Hronika
18.04.2021. 09:34
Tamara Marković Subota

Ubistvo s najvišim činom

INTERVJU TONČI PERCAN

Tonči Percan vizual
Izvor: Ekspres

Ambasador Vladimir Rolović ubijen je u Švedskoj pre pola veka. Jedini novinar sa ovih prostora koji je ubicu Miru Barešića posetio u zatvoru jeste Tonči Percan. U ekskluzivnom intervjuu za ,,Ekspres“ Percan kaže: ,"Ubistvo Rolovića bilo je osveta za smrt Vjekoslava Maksa Luburića"

Novinar Tonči Percan radio je na švedskoj televiziji kada je 1972. godine dobio priliku da poseti najčuvanijeg zatvorenika Miru Barešića, osuđenog na doživotnu robiju za ubistvo jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića. Pre pet godina imao je priliku i da prvi pregleda nekoliko hiljada stranica istrage ovog zločina. U ekskluzivnom intervjuu za „Ekspres“ Percan, koji je iz rodne Pule u Švedsku došao 1974. godine, govori o upadu u ambasadu kobnog 7. aprila 1971, motivima ubistva, vođama hrvatskog Otpora, otmici aviona zbog koje su osuđenici pušteni iz švedskog zatvora, Titovom dolasku u ovu skandinavsku zemlju...

*
*

Ambasador Rolović ubijen je 7. aprila 1971. godine u zgradi jugoslovenske ambasade u Stokholmu. Kakvo je stanje bilo tada kada je u pitanju emigracija u Švedskoj? Rolović je bio šef Udbe i logora na Golom otoku. Prethodno je bio ambasador u Norveškoj. Da li je njegov dolazak uneo nemir u emigraciji u Švedskoj?

"Pa to je svakako izazvalo nemir. Među otporašima se govorilo da je Rolović došao u lov na njih, da mu je to bio specijalan zadatak.“

Ko je bio vođa Otpora u to vreme? Ko je predvodio hrvatsku emigraciju usmerenu protiv Jugoslavije?

"Ustaška emigracija bila je podjeljena u dvije frakcije: jednu je vodio Vjekoslav Maks Luburić, a drugu poglavnik Ante Pavelić. Pavelić je ranjen u jednom atentatu i umro je od posljedica u Madridu 1959. Moglo bi se reći da su luburićevci postali jači i oni zastupaju tezu o pomirenju djece ustaša i partizana. Političku liniju koju je kasnije preuzeo i provodio Franjo Tuđman.

Da, skoro do ubojstva Rolovića, Vjekoslav Luburić bio je glavna figura ustaške emigracije. I on se vratio u Evropu iz Argentine gdje su ustaše pobjegle nakon poraza 1945. Luburića ubija Udba dvije godine prije nego što će atentatori ubiti Rolovića."

*
*

Švedska policija je pre zločina imala dva bliska susreta sa njima i mogla je da spreči ubistvo. Njih je zaustavljala policija, ali su pušteni. Zašto?

"Da, to putovanje trebalo je biti prekinuto od švedske policije koja je jednostavno bila preljubazna. Niko od njih nema vozačku dozvolu, a išli su u akciju autom, što znači da je postojala mogućnost da budu zaustavljeni. I policija ih je zaustavila pitajući ih za vozačku. Brajković je rekao da ju je zaboravio kod kuće, ali da idu tražiti posao u Stokholm. I policija ih pušta.

Švedska policija zaustavlja ih još jednom. Auto je staro i imalo je izlizane gume. Opet lažu da idu tražit posao u glavni grad. I policija ih pušta još jednom."

Opširnije čitajte u štampanom izdanju Ekspresa koje je od 16.4.2021. na svim kioscima...

Princ Filip, Naslovna strana Ekspresa
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nikada se nije odrekao pravoslavlja
naslovna strana Ekspresa

NOVI BROJ EKSPRESA

16.04.2021. 13:13

Nikada se nije odrekao pravoslavlja

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 16.4.2021. na kioscima, pročitajte:
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
11.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve