Hronika
30.05.2021. 22:05
Tamara Marković Subota

Navijačka horda

Može li se stati na put huliganima

Huligan, nasilje
Izvor: Shutterstock

Huligani su upali u restorane „Lafajet“ , „Temperament“ i „Lafaš“. Obezbeđenje sva tri lokala inače drže navijači Partizana, zbog čega su se, kako se pretpostavlja, najverovatnije i našli na meti navijača Zvezde.

Oko 130 osoba, mahom navijača Crvene zvezde, uhapšeno je, desetorici je zatim određen pritvor zbog sumnje da su počinili krivično delo nasilničko ponašanje, dok su 54 privedena sudiji za prekršaje, koji je za 38 njih odredio novčanu kaznu – epilog je policijske akcije posle nezapamćenog vandalizma navijača u subotu uveče kod beogradske Beton hale. Epilog navijačkog huliganizma je nekoliko povređenih građana i uništen inventar tri lokala.

A sve je počelo oko 21.30 sati kada se nakon proslave šampionske titule FK Crvena zvezda, kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada navijača, prilikom prolaska navijača u „korteu“ pored ugostiteljskog objekta „Lafajet“ u Beton hali, izdvojila grupa navijača koja je upala u baštu ovog restorana i počela da prevrće stolove i stolice, da maltretira goste i osoblje lokala, pa čak i da ih tuče.

Osim u „Lafajet“, huligani su upali i u restorane „Temperament“ i „Lafaš“. Obezbeđenje sva tri lokala inače drže navijači Partizana, zbog čega su se, kako se pretpostavlja, najverovatnije i našli na meti navijača Zvezde.

Prema rečima očevidaca, ali i na osnovu brojnih video-snimaka, u svom naletu huligani su rušili sve pred sobom. Lomili su čaše, flaše, tanjire i sve ostalo što se našlo na stolovima. Neki od njih su maltretirali i goste koji su se u tom momentu zatekli u baštama lokala, i koji su se u strahu sklonili unutar restorana.

A onda je usledila akcija beogradske policije. Oko 130 huligana je bukvalno oboreno na pod, uspostavljena je kontrola, a osumnjičeni su zatim privedeni.
U policiji su im uzete izjave, saslušani su i očevici, a zatim nakon pregleda svih video-zapisa po nalogu dežurnog zamenika Prvog osnovnog javnog tužilaštva za desetoricu privedenih je određeno zadržavanje zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje u grupi.

Pritvor za desetoricu

Oni su u ponedeljak sprovedeni kod zamenika javnog tužioca, koji im je posle saslušanja odredio pritvor. Prema saopštenju tužilaštva, radi se o osobama sa inicijalima U. S., N. N., J. V., M. P., J. P., S. P., V. J., F. M., N. R. i I. Š.

Sva desetorica okrivljenih su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela, navodeći u odbrani da su bili prisutni na proslavi i da su se nalazili kod ugostiteljskog objekta gde se incident dogodio, ali da ni na koji način nisu učestvovali u njemu.

Zvezda proslava titule
Izvor: STARSPORT / Peđa Milosavljević

Od ostalih privedenih, njih 54 su već dan kasnije privedeni u Prekršajni sud u Beogradu. Zbog izvršenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru istog dana osuđeno je njih 38, a očekuje se da još 35 osoba bude procesuirano. Osuđeni su kažnjeni novčanom kaznom u rasponu od 5000 do 55.000 dinara. Prekršajni sud doneo je i šest oslobađajućih presuda.

„Oko 60 njih biće pozvano pred Prekršajni sud u redovnom postupku“, izjavila je predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović.

Okrivljenima koji su odmah osuđeni izrečene su kazne od 30.000 dinara zbog prekršaja nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje ili 10.000 dinara zbog remećenja javnog reda i mira. Svi osuđeni su punoletnu građani, dok će maloletnici koji su privedeni u subotu odgovarati posebno.

Istraga se, kako kažu u MUP-u Srbije, nastavlja, i ukoliko se utvrdi identitet i drugih osoba koje su svojim drskim i bezobzirnim ponašanjem u Beton hali ili bilo gde drugde posle proslave pobede Crvene zvezde izvršile krivično delo nasilničko ponašanje ili neko drugo koje se goni po službenoj dužnosti, pokrenuće se krivični postupci i protiv njih. U narednim danima sprovešće se sve dokazne radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja i odgovornosti privedenih, tačnije, kako navode u policiji, da li u njihovim radnjama ima obeležja krivičnog dela nasilničko ponašanje izvršeno u grupi ili nekog drugog dela, zbog čega se i pretpostavlja da će se povećati broj osoba protiv kojih će biti pokrenut krivični postupak.

Zvezda proslava titule
Izvor: STARSPORT / Peđa Milosavljević

„Od Urgentnog centra pribaviće se svi izveštaji o broju osoba koje su zadobile povrede i da li su lake ili teške, a zatim će i od njih biti uzete izjave, na osnovu kojih će biti doneta odluka o daljem postupku“, kažu u MUP-u Srbije.

Nastavak istrage

Menadžer dva lokala, „Lafajet“ i „Temperament“, koji su se u subotu našli na meti huligana jeste Aleksandar Kajmaković, zvani Aca Bosanac, koji je inače poznat kao suvlasnik više beogradskih restorana i klubova, i koji je ranije bio privođen zbog sumnje da je sarađivao sa uhapšenim Veljkom Belivukom.

Iako poznat u beogradskim ugostiteljskim krugovima, šira srpska javnost za Kajmakovića je prvi put čula 23. februara, kada je priveden u spektakularnoj akciji MUP-a. On je priveden u kafiću „Butik“ kada su policajci sa dugim cevima upali u lokal, oborili ga na pod i stavili mu lisice na ruke. Uhapšeni ugostitelj, prema pisanju medija, na saslušanju je ispričao da ga je sa Belivukom upoznao nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, kao i da je sa vođom navijača sarađivao oko poslova obezbeđivanja lokala. Navodno, kako je ispričao Kajmaković, Kokeza ga je 2016. godine više puta kontaktirao i ubeđivao da obezbeđenje „Kasine“ preuzmu navijači FK Partizan.

„Rekao mi je da imaju najbolje obezbeđenje, da mogu da spreče da dolaze kriminalci i da neće biti problema ni sa navijačima“, rekao je Kajmaković na saslušanju i naveo da je odbio ponudu, ali da su u narednom periodu navijači FK Rad u njegovim lokalima počeli da prave probleme – maltretirali su zaposlene, nisu plaćali račune i slično. Dogodile su se i dve policijske racije u „Kasini“ krajem 2017. i početkom 2018, čije posledice je Kajmaković opisao kao ratno stanje: „Sve je bilo polomljeno.“ On je zbog toga pokušao da preko Kokeze stupi u kontakt sa ljudima iz policije kako bi saznao šta se događa. Naposletku je, kako je tvrdio, upoznao Dijanu Hrkalović, tadašnju državnu sekretarku u MUP-u i načelnicu u UKP-u.

„Pitao sam je za racije, a ona me je pitala da li sam saradnik Alena Kožara iz Crne Gore, jer je on državni neprijatelj. Ja sam rekao da nisam i da ga ne poznajem. Kazala je da mi veruje“, pričao je Kajmaković, a zatim naveo da se u narednom periodu „prijateljski viđao“ sa Dijanom Hrkalović u „Butiku 3“ i da više nije imao policijske racije u svojim lokalima.

Međutim, u tom periodu prvi put je u „Butik 3“ došao i Darko Elez, osuđivani bosanski kriminalac koji se dovodi u vezu sa kavačkim klanom. Elez je, tvrdio je Kajmaković, počeo da pravi probleme i da preti. Zato se Kajmaković požalio Dijani Hrkalović, koja mu je obećala da će „da proveri“ i rekla mu da „ne brine ništa“. Posle tog razgovora, Elez je, kako je tvrdio Kajmaković, ponovo dolazio u „Butik 3“, ali nije pravio probleme i čak se izvinio. Četiri ili pet meseci posle toga Kokeza je pozvao Kajmakovića i rekao mu da je „Elez čekao da ga ubije“ jer je, navodno, čuo da je Kajmaković davao Elezove snimke njegovim neprijateljima.
Kajmaković je policajcima ispričao i da je posle toga zvao i Dijanu Hrkalović i Kokezu i ubeđivao ih da ništa ne zna o Elezu, da je nudio da se podvrgne poligrafskom ispitivanju i da ih je pitao da li treba da beži.

Kajmaković je zatim rekao i da je upravo u to vreme na predlog Kokeze s njim i Nebojšom Stefanovićem, tadašnjim ministrom policije, otvorio restoran „Temperament“ u Beton hali.

Ministar Stefanović je ubrzo navode Kajmakovića demantovao, navodeći da je spreman da onima koji su izneli te navode, kada dokažu svoje laži, prepiše ceo svoj navodni udeo u „Temperamentu“. Hrkalovićeva se nije oglašavala povodom Kajmakovićevih tvrdnji.

Kajmaković je inače suvlasnik i kluba i hotela „Kasina“ na Terazijama, zatim kluba „Teatro“ u Sarajevskoj, splava „Port“ kod Ušća, potom „Kafea Teatar”, kafića „Butik“ i ekskluzivnih apartmana pod istim imenom, a u Skadarliji drži „Tri šešira“, „Dva goluba“ i „Zlatni bokal".

On je odmah nakon spektakularnog privođenja februara i saslušanja u Upravi kriminalističke policije pušten na slobodu, a tada se povelo pitanje u javnosti da li je on zaista vlasnik svih lokala, kako to stoji u papirima. Nedugo nakon njegovog privođenja pojavila se informacija da on zapravo figurira kao osoba koja krije stvarne vlasnike kafića.
 

Povređena trojica huligana
 
Trojica huligana, koji su pravili nerede u Beton hali nakon proslave Zvezdine titule, zbog povreda u tuči sa obezbeđenjem lokala u Beton hali prebačena su u Urgentni centar.
 
Ministar Vulin: Ovo se više neće tolerisati
 
U Beton halu su tokom policijske akcije na uspostavljanju reda i mira došli i načelnik beogradske policije Veselin Milić i ministar policije Aleksandar Vulin. Ministar Vulin je dan kasnije izjavio da „osobe umešane u divljanje huligana Crvene zvezde i Partizana zaslužuju najoštrije kazne“.
„Ovo se više neće tolerisati, ovo se nikada više neće desiti. Ovaj ološ koji je obrukao i naš grad i Crvenu zvezdu i proslavu ne zaslužuje ništa osim da bude najoštrije kažnjen“, istakao je Vulin.
Vulin je rekao i da će imovinska zaštita, zaštita zdravlja, časti, svakog građanina Beograda i gosta Beograda biti zagarantovana.
 
Tužilaštvo: Lomili izloge, inventar…
 
Prvo javno tužilaštvo u Beogradu odmah posle incidenta saopštilo je okolnosti pod kojima je došlo do narušavanja javnog reda i mira:
„Nakon proslave šampionske titule FK Crvena zvezda u prisustvu nekoliko hiljada navijača, veća grupa se izdvojila od prisutnih i krenula je da u ’Beton hali’, gde su u baštama restorana sedeli gosti, pravi nered. Tačnije, lomili su izloge, zatim inventar, potom su i naneli povrede određenom broju osoba, zbog čega je usledila akcija MUP-a, čiji su pripadnici, u saradnji sa našim tužilaštvom, priveli, tačnije uhapsili, više od 100 punoletnih osoba.“
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neredi u Beton hali: Pritvor za 10 osumnjičenih
lisice-hapsenje-presuda.jpg

Negirali da su krivi

24.05.2021. 21:59

Neredi u Beton hali: Pritvor za 10 osumnjičenih

Prvi osnovi sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za 10 osumnjičenih za nasilničko ponašanje u subotu uveče u Beton hali, koji su prethodno na saslušanju u tužilaštvu negirali da su učesvovali u neredima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve