Hronika
26.06.2020. 12:40
Priredio Vojislav Tufegdžić

Kamere rekonstruisale zločin

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pet nadzornih kamera u Zagrebu i s graničnog prelaza, postavljenih u pekari, baru, na državnoj ustanovi i naplatnoj rampi, otkrilo je kretanje trojice muškaraca optuženih da su iz koristoljublja nasmrt pretukli 80-godišnjaka Aleksandra Kurtovića.

Međutim, od trojice optuženih početak suđenja iza rešetaka dočekaće samo trećeoptuženi, državljanin Srbije Slavko Todorović, koji je u zatvoru u Remetincu pre nekoliko dana “proslavio” 54. rođendan. Dvojica njegovih sunarodnika, obojica iz Sremske Mitrovice, prvooptuženi Ivan Todorović (49) i drugooptuženi Slobodan Brauer (32), i dalje su u bekstvu i nedostupni su hrvatskom pravosuđu. Kako piše “Jutarnji list”, oni su u međuvremenu nekoliko puta promenili imena zbog čega im je teško ući u trag.

Beg bez plana

Osim snimaka kamera, u identifikovanju počinilaca zločina u odvojenom objektu kuće u Savskoj broj 76, ključnu pomoć policiji je pružio brat ubijenog Milan Kurtović. Pola sata iza ponoći 7. marta prošle godine, kod njega su u kuću upala trojica optuženih zahtevajući da im “pozajmi” novac. On im je odgovorio da nema novca i u strahu ih uputio na svog brata Aleksandra koji stanuje u izdvojenom objektu pored kuće.

Povezane vesti - Primitivno i savršeno efikasno

Slavko Todorović je ostao pored Milana kako bi ga sprečio da pozove pomoć, a Ivan Todorović i Slavko Brauer su upali kod Aleksandra. Zahtevali su da im da novac, ali je Aleksandar to odbio, nakon čega je usledila tortura. Kriminalci su mu kanapima vezali ruke i noge. Istraga je pokazala da su nesrećnog Aleksandra, dok su ga ispitivali gde krije novac, čvrstim predmetom najmanje deset puta snažno udarili u glavu. Kada su shvatili da od teško pretučenog starca, koji je od batinanja pao u nesvest, ne mogu da dobiju traženu informaciju, vratili su se po svog saučesnika koji je čuvao Milana i pobegli. Aleksandar je od posledica premlaćivanja preminuo 25. juna prošle godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Policija je odmah nakon što je Milan uspeo da ih pozove i prijavi krenula u poteru za osumnjičenima. Posle iskaza koji im je dao Milan, kriminalistički inspektori su poskidali snimke sa svih nadzornih kamere privatnih objekata i javnih površina u Savskoj ulici. Vrlo brzo su uspeli da rekonstruišu kretanje osumnjičenih, kao i da ustanove njihov identitet. Prvo je na snimku kamere koja pokriva Savsku ulicu dan uoči zločina uočen srebrni “nisan” koji se parkira kod kućnog broja 120 i vidi se kako iz njega izlaze trojica muškaraca. Druga kamera potom beleži kako ulaze u pekaru koju nedugo potom napuštaju. Zatim ih preuzimaju gradske kamere koje beleže kako “nisan” odlazi Savskom, potom se polukružno okreće na prvom semaforu i vraća u Savsku. Dok je prolazio ulicom, automobil već ima identitet - kamere su snimile tablice sa oznakom Sremske Mitrovice: SM 059 PA.

Povezane vesti - Epidemija, prostitucija, komedija

Na dan brutalnog ubistva kamere na obližnjem baru snimile su istu trojku kako se “nisanom” uputila prema Savskoj, a u tom trenutku su ih uhvatile i nadzorne kamere Ministarstva odbrane.

Tragična pozajmica 

Milan Kurtović, brat ubijenog Aleksandra, ispričao je policiji da je njihova sestra Ana svojevremeno veliko porodično zemljište u Crnoj Gori prodala ruskim preduzetnicima, te da je svakom od njih troje pripalo po 150.000 evra. Sve je, međutim, krenulo po zlu kada je na okretištu tramvajske stanice Milan upoznao izvesnog Peru koji je tamo prodavao tekstil i počeo da mu pozajmljuje novac. Navodno Pera pozajmicu nije vraćao, već je uslovljavao Milana da mu da još novca obećavajući da će mu ga onda vratiti u celosti.

Tako je Milan Kurtović upao u igru koja je njegovog brata koštala života. Na bankovnim računima Aleksandra Kurtovića nakon smrti je ostalo oko 180.000 evra i 52.000 kuna.

Optužnica protiv trojice muškaraca koji su ga premlatili, posle čega je upao u komu i preminuo, nedavno je potvrđena, a za Ivanom Todorovićem i Slobodanom Brauerom još prošle godine raspisana međunarodna poternica. Kako tvrdi “Jutarnji list”, njih dvojica trenutno s novim identitetima žive u Srbiji.

Povezane vesti - Borba za dominaciju i saveznike

Slobodan Brauer sada se, navodno, zove Emilio Nikolić, a pre toga se identifikovao kao Slobodan Arifović i Slobodan Jovanović. Njegov kompanjon Ivan Todorović u međuvremenu je koristio imena Ivan Milić i Marko Todorović. Njima dvojici će se za sada suditi u odsustvu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-7°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve