Hronika
15.05.2019. 13:56
Beta

Komesarka Saveta Evrope: Srbija da preispita nacrt zakona o doživotnom zatvoru

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatovič je u pismu upućenom srpskoj ministarki pravde pozvala srpske vlasti da preispitaju nacrt zakona koji uvodi kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovnu slobodu za najteža postojeća krivična dela.
U pismu srpskoj ministarki pravde Neli Kuburović objavljenom danas komesarka Saveta Evrope poziva vlasti da preisptaju nacrt tog zakona koji se upravo razmatra u Skupštini Srbije.

Mijatovič je podsetila da kazna doživotnog zatvora da bi bila u skladu sa članom tri Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je obavezujuća za Srbiju, mora da ima mogućnost smanjivanja, drugim rečima mora da postoje izgledi za oslobadjanje zatvorenika i mogućnost preispitivanja kazne, navodi se u pismu.

Povezane vesti - Da li doživotni zatvor sprečava recidiv i šta je adekvatna kazna za najteže zločine pročitajte ovde.
Ona je takođe izrazila zabrinutost zbog odluke vlasti da ne održe javnu raspravu o nacrtu zakona i pozvala ih da to ipak urade.

"Srpske vlasti treba da osiguraju da ova ili bilo koja druga zakonska inicijativa ove vrste bude u potpunosti u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava", ocenila je Mijatovič.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve