Hronika
11.05.2021. 10:05
Tamara Marković Subota

Piramidalna struktura

Ko je glavni šef kavača i škaljara?

Senke, ulica
Izvor: Shutterstock

„Oba klana su uvezena iz Crne Gore, imaju svoje vođe. Jedan glavni među kavčanima, koji se ne krije, jeste Zvicer, škaljarci imaju svog. A svi imaju svog najvišeg šefa i svi su došli iz Crne Gore“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne precizirajući o kom „glavnom šefu“ je reč.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u uskršnjem intervjuu da kavački i škaljarski klan imaju svog „najvišeg šefa“, ali nije precizirao o kome se radi, kao ni da li je u pitanju jedan ili više šefova, budući da se radi o suprotstavljenim i zaraćenim kriminalnim organizacijama. Sagovornici „Ekspresa“ upućeni u bezbednosna dešavanja u Crnoj Gori kažu da je ključna spona ova dva kriminalna klana, a pogotovo kavačkog, do njihovih političkih ili kriminalnih zaštitnika i „glavnog šefa“ samo jedna osoba, i to Zoran Lazović, nedavno smenjeni načelnik crnogorske Službe za borbu protiv kriminala i korupcije. Tako je u rukama Lazovića, koji se u Crnoj Gori smatra čuvarem najvažnijih bezbednosnih tajni, i razrešenje konkretne političke zaštite koju su ovi kriminalni klanovi uživali poslednjih godina, i to ne samo u matičnoj državi, nego najverovatnije i u Srbiji.

Nezvanični razgovori

„Uvek ćete da imate ljude koji se bave najtežim kriminalnim poslovima, posebno narkoticima. Oba klana su uvezena iz Crne Gore, imaju svoje vođe. Jedan glavni među kavčanima, koji se ne krije, jeste Zvicer, škaljarci imaju svog. A svi imaju svog najvišeg šefa i svi su došli iz Crne Gore. Nije važno da li su lokalno ovde. Organizacija cela, pare, logistika, sve je iz Crne Gore“, izjavio je u intervjuu predsednik Srbije.

Ko je na vrhu kriminalne piramide, odnosno „big bos“, predsednik Srbije nije otkrio. Ni sagovornici „Ekspresa“ koji su upućeni u dešavanja u crnogorskom podzemlju i u tamošnjim bezbednosnim strukturama nisu želeli da budu konkretni u navođenju imena „glavnog šefa“, ali kako navode, do glavne spone, tamošnju policiju, odnosno novo rukovodstvo MUP-a doveli su nezvanični razgovori sa bliskim saradnicima škaljarskog klana, kojim rukovodi Kotoranin Jovan Jovica Vukotić.

Jovica Vukotić
Izvor: Printscreen/ InstagramJovica Vukotić

„Saradnici Vukotića ne kriju da je ovom klanu glavni neprijatelj Zoran Lazović, i to, kako oni ističu, mnogo veći od Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana. Ne zbog toga što je Lazović, doskora prvi policajac Službe za borbu protiv kriminala i korupcije, neko kome su po funkciji mogli da se nađu na meti i budu uhapšeni, nego zato što je tu funkciju Lazović koristio da pruži zaštitu kavačkom klanu u kriminalnim poslovima. Ta zaštita, kako smatraju škaljarci, nije bila samo po pitanju zaštite narko-poslova, već je išla dotle da vođe škaljaraca smatraju da im je upravo po toj liniji bila ugrožena i fizička bezbednost, odnosno životi. Oni su poslednjih meseci živeli u potpunoj ilegali. Pogotovo Vukotić, koji se dva puta našao na meti potencijalnih napadača u poslednjih pola godine“, kaže za „Ekspres“ izvor upućen u dešavanja i u podzemlju i bezbednosnim strukturama Crne Gore.

Politički zaštitnici

On navodi da je upravo ovakav stav vođa škaljarskog klana i glavni pokazatelj koji vodi do Lazovića, kao direktne spone do „glavnog šefa“ kavača.

„Lazović je bio najvažniji deo bezbednosne strukture Crne Gore, vrlo važan i pre funkcije u MUP-u, budući da je ranije bio osoba koja je praktično godinama operativno rukovodila crnogorskom Agencijom za nacionalnu bezbednost i osoba koja je na vezi držala sve najznačajnije ličnosti crnogorskog podzemlja. I one koji su podzemlje držali pod svojom kontrolom, i one koji su im sve to vreme bili politički zaštitnici“, kaže naš izvor. 

Zato je nedavna smena Lazovića, kako ocenjuje naš sagovornik, bila i ključni faktor da novo rukovodstvo crnogorskog MUP-a krene u prvu akciju na razbijanju, odnosno hapšenju pripadnika kavačkog klana. Lazović je smenjen početkom marta, i to nakon što je javno odbio ponudu novog direktora Uprave policije Zorana Brđanina da podnese ostavku. Zbog takvog stava, crnogorska vlada morala je da izglasa novu sistematizaciju policije, koja je novom rukovodstvu omogućila da pravno „pokrije“ smenu Lazovića, kao i nekoliko najviših funkcionera MUP-a.

Zločin
Izvor: Shutterstock

Lazovićeva smena usledila je nakon „turneje“ Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, beogradskih saradnika kavača, po Crnoj Gori u januaru ove godine. Policija, kojom je formalno još upravljao Lazović, tada je na informativni razgovor privela Belivuka, Miljkovića, kao i Radoja Zvicera, i posle saslušanja ih pustila na slobodu, a celu akciju policija je „zabetonirala“ informacijom da su upravo u to vreme sprečene likvidacije Belivuka u Tivtu i Slobodana Kašćelana u Podgorici. Na konferenciji za novinare na kojoj su objavljena ova saznanja crnogorske policije Lazović je izrekao i čuvenu rečenicu o Belivuku i Miljkoviću: „Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo.“

Već u to vreme u crnogorskoj javnosti se uveliko pričalo o smeni Lazovića koja treba da usledi i koja je neophodna da Crna Gora napravi prvi korak u rešavanju pitanja organizovanog kriminala. S druge strane, Lazović je do same smene imao javnu podršku prvog čoveka Državnog tužilaštva za organizovani kriminal – specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji je Lazovića ocenio kao „najboljeg policajca na Balkanu“. 

„Lažna je vest da je šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović šef Belivuku. Ja čujem priče u Srbiji da mu je neko drugi šef, ali se na ovaj način Lazoviću crta meta“, rekao je tužilac Katnić na konferenciji na kojoj je Lazović saopštio da neće podneti ostavku.

U to vreme, u Srbiji je već bila pokrenuta akcija na razbijanju beogradskih saradnika kavačkog klana, hapšenjem Belivuka, Miljkovića i 20 njihovih najbližih saradnika.

U vreme hapšenja klana, inspektori srpske policije došli su i do informacije da je kavački klan u saradnji sa beogradskim ogrankom izdao naređenje za ubistvo predsednika Aleksandra Vučića, a upravo je Lazović u ovoj informaciji označen kao ključna osoba. Naime, on je, kako sumnja srpska policija, preko sina, koji je takođe pripadnik MUP-a Crne Gore, Radoju Zviceru preneo nalog za ubistvo predsednika Srbije.

„Ova informacija pokazuje piramidalnu strukturu kavačkog klana, odnosno da i iznad Zvicera postoji ’glavni šef’ koji je i izdao smrtonosni nalog“, objašnjava naš sagovornik.

Ko je tu naredbu izdao Zviceru, od samog Zvicera će se teško saznati, budući da je on uspeo da izbegne akciju crnogorske policije na hapšenju vođa kavačkog klana i njihovih najbližih saradnika, a koja je izvedena 20. aprila.

Beg u Albaniju

Iako je akcija planirana u najvećoj tajnosti, upravo zbog Lazovića i ostalih za koje se sumnja da su zaštitnici kavačkog klana, do Zvicera je očigledno stigla informacija iz policije, pa je on u poslednjem trenutku uspeo da pobegne iz Crne Gore. Kako se pretpostavlja, on je sa dvojicom najbližih saradnika najpre pobegao u Albaniju, odatle je avionom otišao u Istanbul, a zatim, kako se pretpostavlja, u Južnu Ameriku.

Crnogorsko pravosuđe je zbog toga za njim raspisalo poternicu, a ubrzo je za njim u istrazi zločina Belivukove kriminalne grupe poternicu Interpola raspisala i Srbija. Po toj poternici, Zvicer se sumnjiči da je Belivuku direktno izdavao naloge za likvidacije. Takođe, srpska policija ima saznanja i da je Zvicer preko Belivuka organizovao i distribuciju kokaina, koji je rasturalo celokupno srpsko podzemlje. Zvicer je, iako je odavno označen kao vođa kavačkog klana, koji je važan faktor u međunarodnom švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu, do ovih poternica zvanično bio osuđivan samo zbog falsifikovanja isprave.

Nakon raspisivanja poternice za Zvicerom, ministar srpske policije Aleksandar Vulin izjavio je da dokle god je vođa kavačkog klana na slobodi preti opasnost i policajcima koji rade na rasvetljavanju zločina Belivuka i Miljkovića, kao i predsedniku Vučiću.

„Dokle god su vođe kavačkog klana na slobodi, mislim na Radoja Zvicera i njegove saradnike, bezbednost svakog pripadnika MUP-a koji radi ili je radio na slučaju Belivuk–Miljković je ugrožena. Predsednik Vučić je nosilac državne politike koja je omogućila obračun sa kriminalom i naravno da je on uvek meta. Njegova likvidacija bi Srbiju gurnula u haos i sukobe, a to je stanje u kome kriminalci zavladaju“, rekao je ministar Vulin.

Sve je u dokazima

On je naveo i da količina i raznovrsnost oružja nađenog u tajnoj sobi u Ritopeku govori da se ova „banda spremala za likvidacije lica koja su štićena“.
„Imati avionski ’broving’ i tako veliku količinu municije kalibra 12,7 mm znači spremati se za probijanje lako oklopljenog vozila. Ako pretpostavimo da se nisu naoružavali da bi bušili ’
Lazara’ ili ’Miloša’ (oklopna vozila koja koriste vojska i specijalne jedinice MUP-a), onda ostaju lica koja koriste blindirana vozila, a to su oni koji vode sistem bezbednosti i našu zemlju. Niko ne nabavlja ’broving’ da bi se obračunao sa protivnikom sa tribina. O ostalim detaljima, načinom nabavke oružja, kao i rezultatima veštačenja, javnost će biti obaveštena“, kazao je ministar. Vulin je naveo i da je Belivukova i Miljkovićeva grupa u trenutku hapšenja bila osumnjičena za tri likvidacije, ali da se od tada prikupljaju dokazi i za ostale zločine ovog klana.

„Imamo dokaze za sve o čemu smo govorili, a istraga se odlično razvija. Tužilac Mladen Nenadić je veoma zadovoljan i količinom i kvalitetom dokaza, a kada to kaže tako ozbiljan profesionalac, onda možete biti sigurni u uspeh. I želim da naglasim da smo uspešni u razbijanju klana zato što MUP, BIA i TOK odlično i iskreno sarađuju. Bratislav Gašić, šef BIA-e, i tužilac za organizovani kriminal Nenadić dokazali su i da umeju i da smeju. Država jedinstveno nastupa i zato smo uspešni, a kada se istraga završi, Srbija će biti zgađena i iznenađena i brojem i surovošću zločina tog klana“, rekao je ministar Vulin.
Za razliku od Zvicera, drugi vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan nije izbegao hapšenje, a osim njemu, lisice su na ruke stavljene i njegovom telohranitelju Vladimiru Vučkoviću i saradniku Zoranu Kažiću, Milošu Radonjiću, Krsti Marošu i Darku Preleviću. Međutim, ni ovaj deo akcije nije prošao bez „opstrukcije“.

Uhapšenima je najpre, po nalogu specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića, određeno zadržavanje do 72 sata, dok je za odbeglim pripadnicima klana raspisana nacionalna poternica. A onda je, po isteku pritvora od 72 sata, slučaj preuzeo podgorički Viši sud i sudija Miroslav Bašović, koji je odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva da se uhapšenima odredi pritvor. Obrazloženje sudije Bašovića bilo je da je deo dokaza prikupljen nezakonito, i to upravo mere tajnog nadzora koje je crnogorskoj policiji ustupila jedna evropska policija. Kašćelan i ekipa našli su se na slobodi, ali je već istog dana odluka sudije Bašovića poništena. Nekoliko sati kasnije, Veće podgoričkog Višeg suda preinačilo je njegovu odluku i prihvatilo predlog tužilaštva da članove kavačkog klana ipak pošalje u pritvor. Policija je ponovo krenula u akciju. Uhapšeni su Kašćelan, Vučković i Kažić, dok su Radonjić, Maroš i Prelević uspeli da pobegnu, i za njima se traga.

Likvidacije i atentat

Protiv ukupno 14 pripadnika ovog klana, sa Kašćelanom i Zvicerom na čelu, podneta je krivična prijava kojom se sumnjiče se da su učestvovali u ubistvu jednog Podgoričanina, koji je nestao prošle godine i čije telo još nije pronađeno, i pokušaju još jedne likvidacije.

Odranije, Kašćelanu se sudi da je 2010. osnovao kriminalni klan koji se bavio prodajom droge, zelenašenjem, davanjem mita i iznudom. I on je 2016. preživeo atentat koji je na njega bio organizovan u Novom Sadu. Potom je bio u bekstvu sve do 2018, dok naposletku nije uhapšen u Češkoj i izručen Crnoj Gori. Branio se sa slobode pošto je položio kauciju od pola miliona evra u nekretninama.

 

ATENTAT U KIJEVU
Radoje Zvicer je krajem maja prošle godine jedva preživeo pokušaj atentata u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, gde su ga ispred zgrade u kojoj je stanovao sačekala i teško ranila četvorica plaćenih ubica. Sigurne smrti spasla ga je supruga Tamara Zvicer, koja je istrčala iz stana, zapucala na napadače i rasterala ih. Ukrajinska policija je ubrzo posle pucnjave uhapsila osumnjičene Baranina Stefana (Mandić) Đukića, Podgoričanina Emila Tuzovića i Nišlije Petra Jovanovića i Milana Brankovića. Upravo zbog uhapšenih Nišlija, Zvicer je posumnjao da iza napada na njega stoji Milan Ljepoja, vođa „Pink pantera“ iz Niša, zbog čega je, kako se pretpostavlja i naručeno njegovo ubistvo. Ubistvo Ljepoje izvršeno je u kući strave Belivukovog klana u Ritopeku.
 
LAŽIRALA NAPAD
Tamara Zvicer je 2016. prijavila policiji da je na nju, u Kotoru navodno, pucao šef škaljaraca Jovan Vukotić. Tamara je tada ispričala da joj je Vukotić, u društvu svog oca, automobilom preprečio put i pucao u njen „golf“, ali nije pogodio ni nju ni njenu maloletnu ćerku, s kojom je bila u vozilu. Na osnovu njene izjave, protiv Vukotića je bila pokrenuta istraga, ali je on dokazao da spornog dana uopšte nije bio u Kotoru, pa je prijava odbačena.
 
MAFIJAŠKE VEZE
Oko Zorana Lazovića su se i ranije plele mafijaške priče, a sve je počelo kada je objavljen video-snimak svadbe narko-bosa Safeta Kalića, na kojoj je Lazović bio gost. Zatim je pominjan kao osoba sa kojom je Darko Šarić po predaji 2014. proveo nekoliko sati razgovora po sletanju na podgorički aerodrom. Sa Lazovićem je tada bio i njegov glavni saradnik iz ANB-a Duško Golubović.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dijanina klopka za Koraća
Dijana Hrkalović

Pokušaj tajnog praćenja

10.05.2021. 16:02

Dijanina klopka za Koraća

Filip Korać, operativni vođa klana Luke Bojovića, u decembru 2017. pozvan je na informativni razgovor, na kome je saslušavan sat vremena. Za to vreme, državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović pokušavala je da organizuje svoju ekipu, koja je trebalo da započne Koraćevo praćenje. Oni su, međutim, kasnili, pa je Korać pozvan da dopuni iskaz, što je on glatko odbio.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve