Hronika
07.09.2021. 07:10
Tamara Marković Subota

Vladavina prava u CG

Južno voće, kokain, kumovi...

Biznismen, luksuz, cigare 6.9.2021.
Izvor: Shutterstock

U kontrolisanoj isporuci policija Crne Gore u Zeti zaplenila je 1,4 tone kokaina i uhapsila oca i ćerku Budimira i Marinu Krstović, za sada jedine osumnjičene u ovoj istrazi.

Tona i četiristo kilograma kokaina koji je zaplenjen u Crnoj Gori 26. avgusta, kako se pretpostavlja, najverovatnije je stiglo iz Ekvadora. Banane u kojima je droga pronađena utovarene su na brod MSC „Katja“ u luci Bolivar odakle su krenule prema Panami, a potom je tovar u Italiji pretovaren na brod na kom je i doplovio u Crnu Goru.

Rekordna količina kokaina pronađena je i zaplenjena u skladištu firme u Mujanovićima u Zeti, čiji je vlasnik uhapšeni Budimir Krstović (66), zvani Budo Banana. Lisice su prvo na ruke stavljene njegovoj ćerki Marini Krstović (27), koja je i bila u Zeti, dok je Budimir Krstović u tom momentu sa suprugom boravio u Beogradu, a zatim se po pozivu ćerke dan kasnije prvim letom vratio u Crnu Goru. I Marina i Budimir Krstović su pred policajcima, a potom i pred tužilaštvom, tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom, kao i da su spremni da sarađuju sa policijom.

Crnogorska policija još proverava kako je rekordna količina od 1,4 tone doplovila do Luke Bar, kao i gde je tačno droga ukrcana.

Zaplena kokaina u Crnoj Gori 6.9.2021.
Izvor: Tanjug / Montenegro Police

Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katja“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Utvrđeno je da je brod „Šarlot iz italijanske luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar. Jedinica za borbu protiv narkotika ekvadorske policije dala je odobrenje da brod „Katja sa kontejnerima banana, koje je poručila firma Budimira Krstovića, isplovi iz luke Bolivar u Ekvadoru i nastavi planiranu rutu prema Evropi jer je nakon detaljnih provera utvrđeno da na njemu nema droge.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama, pod kontrolom američke DEA, tovar je praćen tokom čitavog puta. Za sada nije poznato da li je kokain unet i sakriven među banane na vodi, tokom plovidbe ili pretovara u Panami.

Kokain sa oznakom Pariza

Zaplenjeno 408 kilograma

Kokain

Zaplenjeno 408 kilograma

14.08.2021. 08:00

Kokain sa oznakom Pariza

Utvrđeno je da je brod „Šarlot iz italijanske luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar. Luka Đoja Tauro u Kalabriji je godinama pod posebnim nadzorom italijanske carine i policije zato što predstavlja jednu od glavnih ulaznih tačaka za drogu. U toj luci je početkom novembra prošle godine zaplenjeno 932 kilograma čistog kokaina koji je bio sakriven u kontejneru smrznutih dagnji iz Čilea. Vrednost tada zaplenjene droge na crnom tržištu je, kako je tada italijanska policija saopštila, procenjena na oko 186 miliona evra.

Kumovske veze

Istražitelji koji su pratili pošiljku narkotika, koja je na kraju završila u skladištu u Zeti, kontrolnim skenerom potvrdili su informaciju strane službe da se sa bananama nalazi kokain, a crnogorskim carinicima i policiji naređeno je da se ponašaju kao da je sve u redu i propuste kontejnere koji su 26. avgusta prevezeni do magacina u vlasništvu Budimira Krstovića u zetskom selu Mojanovići. Čitavom akcijom koja je nazvana kodnim imenom 187 rukovodili su strani operativci koji su utvrdili da je tri kontejnera sa bananama poručila Marina Krstović, i to od dobavljača „Co ex Friuit S. A.“ iz Ekvadora za kompaniju „San Francisko“ koja je u vlasništvu njenog oca.
 

Marina Krstović je odmah nakon pronalaska droge policajcima ponudila imena i kontakte dobavljača, kao i uvid u poslovnu korespondenciju. Čak je pred policajcima telefonom pozvala dobavljača Karlosa Falkezija, koji joj je saopštio da je pošiljka koju joj je uputio prošla sve neophodne kontrole u luci Bolivar u Ekvadoru, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi šta se dešavalo sa tovarom na putu do Crne Gore.

Budimiru i Marini Krstović posle hapšenja određen je policijski pritvor od 72 sata, ali su oni posle saslušanja kod tužioca odlukom sudije za istragu Radomira Ivanovića pušteni na slobodu budući da je sudija Ivanović odbio predlog više državne tužiteljke Tanje Božović da se Krstoviću i njegovoj ćerki odredi pritvor do 30 dana. Odlukom sudije Ivanovića osumnjičenima je zabranjeno da napuštaju mesto prebivališta, oduzeti su im pasoši i određeno im je obavezno javljanje Upravi policije.

Vest da su oboje osumnjičenih pušteni na slobodu izazvala je burnu reakciju u Crnoj Gori, a istog dana isplivala je i informacija da je sudija Ivanović u kumovskim vezama sa porodicom Krstović. Te veze potvrdio je i sam sudija Ivanović, navodeći da je kum sa bratom osumnjičenog Budimira.

„To je brat Budimira Krstovića. Jesam prijatelj i imamo neke odnose koji se mogu dovesti u vezu s tim. On je bio svedok na krštenju mog sina pre nekih 30 godina. Ali za mene to nije sumnja u moje pristrasno postupanje. Uopšte nisam pristrasno postupao“, rekao je Ivanović za portal RTCG, tvrdeći da je on lično izdao naredbu da se izvrši pretres poslovnih prostorija u Mojanovićima u Zeti, u kojima je kokain skriven u tovaru banana pronađen.
 

Potpredsednik vlade Dritan Abazović dan kasnije, povodom odluke sudije Ivanovića, rekao je da „neko želi da obesmisli sve što vlada uradi” i dodao da je zaplena te droge istorijski rezultat u akciji koja ima globalni karakter.

Abazović je na konferenciji za medije kazao da je sudija Radomir Ivanović morao da se izuzme iz slučaja, kao i da će odluka da budu pušteni na slobodu njemu služiti na čast. Na odluku sudije Vrhovno državno tužilaštvo uputilo je žalbu, a zatim je posle dva dana Veće Višeg suda u Podgorici preinačilo odluku sudije Ivanovića i odredilo pritvor osumnjičenima Budimiru i Marini Krstović.

Krstovići u Zeti posluju preko „San Francisko komerca”, koji je registrovan za uvoz voća i povrća, ali su povezani i sa nekoliko firmi u Srbiji, čija su sedišta registrovana u Novoj Pazovi, a koje su takođe registrovane za trgovinu voćem i povrćem na veliko. Konkretno, radi se o firmi „Fruit World“-u čiji je vlasnik do maja 2015. bila Zorica Krstović, a zakonski zastupnik upravo Budimir Krstović. Sada je ova kompanija zvanično u vlasništvu Vedranka Mrkića, dok je zakonski zastupnik Borko Mirotić.

Poslovi u Srbiji

Kakva je veza između Krstovića i Mirotića nije poznato, ali je ona registrovana u još jednoj kompaniji, koja je takođe registrovana u Novoj Pazovi – firmi „K.B. Company“, a u kojoj je kao vlasnik i direktor, prema podacima Agencije za privredne registre, upisana upravo Marina Krstović.

Pre nje, do juna 2018. vlasnik i direktor „K.B. Company“ bio je Borko Mirotić, a pre njega upravo Budimir Krstović, do maja 2015. Budimir Krstović u Srbiji je bio vlasnik i firmi „Beoplus KBO“ i „KB Agencije“, koje su obe iz registra privrednih društava izbrisane 2012. godine. 

Srpska policija se zvanično nije oglašavala o eventualnom pretresu prostorija ove firme.

Ranjavanje bratanca

Uhapšeni Budimir Krstović inače je u poslovnim krugovima poznat po nadimku Budo Banana, koji je i dobio zbog biznisa sa uvozom banana. U ovom poslu je još od devedesetih godina, mediji su 2001. izveštavali o otmici njegovog brata Dušana, koji je bio otet ispred novosadskog hotela „Džet set“, a kidnaperi su tražili tri i po miliona maraka za otkup. Policija je posle četiri dana uspela da oslobodi otetog Dušana.
 

Podvučeno belim

Krađa kokaina u Sloveniji

Kokain

Krađa kokaina u Sloveniji

27.06.2021. 08:50

Podvučeno belim

Švercerske rute narkotika

Balkan-tranzitno područje

Kokain zaplena

Balkan-tranzitno područje

22.05.2021. 12:10

Švercerske rute narkotika

U javnosti je, inače, do sada bio poznat Budimirov bratanac, Igor Krstović, i to nakon što je 28. januara prošle godine ranjen u Zeti, nakon čega je otputovao na lečenje u Nemačku. Policijsko obezbeđenje koje je zbog njega angažovano u bolnici izazvalo je ozbiljnu reakciju tamošnjih političara, zbog čega je doneta odluka o njegovom proterivanju.  

Posle ranjavanja Igor Krstović je nedelju dana najpre lečen u Podgorici. Zbog teških povreda, zatim je prebačen u bolnicu Medicinskog fakulteta u Hanoveru. Policijsko obezbeđenje koje je u bolnici angažovano zbog njega izazvalo je pažnju poreskih obveznika. Reagovali su građani, mediji, političari i vlasti pokrajine Donja Saksonija koji su postavili pitanje na šta se troši njihov novac i da li oni treba da plaćaju policajce da čuvaju osobu ranjenu u kriminalnom obračunu. Dve nedelje od dolaska Krstovića u Hanover reagovalo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova koje mu je otkazalo gostoprimstvo i istovremeno Krstoviću zabranilo ulazak u Nemačku u narednih pet godina. 

„Ovo je dobra vest za osoblje, kao i pacijente bolnice, dobra vest i za policiju Donje Saksonije koja je sa puno energije obavila sve svoje zadatke proteklih dana. Raduje me da je ova nepotrebna epizoda okončana“, rekao je tada ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Boris Pistorijus iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Posle dvonedeljne hospitalizacije Igor Krstović je prebačen avionom u Tursku, na dalje lečenje. Bolnici u Hanoveru platio je troškove lečenja od 100.000 evra, ali su vlasti pokrajine Donja Saksonija posumnjale da novac kojim je platio bolnički tretman potiče iz ilegalnih poslova. Nemački mediji tada su najavljivali da će tužilaštvo ispitati poreklo Krstovićevog novca, ali do sada nisu objavljena njihova saznanja.

Ranjavanje Igora Krstovića crnogorski mediji doveli su u vezu sa ratom zavađenih kotorskih klanova – „kavača“ i „škaljaraca“. Igor Krstović je navodno bio blizak „škaljarcima“, a potvrda da je njegovo ranjavanje deo rata kotorskih klanova stigla je ubrzo, sa hapšenjem osumnjičenih Vidoja Stanišića, Podgoričanina navodno bliskog „kavačima“, i Dragiše Bulatovića. Obojica su na suđenju negirala da imaju bilo kakve veze sa krivičnim delom za koje su optuženi. Presuda u ovom postupku još nije doneta.
 

Momo i Milo, TV okršaj zbog banana
 

Na društvenim mrežama osvanuo je deo snimaka TV duela koji je nastao pre 24 godine kada su tadašnji politički lideri sada pokojni Momir Bulatović i današnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović imali žestoki okršaj. Ovaj video je zanimljiv jer Bulatović svom bivšem saborcu upućuje neobično pitanje.
„Ako potrošite 50 miliona dolara za uvoz banana, onda to mora da bude veoma ozbiljna stvar“, rekao je Bulatović. Mnogi su se tada pitali zašto je toliko bitno koliko je novca potrošeno za uvoz južnog voća. Čini se, ni sam Đukanović tada nije sasvim očekivao pitanje, pa je pomalo zbunjeno odgovorio: „A kakve ja veze sa tim imam, koliko je uvezeno banana i pomorandži, pet para za to ne dajem“, rekao je tada Đukanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve