Hronika
06.10.2021. 13:30
Tanjug

Smrtna kazna u SAD

Ipak nisu poslušali papu: Pogubljen trostruki ubica

Smrtna kazna, smrtonosna injekcija, pogubljenje
Izvor: Shutterstock

Američka savezna država Misuri pogubila je Ernesta Džonsona nakon što su i guverner Majk Parson i Vrhovni sud odbili da ga pomiluju, uprkos molbi pape Franje, koji je to tražio zbog mentalne zaostalosti osuđenog ubice.

Porota je 61. godišnjeg Džonsona proglasila krivim za ubistvo troje zaposlenih na benzinskoj pumpi 1994. godine, a pogubljen je u utorak smrtonosnom dozom pentobarbitala, snažnog barbiturata, koji mu je ubrizgan u zatvoru u gradu Bon Ter, prenosi AP.

Njegovi advokati su izjavili da je bilo puno dokaza o njegovoj mentalnoj zaostalosti i zatražili su od Vrhovnog suda u utorak da zaustavi pogubljenje, jer se njime krši ustavna zabrana okrutnog kažnjavanja ljudi s mentalnim poteškoćama, a papa i bivši guverner Misurija Bob Holden, tražili su pomilovanje.

Džonson je pri rođenju patio od alkoholnog fetalnog sindroma, imao je operacuju tumora na mozgu, tokom celog života ostvarivao je slabe rezultate na testovima inteligencije, a "svakodnevne životne veštine" procenjene su mu na nivou četvorogodišnjeg deteta, tvrdili su njegovi advokati.

Sadašnji guverner Parson odbio je pomilovanje u ponedeljak zbog, kako je saopštila njegova kancelarija, "brutalnog ubistva", a to je u utorak uradio i Vrhovni sud. Porota je proglasila Džonsona krivim za premlaćivanje do smrti tri radnika prodavnice, tokom pljačke kako bi obezbedio novac za drogu, u kojem je koristio čekić, odvijač i pištolj.

Ovo izvršenje smrtne kazne je prvo pogubljenje u Misuriju od maja 2020. i tek sedmo u SAD ove godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubica sa Twittera: Ne treba mi žalba
Nedeljko Đurović

Ubistvo Miloša Mileusnića

19.09.2021. 09:18

Ubica sa Twittera: Ne treba mi žalba

Nedeljko Đurović (31) osuđen je prošle nedelje na 30 godina zatvora zbog ubistva studenta iz Čačka Miloša Mileusnića (24) u januaru 2019. ispred zgrade u Ulici Dimitrija Tucovića u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve