Hronika
27.04.2021. 13:37
Tamara Marković Subota

Šverc kokaina

Zavera ćutanja

Šverc kokaina
Izvor: Shutterstock

Crnogorski pomorac Vladimir Penda osuđen je na pet godina i deset meseci zatvora zbog učešća u švercu gotovo 20 tona kokaina, zaplenjenog 2019. u Filadelfiji, ali američki istražitelji još nisu otkrili ko stoji iza najveće pošiljke kokaina ka Evropi. Misterija MSC „Gajen“ tako je i dalje nerešena, iako su dvojica osuđenih priznali da su za „posao“ angažovani u Crnoj Gori.

Vladimira Pendu (27), iz Crne Gore, američki sudija Okružnog suda Harvi Bartl Treći osudio je na pet godina i deset meseci zatvora plus dve godine strogog nadzora zbog učešća u zaveri krijumčarenja kokaina vrednog milijardu dolara kroz luku Filadelfija 2019. godine, saopštilo je američko Ministarstvo pravde. Po američkom zakonu, Penda je osuđen za krivično delo zavere radi posedovanja kokaina sa namerom distribucije. On je na suđenju priznao krivicu i tako postao osmi član posade broda MSC „Gajen“, koji se izjasnio krivim za zaveru za šverc droge.

Gotovo 20 tona kokaina, vrednog više od milijardu američkih dolara, otkriveno je u akciji federalnih, državnih i lokalnih agenata koji su upali na brod MSC „Gajen“ 17. juna 2019. godine, po ulasku na morski terminal Paker u Filadelfiji. Kokain je pronađen u transportnim kontejnerima, a po količini ova akcija jedna je od najvećih zaplena droge u istoriji SAD.

Gliserima do broda

Kako je utvrđeno daljom istragom, članovi posade su u više navrata, tokom putovanja broda, učestvovali u utovarivanju gomile paketa kokaina iz glisera koji su se usred noći na otvorenom moru približavali brodu. Koristili su brodsku dizalicu da bi na njega podigli teretne mreže pune kokaina, a zatim su kokain, spakovan u 15.000 cigli, smeštali u brodske kontejnere u kojima se nalazilo vino, ekstrakti povrća, čileanski suvi orašasti plodovi, otpadni metal i druga roba namenjena Evropi, Africi i Aziji.

Zaplena kokaina
Izvor: EPA

Nakon sakrivanja droge među legalnim teretom, članovi posade su vrata kontejnera ponovo zatvarali, ali lažnim pečatima. Tako su inspektorima koji su na brod upali u Filadelfiji lažni pečati i bili prvi trag za otkrivanje sumnjivih kontejnera. Na brodu je nađeno ukupno sedam kontejnera u kojima je bilo gotovo 20 tona kokaina.

MSC „Gajen“ je inače te godine isplovio iz Kolumbije 19. maja, a pre Filadelfije uplovljavao je u Peru 24. maja, Panamu 9. juna i Bahame 13. juna. Planirane stanice posle Filadelfije bile su Holandija i Francuska, odnosno luke u Roterdamu, Antverpenu i Avru.

Odmah na početku istrage utvrđeno je da su četvorica članova posade, koji su još ranije angažovani za „posao“ u Crnoj Gori, nagovorili ostale članove da im pomognu u utovaru i sakrivanju kokaina. Učesnici u švercu kokaina su za komunikaciju sa dobavljačima droge u Južnoj Americi i koordinaciju utovara droge iz čak 14 glisera, koji su se nekoliko puta pod okriljem noći približavali teretnom brodu, koristili telefone za jednokratnu upotrebu.

Vidite još

Po otkrivanju kokaina, američka policija najpre je uhapsila članove posade Ivana Đuraševića i Fonofavea Tijasagu, a zatim i Boška Markovića, Aleksandra Kavaju, Nenada Ilića i Laulija Pulua. Započeto je i saslušavanje ostalih članova posade: Marka Perovića, Slobodana Vukašinovića, Pere Markovića, Vladimira Penda i Veselina Mirkovića, dok je za kapetana broda Darka Roganovića utvrđeno da nije znao za šverc kokaina pa se on ubrzo posle zaplene vratio u Crnu Goru. Tijasaga i Pulu su pomorci rodom iz Samoe, dok su ostali rodom iz Crne Gore.

Vladimir Penda, koji je osuđen prošle nedelje, inače je bio zaposlen kao četvrti brodski inženjer kada se zajedno sa ostalim osumnjičenim članovima posade na brodu upetljao u krijumčarenje droge.

Brod je na početku istrage zadržan u luci, ali je zatim pušten na dalju plovidbu uz kauciju od 50 miliona dolara koju je platio vlasnik i operater broda, MSC („Mediteranean šiping kompani“).

Vršilac dužnosti američkog advokata za Filadelfiju Set Vilijams izjavio posle presude Pendi da su prošle skoro dve godine otkako su savezni agenti izvršili jednu od najvećih zaplena droge u istoriji SAD.

„Dalja istraga otkrila je mračnu noć, tajnu trgovinu drogom, koja se odvijala poput filmske radnje, a tužioci u našoj kancelariji od tada neprestano rade na izvršenju pravde u ovom slučaju. S obzirom na to da je sada izrečena kazna gospodinu Pendi, poglavlje MSC ’Gajen’ sage je pri kraju“, rekao je advokat Vilijams za američki sajt „Kepten“.

Brajan A. Majkl, specijalni agent zadužen za istrage o nacionalnoj bezbednosti u Filadelfiji, izjavio je da izricanje presude Vladimiru Pendi „šalje jasnu poruku kriminalcima širom sveta da naša kritična infrastruktura nije sigurna luka za trgovinu drogom“.

"Bacanje u more" ili 50.000 evra

„Zaštita domovine od transnacionalnog kriminala glavni je prioritet istraga o nacionalnoj bezbednosti i zajedno sa saveznim, državnim i lokalnim partnerima za sprovođenje zakona posvećeni smo otkrivanju i ometanju transnacionalnog šverca droge“, rekao je agent Majkl.

Kejt Fleming, vršilac dužnosti direktora terenskih operacija CBP-ovog Baltimorskog okruga, izjavio je da bi mnogo uspešnih akcija završenih krivičnim gonjenjem, nakon zaplene kokaina u junu 2019, trebalo da posluži kao podsetnik onima koji žele da pomognu klanovima za krijumčarenje droge da šverc narkotika ima „veoma ozbiljne posledice“.

„Carina i sve institucije angažovane na zaštiti granica i naši partneri u sprovođenju zakona ostaju nepokolebljivi u posvećenosti presretanju pošiljki opasnih droga pre nego što se mogu prošvercovati kroz granice naše države“, rekao je Fleming.

Inače, u ovom slučaju, u Federalnom pritvorskom zatvoru u Senter Sitiju su i Ivan Đurašević, Boško Marković, Nenad Ilić i Aleksandar Kavaja iz Crne Gore, kao i Fonofave Tijasaga i Lauli Pulu.

Inače, pre Pende krivicu je u septembru prošle godine priznao i Kavaja, koji je na brodu radio kao elektroinženjer. On je naveo da je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 evra. Njegov advokat Andres Jalon tada je braneći klijenta izjavio da bi on „bio bačen u more da nije prihvatio ponudu za šverc kokaina“.

Upravo Kavajino priznanje na sudu, kao i odbrana njegovog advokata, najjasnije oslikavaju sve detalje šverca kokaina.

Kavaja je, naime, prilikom priznanja krivice rekao da ga je za krijumčarenje kokaina angažovala kriminalna grupa iz Crne Gore i to pre nego što je krenuo na brod MSC „Gajen“, ali nije odao imena osoba koje su ga angažovale.

On je pred sudom detaljno opisao potpisivanje ugovora sa firmom MSC i angažovanje na brodu „Gajen“. Iako je priznao da je regrutovan za krijumčarenje droge na brodu još u Crnoj Gori, ni on, ali ni dokumenti američkog suda, još nisu rasvetlili ko je stajao iza ove pošiljke kokaina.

Kavački ili škaljarski klan

Kavajin advokat Andres Jalon odbio je da za medije priča o specifičnostima kako je njegov klijent učestvovao u krijumčarenju, pozivajući se na strah od odmazde protiv svog klijenta i njegove familije u Crnoj Gori.

Jedino je spomenuo da su ga članovi kriminalne grupe koji su ga regrutovali doveli u tešku situaciju.

„Znali su da će biti na ovom brodu, zato su mu i prišli i ponudili posao. Ako bi pristao, šest meseci bi morao da bude na moru sa njima i radi ono što oni kažu. Ako bi odbio, opet bi bio sa njima na brodu i to sa rizikom da ga bace u more. Šta mislite, kako im je odgovorio?“, rekao je advokat.

Srpska i crnogorska policija pretpostavljaju da je veći deo ove narko-pošiljke pripadao čuvenom kavačkom klanu iz Kotora.

Međutim, posle ubistva čuvenih pripadnika škaljarskog klana Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru prošle godine u Atini, grčki mediji objavili su da informacije grčkih i službi bezbednosti drugih zemalja po kojima je upravo ubijeni Dedović označen kao odgovoran za gubitak kokainskog tovara.

„Zbog toga, bezbednosne službe smatraju da su pripadnici crnogorske mafije i dali naloge za njegovu i Stamatovićevu likvidaciju. Za ubice Dedovića i Stamatovića osim Odeljenja za ubistva u Atini, interesuju se i druge agencije, uključujući i one koje rade na slučaju zaplene na MSC ’Gajen’“, objavio je atinski list „Katimerini“.
 

DOKAZI: RAZGOVORI, POZIVI...

Da policijska akcija u Filadelfiji nije bila slučajna, već da je sve unapred bilo pripremljeno za zaplenu, govori dokazni materijal koji je sada pred sudom, a u kome je četiri hiljade sati snimaka snimljenih sa šest mikrofona koji su bili sakriveni na brodu, podaci sa 50 telefona članova posade i 500.000 megabajta podataka iz crne kutije ovog teretnjaka.
 

ISPLATA U KRIPTOVALUTAMA

Vladimir Penda je, prema podacima tužilaštva, primio oko 4.800 dolara za učešće u švercu kokaina. On je rekao da je nestrpljiv da izdrži zatvorsku kaznu i da se vrati svojoj porodici.

Inače, krivicu su prvi priznali Ivan Đurašević i Fonofave Tijasaga. Đurašević je izjavio da je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama, dok je Tijasaga priznao da mu je za utovar kokaina obećana velika novčana naknada, kao i da su šverc organizovali Đurašević i još trojica članova posade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve