Hronika
05.06.2019. 14:34
Vojislav Tufegdžić

NEREŠENI ZLOČINI (VII DEO): Ubistvo Kundaka, čoveka od poverenja Mire Marković

kundak-01.jpg

Prva likvidacija za koju su vlasti nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije tvrdile da ima nesumnjivu političku pozadinu bilo je ubistvo Zorana Todorovi­ća Kundaka, sekretara Jugoslovenske levice, stranke Mirjane Marković, supruge predsednika države Slobodana Miloševića. Kundak je likvidiran 24. oktobra 1997. godine ispred zgrade "Beopetrola", čiji je bio direktor. Kada je izašao iz svog „mercedesa“, sa obližnje autobuske stanice pritrčao je nepoznati mladić i ispalio u njega dva kratka rafala.

Povezane vesti – O ubistvu Nikčevića, čoveka kojem je Eskobar napisao čitulju, pročitajte ovde

Smrt Zorana Todorovića je zasigurno u tom trenutku bio najteži udarac za bračni par Milošević-Marković jer je Kundak bio čovek od najvećeg poverenja Mire Marković. Međutim, još u to vreme se od ljudi bliskih vrhu vlasti moglo čuti da je svoj politički angažman i uticaj koji je imao obilato koristio za slabljenje konkurencije u poslu trgovine naftnim derivatima, zbog čega je stekao dosta neprijatelja.

MILOSEVIC MARKOVIC

U leto 1997. Todorović je postavljen za direktora "Beopetrola", tada druge po veličini naf­t­ne kompanije u Srbiji. Ta firma je nastala nakon raspada SFRJ „preuzimanjem“ 200 benzinskih pumpi i ostale imovine naf­t­ne industrije INA. Istovremeno kada je Zoran Todorović postao prvi čovek „Beopetrola“ usvojen je i novi Zakon o privatizaciji, koji je trebalo da stupi na snagu 1. novembra 1997. godine.

Povezane vesti – O tome zašto je likvidiran Badža, zamenik ministra policije, pročitajte ovde

Kako je novi zakon pooštravao uslove za privatizaciju, Upravni odbor „Beopetrola“, tada državne firme, doneo je 19. septembra 1997. odluku o privatizaciji po starom zakonu i već 13. oktobra u Slu­žbenom glasniku Srbije „Beopetrol“ se registruje kao mešovito deoničarsko društvo. Odmah je počela i njegova privatizacija. Ovom promenom vlasnič­ke strukture predviđena je i dokapitalizacija preduzeća, koja je trebalo da donese trostruko više kapitala od knjigovodstvene vrednosti preduzeća.

Povezane vesti – Živorad Žika Petrović ubijen 25. aprila 2000. godine. Više o tome pročitajte ovde

Zoran Todorović ubijen je samo 11 dana posle početka privatizacije „Beopetrola“. Zbog toga se naširoko spekulisalo o tome da njegovo ubistvo nema nikakve dodirne tačke s njegovim političkim angažmanom, već isključivo s poslom kojim se bavio. Zoran Todorović je ostao upamćen i kao organizator brojnih kontramitinga širom Srbije tokom antirežimskih demonstracija 1996. godine. Obećanja i čvrsta uveravanja njegovih partijskih kolega da će ubice biti otkrivene i kažnjene nisu ispunjena. Istraga koja je vođena nije dala nikakve rezultate, niti se došlo do bilo kakvog traga koji bi mogao da uputi na počinioca i nalogodavca zločina.

Povezane vesti – Država zataškala ko je ubio ministra odbrane. Više o tome pročitajte ovde

Državni mediji su ubistvu Todorovića posvetili iznenađujuće malo prostora. Njegova likvidacija je ubrzo gotovo zaboravljena, između ostalog i zato što se zemlja suočila s nizom brutalnih ubistava koji su usledili. Zaključak koji su iznosili predstavnici tadašnje opozicije glasio je da je ubistvom Kundaka "počeo obračun unutar kruga Mi".

Povezane vesti – Ubistvo Kneleta i likvidacija agenta DB

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
16.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve