

Ona je napomenula da je vozač bio u pritvoru 48 sati, nakon čega je pušten da se brani sa slobode a i dalje ima vozačku dozvolu.

"Brinemo za našu bezbednost, i roditelji se plaše za svoju decu jer je u blizini osnovna škola, da će on da ponovi svoje ponašanje. Znamo da on godinama svakodnevno prolazi ovim bulevarom i znao je za pešački prelaz  i da učenici tu prelaze ulicu svakodnevno", rekla je Nikolinina majka.
 

Ona je ocenila da je krivica vozaća očigledna i da ne sumnjaju da će biti osudjen,  ali krivični postupak može dugo da traje.

"On ima sve vreme ovoga sveta, ima vozačku dozvolu, da se ponovo bahato ponaša i da ugrožava bezbednost i moje porodice i sve dece, i njihovih roditelja, iz dve najveće gradske škole. Oko 2.000 dece živi u blizini", poručila je Janković.

Kazala je da se roditelji opravdano plaše za bezbednost svoje dece kada su takvi bahati vozači na slobodi.

"Ovo je skup na kome apelujemo na sudstvo da se Nikolinina sudbina ne ponovi, da ostale porodice  ne dožive ono što je moja doživela", rekla je Nikolinina majka.

Protestni skup pod nazivom "Pravda za Nikolinu" simbolično je počeo u minut do 12.00, i to je treći skup gradjana od kada se nesreća dogodila.

Posle prvog okupljanja u decembru nadležni su postavili usporivače saobraćaja u Bulevaru Kraljice Marije.

Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu je ranije saopštilo da je 8. decembra  odredjena mera zadržavanja u trajanju do 48 sati osumnjičenom V.K. iz Kragujevca, zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, kao i da se od 1. januara, kada je devojčica preminula, preduzimaju dokazne radnje i potrebna veštačenja u pravcu krivičnog dela  za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na pešačkom prelazu povređena beba
Saobraćajka, udes, sudar

Tragedija u Nišu

05.08.2022. 14:30

Na pešačkom prelazu povređena beba

Niška policija potvrdila je da je u petak ujutru, u 8.30 sati, na pešačkom prelazu u Bulevaru Nemanjića povređena devetomesečna beba, kada je na majku sa kolicima naleteo automobil.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve