Hronika
04.03.2019. 17:15
R.E./Beta

HAPŠENJE ČABE DERA U ČEŠKOJ: I Srbija ima šanse da joj plaćeni ubica bude izručen

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čaba Der, srpski i mađarski državljanin, uhapšen u petak u Češkoj po osnovu međunarodnog naloga za hapšenje iz Madjarske, Holandije i Srbije zbog ubistava vatrenim oružjem, može da bude izručen i Srbiji ako ona to zatraži, o čemu će odlučiti češki sud a kao konačna instanca češki ministar pravde.

"Naši zakoni ne odredjuju striktno obavezujuće kriterijume za izručenje po kojima se odlučuje kada traži više zemalja. Navode se kriterijumi na osnovu kojih posle odlučuje sud ili ministar pravde. U te kriterijume spada težina tih krivičnih dela, datum kada je ta zemlja zatražila izručenje a i državljanstvo te osobe igra ulogu", kazao je danas češkom radiju Radiožurnal Jakub Pastušek iz češkog Ministarstva pravde.

Postupak izručenja Holandiji i Mađarskoj trajao bi kraće, dok bi ukoliko bi izručenje zatražila i Srbija, obzirom da nije članica Evropske unije, trajao nekoliko meseci.

"Sve zavisi od toga da li će Srbija zaista zatražiti izručenje te osobe, jer još nije tražila, tek je uhapšen. Srbija ima rok od 40 dana tokom kojih može da zatraži izručenje i dostavi dokumenta Ministarstvu pravde Češke a tek onda će sud odlučivati da li ima prepreka ili može da se izruči. To je postupak izručenja van EU i on dugo traje, minimalno nekoliko meseci", kazao je Pastuška.

Izručenje Holandiji ili Mađarskoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje obavlja se prema rečima Pastušeka brzo i trajalo bi maksimalno nekoliko nedelja.

Zvaničnik češkog Ministarstva pravde upozorio je da je ovaj slučaj izuzetan, jer se do sada uglavnom dešavalo da izručenje traže dve zemlje a ne više.

Čaba Der uhapšen je u hotelu u širem centru Praga sa falsifikovanim dokumentima i dva pištolja u petak a ; juče je nadležni sud u Pragu odlučio da ostane u zatvoru do izručenja.

NE PROPUSTITE:

KO JE UHAPŠENI ČABA DER: Zbog ovoga traži ga srpska, ali i pola evropskih policija

ČABA DER UHAPŠEN U ČEŠKOJ: Srbija će tražiti izručenje serijskog likvidatora

ZATVOR-RUDNIK ZA POLICIJU, ALI I ZA MAFIJU

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve