Hronika
30.01.2021. 14:19
Tamara Marković Subota

Jedan metak za dve mete

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na meti klana, koji je prošlog petka u Tivtu trebalo da ubije Veljka Belivuka, kako pretpostavlja crnogorska policija, trebalo je da se nađe i sam vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, ekskluzivno saznaje “Ekspres”.

Klupko istrage, koju vodi specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović, u ovom slučaju počelo je da se razmotava još krajem decembra kada je policija privela, a zatim pustila sada jednog od osumnjičenih za pokušaj Belivukovog ubistva, a nastavilo se prošlog petka kada su pripadnici Agencija za nacionalnu bezbednost i Specijalnog policijskog tima razotkrili i sprečili planiranu likvidaciju.

Ubistvo Belivuka, prema prvim nezvaničnim informacijama koje su objavili crnogorski mediji, trebalo je da bude izvršeno u petak u Tivtu, sa čijeg aerodroma je tog dana Belivuk avionom trebalo da poleti za Beograd. Sa njim u društvu bio je i njegov prvi saradnik iz Partizanove navijačke grupe Marko Miljković. Da li je i Miljković trebalo da bude ubijen u paketu sa Belivukom, sada je pitanje istrage, ali je za Specijalno državno tužilaštvo mnogo bitnije da li je ovoj pakleni plan imao i mnogo važniji cilj – ubistvo Radoja Zvicera, moćnog vođe još moćnije kavačke ekipe.

Zvaničnih, ali ni nezvaničnih informacija o kompletnom planu likvidacija za sada nema, a ceo predmet se i u policiji i u Specijalnom tužilaštvu vodi pod najvećim stepenom tajnosti.

„Za sada možemo da potvrdimo samo da je sprečena jedna likvidacija, ali još radimo na slučaju u saradnji sa SDT-om“, rekao je za podgoričke „Vijesti“ izvor iz vrha uprave policije.

Povezane vesti - Uhapšen Veljko Belivuk

Sprečavanje likvidacije Belivuka izvedeno je hapšenjem trojice osumnjičenih, koji se dovode u vezu sa škaljarskim klanom. Belivuk je u Crnu Goru došao nedelju dana ranije, gde je kod Zvicera trebalo da bude gost na slavi za Svetog Jovana. Da je Belivuk u Crnoj Gori, i to u Kotoru, sedištu i kavačkog i škaljarskog klana javnost je saznala prošlog ponedeljka kada je on, kao bezbednosno-interesantno lice priveden na saslušanje u kotorsku policiju, i to nakon što je zaustavljen u automobilu u kome je bio sa Zvicerom i Miljkovićem. Njegov boravak u Crnoj Gori, međutim od početka nije bio tajna za tamošnju službu i policiju, koja je i prateći njegovo kretanje i kontakte, najpre izvršila njegovo privođenje, a zatim i sprečila njegovu likvidaciju.

Organizacija iz Spuža

Zbog planiranja Belivukovog ubistva uhapšeni su Radovan Stanišić, Milo Jovanović i Goran Marković, a kao organizator grupe kojoj su pripadali označen je Janko Vukadinović, koji se odranije nalazi u zatvoru.

Trojica osumnjičenih saslušani su u Specijalnom tužilaštvu dan posle hapšenja, i tada im je određen pritvor do 72 sata. Protiv sve trojice podneta je krivična prijava kojom se terete za stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i pokušaj teškog ubistva.

U javnosti je najpoznatiji Janko Vukadinović, označeni vođa grupe, koji se odranije nalazi u pritvoru zbog sudskog postupka u kome je takođe označen kao organizator kriminalne ekipe koja je u martu 2018. u podgoričkom restoranu “Forum” ubila Miloša Šakovića, člana kavačkog klana, ali i slučajnu žrtvu Radivoja Jovanovića. Za ubicom je tada ostao odbačeni pištolj, torbica i kačket, na osnovu kojih je kao direktni izvršilac zločina označen Marko Jovanović, koji je u bekstvu. Preko identifikovanog Jovanovića došlo se i do ostalih uključenih u zločin, pa je optužnicom kao vođa ove kriminalne grupe označen Janko Vukadinović i još jedna nepoznata osoba, a kao član kriminalne organizacije okrivljen je i Jankov brat, Predrag Vukadinović.

-Ova kriminalna organizacija delovala je od kraja 2017. pa do kraja septembra 2018, sa ciljem vršenje krivičnih dela. Janko Vukadinović i nepoznata osoba su za sebe odredili da planiraju izvršenja ubistva, otmice, nedozvoljeno držanja oružja i prodaju droge, te da pripadnicima kriminalne organizacije daju naredbe i uputstva, i sami vrbuju članove kriminalne organizacije - navodi se u optužnici u kojoj se povodom ubistva konstatuje: “Okrivljeni Marko Jovanović, koji je u bekstvu, 31. marta 2018, oko 11 sati, u lokalu ’Forum’ ubio je Šakovića i Jovanovića, u čemu mu je pomogao Predrag Vukadinović. On je iznajmio auto ’sitroen’ i predao ga bratu Janku, nakon čega su se Jovanović i Janko Vukadinović tim vozilom kretali kroz Podgoricu kako bi utvrdili gde se Šaković nalazi i kuda se kreće”.

Policiji, kao i javnosti poznat je i sada uhapšeni Radovan Stanišić koji je 2015. godine bio prvostepeno osuđen na četiri godine i devet meseci zatvora, jer je učestvovao u oružanoj pljački filijale Erste banke u Tivtu, izvršene 31. maja 2014. godine. Prema presudi podgoričkog Višeg suda, Stanišić i trojica njegovih saučesnika napali su tada službenike banke po prethodno razrađenom planu, i iz banke ukrali 106.000 evra.

-Stanišić je na nišanu držao jednog službenika banke, pratio ga do trezora i naredio mu da ubaci novac u vreću, govoreći: “Brže malo, nemoj da te upucam” - navodi se u presudi.

Razlog zbog koga se veruje da je i Radoje Zvicer trebalo da bude meta planiranog ubistva Belivuka leži u uhapšenom Nikšićaninu Milu Jovanoviću, i to zbog njegovog nedavnog “incidenta” sa policijom.

Povezane vesti - Zima kod „kavčana“

Naime, 30. decembra Interventna policija u Nikšiću zaustavila je vozilo u kom su bili Jovanović i njegovi prijatelji Jovan Mrvaljević i Vlada Mijušković, a u kom je pronađen pištolj brušenog broja sa devet metaka, fantomke, rukavice i tri kriptovana telefona. Sva trojica su odmah uhapšeni, a Mijušković je zatim na saslušanju preuzeo krivicu za pištolj, nakon čega su Jovanović i Mrvaljević pušteni. Međutim, njih dvojica su se posle puštanja obratili medijima sa tvrdnjom da su ih te noći pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije tukli, maltretirali, mučili, ucenjivali, pretili silovanjem i ubistvom. Tvrdili su i da su im policajci pretili da će nauditi njihovim porodicama, navodeći da su policajci od njih tražili da lažno svedoče da rade za Kotoranina Jovana Vukotića i da imaju zadatak da ubiju nekog „kavčanina“. Jovanović i Mrvaljević su u javnom nastupu tražili od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulića i uprave policije da ih zaštite i procene da li su ugroženi, jer su im pripadnici SBPOK, kako tvrde, rekli da znaju da neće živeti ni mesec dana.

Uprava policije je odbacila ove njihove optužbe, navodeći da je policija te noći sprečila izvršenje teškog krivičnog dela protiv života i tela, koje je moglo nastati kao posledica sukoba članova organizovanih kriminalnih grupa. Saopštili su i da je upravo Jovanović u neformalnom razgovoru sa policijom u noći kada je priveden rekao da bi mu u slučaju otključavanja kriptovanog telefonskog aparata mogla biti ugrožena bezbednost.

-Očigledno je da se nastavlja sa medijskim pritiscima članova organizovanih kriminalnih grupa i njima bliskih lica na službenike SBPOK. Na ovaj, po njima jedino mogući način, pokušavaju se aktivnosti službenika predstaviti kao nezakonite, a službenici na ovaj način, kao i kroz podnošenje krivičnih prijava protiv njih, odvratiti od sprovođenja daljih aktivnosti prema kriminalnim grupama, što ujedno predstavlja i jedno od obeležja svih kriminalnih organizacija i grupa, pa i kriminalnih grupa koje deluju u Crnoj Gori. Takođe, cilj ovih aktivnosti je istovremeno da se dokazi koji su prikupljeni, i na osnovu kojih su određeni članovi organizovanih kriminalnih grupa procesuirani, predstave kao pravno nevaljani, kako bi ova procesuirana lica ostvarila povoljniji položaj u daljem toku krivičnih postupaka koji se vode pred nadležnim sudovima. Navedene aktivnosti članova kriminalnih grupa i njima bliskih lica, koje su usmerene na diskreditaciju policijskih službenika SBPOK, obesmišljavanje njihovih aktivnosti kroz lažno prijavljivanje pojedinih službenika i iznošenje neistinitih navoda u medijima, ni na koji način neće uticati da dalje planirane aktivnosti ovog sektora. Sa ovim aktivnostima policija će nastaviti, nesmanjenim intenzitetom, koordinirano i planski, a sve u cilju potpunog neutralisanja ovih kriminalnih grupa - saopštila je UP.

Saznanja crnogorske policije ukazuju na mogućnost da je još tada, kada su uhapšeni Jovanović i dvojica njegovih prijatelja, Radoje Zvicer bio moguća meta planirane likvidacije, i da se upravo zbog toga ne isključuje mogućnost da je njegovo ubistvo trebalo da bude izvršeno zajedno sa likvidacijom Belivuka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Veljko Belivuk; Foto: Tanjug

Zvicer je inače bio meta atentata krajem maja prošle godine u Ukrajini u elitnom delu Kijeva, kada je grupa atentatora iz Crne Gore i Srbije pucala na njega na ulici dok je džogirao. Zvicer je tada izrešetan sa nekoliko metaka u grudi, ali ga je sigurne smrti spasla supruga Tamara Zvicer, koja je istrčala iz zgrade i iz pištolja pucala na napadače i tako ih naterala da pobegnu... Zvicer je ranjen prebačen u bolnicu, gde je operisan, a dva dana posle pucnjave, u policijskoj poteri na drugom kraju zemlje - uhapšeni su osumnjičeni napadači - Crnogorci Emil Tuzović i Stefan Đukić i srpski državljani Milan Branković i Petar Jovanović. Zbog sumnje da im je davao logističku podršku i odavao informacije, uhapšen je i jedan inspektor kijevske policije. Ukrajinski mediji pisali su da je ova grupa, navodno, dobila pola miliona evra za Zvicerovu smrt.

Akcija u Budvi

Istovremeno sa akcijom u Tivtu, u Budvi je uhapšen odbegli Kraljevčanin Lazar Ilić za kojim je srpsko pravosuđe raspisalo poternicu zbog ubistva saradnika škaljarskog klana Aleksandra Šarca u beogradskom TC „Ušće“.

Sa Ilićem je uhapšen i Strahinja Savić, a kako je crnogorska policija saopštila, i njihovo hapšenje je izvedeno u sklopu akcije na sprečavanju likvidacije bezbednosno-interesantne osobe iz ovog primorskog grada. Operativna saznanja ukazuju da je na meti ove dvojice osumnjičenih trebalo da bude Marko Ljubiša Kan, blizak saradnik škaljarske ekipe. On je u dosijeima crnogorske policije označen kao vođa barsko-budvanske kriminalne organizacije, i osoba koja je, pored „škaljaraca“, u bliskim kontaktima i sa njihovim beogradskim saveznicima, klanom Luke Bojovića.

U crnogorskoj policiji kažu da nije slučajnost što su akcije u Tivtu i Budvi izvedene istovremeno, što ukazuje na mogućnost da se do Ilića upravo i došlo praćenjem kontakata Veljka Belivuka. Da li je upravo po naređenju Belivuka, Ilić trebalo da izvrši likvidaciju poznatog saradnika škaljarske i ekipe Luke Bojovića, za sada nije poznato, ali se istraga vodi baš u tom pravcu.

Povezane vesti - Najunosnije zanimanje – navijač

Šarac, inače član „Pink Panter“ bande, ranjen je 17. oktobra, a od zadobijenih povreda je preminuo nekoliko dana kasnije. Beogradska policija je Lazara Ilića, kao osumnjičenog ubicu identifikovala tri dana posle pucnjave, a jedino što je o njemu do tada bilo poznato jeste da je zaveden kao narkoman i izvršilac sitnijih krivičnih dela. Ilić je odmah posle zločina pobegao iz Srbije u Crnu Goru, gde je koristio lažna dokumenta, a crnogorska policija je kod njega pronašla kriptovani telefon sa aplikacijom Skaj, koja je u poslednje vreme postala osnovna alatka komunikacije među kriminalcima.

Crnogorski mediji navode da je tamošnja policija uspela da otvori Ilićev telefon i da u njemu pronađe dokaze koji osumnjičenog povezuju sa pripremom likvidacije Marka Ljubiše Kana.

Iako još nema zvanične potvrde, tamošnji mediji navode i da je Ilić, suočen sa dokazima, pristao da progovori i otkrije ko su ljudi od kojih je primao naređenja, a koji su u njegovom telefonu bili zavedeni pod šiframa i nadimcima, tako da se nastavak ove istrage tek očekuje.

Jezik za zubima

Okružni sud u Kijevu produžio je do 8. februara 2021. godine pritvor četvorici osumnjičenih da su organizovali i izvršili atak na život Radoja Zvicera, objavio je ukrajinski sajt Detective-info, navodeći da uhapšeni Balkanci - Đukić, Tuzović, Branković i Jovanović i dalje drže jezik za zubima.

-Urađena forenzičko-psihijatrijska veštačenja su pokazala da osumnjičeni ne pokazuju znakove bilo kakve hronične psihijatrijske bolesti, odnosno da su u periodu izvršenja zločina bili svesni svojih postupaka i smatraju se razumnima - objavio je ukrajinski sajt.

Preživeo tri atentata

Marko Ljubiša Kan do sada je preživeo tri atentata. Poslednji put meta je bio 27. avgusta 2019. u pucnjavi na terasi lokala “Korkovada” u Budvi, kada su ranjena dvojica njegovih prijatelja, Budvani Dragan Marković i Goran Slovinić. Kan je uspeo da izbegne kišu metaka.

Prvi put na njega je pucano u noći 6. juna 2009. na parkingu Beogradske arene, posle utakmice Partizan – Panatinaikos. Nepoznati napadači u njega su ispalili nekoliko hitaca i Kan je tada pogođen u vrat. Zatim je ponovo ranjen 2. marta 2013, kada su na Novom Beogradu nepoznati napadači ispalili rafal na njegov “golf”. Kan je pogođen sa četiri metka u grudi i vrat, ali je uspeo sam da dođe do zgrade Hitne pomoći.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light snow
1°C
20.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve