Hronika
06.06.2021. 13:43
Tamara Marković Subota

Slovenački kavači

Od Kotora do Triglava

Hapšenje
Izvor: Shutterstock

U Sloveniji je privedeno šezdeset osoba zbog sumnje da su pripadnici ćelije kavačkog klana i da su za poslednje tri godine prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina, tonu marihuane, oružje, ali i nelegalno iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona evra u kešu

Slovenačka policija razbila je ćeliju kavačkog klana koja je delovala u toj državi i uhapsila 60 osoba osumnjičenih da su po nalogu šefova te organizovane kriminalne grupe prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina, tonu marihuane, oružje, ali i nelegalno iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona evra u kešu.

Tamošnja policija u akciji razotkrivanja ćelije kavačkog klana imala je ubačene prikrivene islednike, a do dokaza je došla i razbijanjem kriptovane komunikacije između više osumnjičenih koja pokazuje ko je kakvu ulogu imao u transportu droge do Španije, odakle su je dalje švercovali u države Evropske unije.

Prema dokumentacije iz istrage, Podgoričanin Milan Vujotić, inače istaknuti pripadnik kavačkog klana, sumnjiči se da je neutvrđenog dana 2018. godine „dopustio“ Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ćeliju ove kriminalne organizacije sa bazom u Kotoru.

Vujotić, koji je, kako je utvrđeno, na mobilnoj aplikaciji Sky imao nadimak „Lavitese“ i navodni kavčanin Igor Božović svojevremeno su se krili u Sloveniji, u okolini Dunaja, i odatle je i započeta akcija formiranja kavačke ćelije. Vujotić je u decembru 2018. godine prvi put slovenačku ćeliju snabdeo kokainom, a tu isporuku koja je iz španskog letovališta Ljoret de Mar stigla u Sloveniju nadgledao je šef grupe Vrzić. Nakon toga naloge za dalji transport davao je Klemen Kadivec čije je tajno ime bilo Tom Ford.

Akciju na razotkrivanju ove ćelije vodi slovenačko Specijalno tužilaštvo, na čijem spisku u ovom slučaju je oko 60 osumnjičenih. Svi su, kako je navedeno u spisima tužilaštva, pripadnici „vrlo dobro organizovane međunarodne kriminalne grupe ʼkavački klan’, koja potiče iz Crne Gore, a deluje i u Srbiji i Evropi“.

Pretres na 23 lokacije

Prema podacima slovenačkog tužilaštva, ova ćelija kavačkog klana deluje od 2018. godine, a sumnjiči se za šverc najmanje 790 kilograma kokaina, 2.249 kilograma konoplje, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, 30 litara amfetamin baze. Na teret im stavlja i da su više puta transportovali i prodali vatreno oružje, kao i da su za račun kavačkog klana iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona evra u gotovini.

U akciji koju je tamošnja policija sprovela u saradnji sa više partnerskih službi, kako se ocenjuje, presečeni su pipci kavačkog klana, a inspektori su gotovo istovremeno pretresli 23 lokacije na području Ljubljane, Kranja, Maribora i Kopra, gde su i uhapšeni osumnjičeni.

Slovenački list „Večer“ objavio je da će većini uhapšenih biti omogućeno da se brane sa slobode, ali ne i šestorici koji se sumnjiče da su bliski sa vođama tog klana, i kojima je posle saslušanja određen pritvor.

Zaplena droge
Izvor: Shutterstock

Prema krivičnoj prijavi koju je 14. maja podnela slovenačka policija, na spisku osumnjičenih je više desetina osoba, među kojima dominiraju državljani Slovenije, a prijavom su obuhvaćeni i državljani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Specijalno tužilaštvo Slovenije prijavom sumnjiči Klemena Kadiveca, Luku Arapovića, Drejca Kovača, Blaža Kadiveca, Danijela Mišljenovića, Uroša Inglića, Igora Popovića, Stojana Babića, Srđana Petrovića, Elvisa Kolenovića, Nenada Tabakovića, Dalibora Kožala, Danka Vukojevića, Željka Hrkalovića, Alena Bajca i Miloša Joksimovića da su sa Filipom Vrzićem, Darkom Nevzatovićem, Markom Škrebecom, Milanom Vujotićem, Slađanom Petrovićem, Milošem Miljkovićem, Mariom Budimirom, Slavkom Tešićem, Radenkom Vučenovićem, Markom Plavšićem, Radoslavom Tepavcem, Markom Stefanovićem, Stefanom Stojanovićem, Vasilijem Aleksićem, Kostom Tabakovićem, Josipom Skokom, Nikom Škrebecom, Hrvojem Krstanovićem, Davidom Filipom Brzovićem i nepoznatim osobama čiji su nadimci na aplikaciji „Sky“ – Notorius Big, Majstor, Home ili Lusy, Jorgić, Triple XXX, Wolfi, Matan, Mr. Nice, Rocky new Tesla, Bale new, Lucbek, Bari, Lion new, Zio II, Corsco, Jare, Gonzales, Bolt, Centurion... švercovali drogu, oružje i prenosili prljav novac iz Španije u Srbiju.

Svi osumnjičeni imali su precizno definisane uloge, odnosno bili su podeljeni na organizatore, koordinatore nabavke i prodaje droge i oružja, na one koji su obezbeđivali transport droge, oružja i novca, uključivali nove članove u klan, ali i „računovođe“ koji su delili novac zarađen švercom.
Osim Vrzića, označenog kao jednog od vođa slovenačke ćelije kavačkog klana, tamošnja policija i tužilaštvo organizatorom smatraju i Klemena Kadiveca, a precizno su utvrdili da su važnu ulogu u klanu, osim njih i Milana Vujotića, imali i Marko Škrabec, Darko Nevzatović i Slađan Petrović.

Organizatori, koordinatori, obezbeđenje

Oni su, kako se navodi u rešenju o istrazi, komunicirali kriptovanim telefonima, tačnije posredstvom aplikacije „Sky“ gde su svi imali nadimke.

Milan Vujotić, član matičnog kavačkog klana, prema navodima iz istrage, osim što je dozvolio Vrziću da formira deo klana u Sloveniji, ovu grupu snabdevao je kokainom iz Španije i brinuo o transportu novca zarađenog švercom droge iz Španije u Srbiju. Osumnjičeni Vrzić imao je čak tri nadimka – Roni, Drug i No10, a njegova uloga bila je vrlo važna. On je navodno sa Klemenom Kadivecom osnivao kompanije koje bile pokriće za kriminalne aktivnosti. Utvrđeno je da su oni u Kopru registrovali i preduzeća za transport, a Vrzić je učestvovao i u pravljenju specijalnih bunkera na vozilima koja su koristili za šverc droge, oružja i novca, koji su koordinirali preko kriptovane komunikacije. Na isti način su i regrutovali nove članove i odlučivali ko će i koliko zaraditi od tog posla.

Klemena Kadiveca u klanu su oslovljavali sa tri nadimka – Sandmen, Tom Ford i Mr. Fantastic, a Nezvatovića sa dva – Ghost i Casper.

Navodno, njegova uloga bila je da prepravlja automobile kojima je transportovana droga, ali i da prevozi drogu i novac.

Interesantno je da je Kadivec krajem leta 2019. godine uhapšen zbog sumnje da je sa Bojanom Stanojevićem i Draganom Čikojevićem planirao i organizovao otmicu Žarka Tešanovića i ubistvo Danijela Božića. On se od tada nalazi u pritvoru u Kopru, a ovaj sukob navodno je bio povezan sa borbom za prevlast u poslovima šverca droge.

Policija Slovenija
Izvor: Shutterstock

Posle hapšenja Kadiveca, ulogu vođe slovenačkih kavčana preuzeo je osumnjičeni Škrebec, čiji su nadimci u klanu bili Coco, Coco Chanel new i CC, ali je Kadivec, i dalje, doduše posredno učestvovao u delovanju klana i to preko svoje nevenčane supruge Ane Marije Mandić, čiji je nadimak u klanu bio Ceca.

„U vreme kada je Kadivec bio u pritvoru, grupa je delovala bez njegovog aktivnog učešća. U aktivnosti je bio uključen preko svoje nevenčane supruge Ane Marije Mandić – Cece, koja je prenosila poruke od njega do članova klana“, piše u spisima slovenačkog tužilaštva.

Kanali ka Holandiji, Austriji, Nemačkoj i Italiji

Slovenačka grupa inače se sumnjiči da je preprodavala drogu na celoj teritorij Slovenije, zatim u Holandiji, Austriji, Nemačkoj i Italiji.

U avgustu 2019. godine policija je im je zaplenila oko 800 kilograma kokaina u međunarodnim vodama u blizini Azorskih ostrva.

„Slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana sumnjiči se da je od 8. decembra 2019. godine do jula 2020. godine prošvercovala drogu vrednu 3.821.525 evra“, navodi slovenačko tužilaštvo, koje zatim objašnjava ulogu osumnjičenih u klanu.

Prema tim podacima, Luka Arapović zvani DAL je, sarađujući sa Klemenom Kadivecom, za zločinačku organizaciju koja se bavila međunarodnim švercom droge i oružja bio zadužen za obezbeđivanje prevoza droge. Kuriri u ovom poslu bili su Slađan Karimović zvani Ribar, Dejan Marijanović zvani Joker, a Arapovićeva veza u italijanskoj Breši kao dobavljač heroina bio je Mladen Samardžija, a kuriri Ivica Stojoski, Dejan Pejovski i Drejc Kovač zvani Hajro.

Cenovnik od 250 do 1.250 evra

Slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana imala je cenovnik prema kom su plaćali kuririma za prenos droge i oružja, ali i novca od jednog do drugog mesta. Za transport kilograma kokaina širom Slovenije dobijali su 250 evra.

„Marko Škrebec, sa nadimkom na aplikaciji ʼSkajʼ Coco, Darku Nevzatoviću – Casperu poslao je cenovnik usluga koje je obavljao Miloš Miljković (John Dere). Iz tog cenovnika proizilazi da je za prevoz kilograma kokaina do Rijeke ili Zagreba primio 750 evra, a za prevoz pola kilograma 400 evra. Za prevoz kilograma kokaina do Splita 900, Salcburga 750, Beča i Minhena 1.000, Štutgarta 1.250 i Venecije 750, a za prevoz kokaina po Sloveniji 250 evra.“ Prema krivičnoj prijavi, Miljković je za preuzimanje kanabisa u Nemačkoj od vozača kamiona dobijao 100 evra i putne troškove do Nemačke, a za prevoz novca 500 evra plus putne troškove.

Ipak, od tog novca morao je klanu da vrati 30 odsto, kako bi se otplaćivala vozila koja su koristili za šverc.

S druge strane, Miljkoviću je najam stana na adresi Kvedrova cesta u Kopru, gde se nalazilo skrovište za drogu i gde je on i živeo, finansirala kriminalna organizacija. I ostali troškovi koje je imao bili su uključeni u cenu njegovih usluga.

Slovenačka policija navela je posle akcije da je dokaze protiv pripadnika ove kriminalne grupe prikupila klasičnim radom, ali i prikrivenim istražnim metodama među kojima je bila i tajna operacija trgovine droge.

Među mnogobrojnim dokazima su i sredstva za pakovanje i brojanje novca, snimci sa nadzornih kamera, oduzeti mobilni telefoni u kojima su članovi kriminalne grupe ostavili mnoštvo dokaza i DNK sa svih oduzetih predmeta.

Tokom istrage rađeno je i prepoznavanje ostalih osumnjičenih na osnovu foto-dokumentacije, a inspektorima je bilo odobreno i da ih audio i video snimaju na mestu stanovanja i u pokretu i da prisluškuju i snimaju njihovu kompletnu elektronsku komunikaciju.
 

Za dobavljače pola miliona evra
 
Brat Klemena Kadiveca, jednog od vođa slovenačke ćelije kavačkog klana, Blaž Kadivec (SKY Ljubljana) bio je zadužen da plaća dobavljače kokaina iz Španije i Holandije. U spisima piše da im je novac slao po kuririma, a da je novac za isplatu kurira slao po Darku Nevzatoviću. Policija opisuje da je Nevzatoviću za isplatu dobavljača konoplje iz Španije dao 200.000 evra, koji su bili vakuumirani da bi se lakše preneli, a da je na isti način, ali sa 300.000 evra, isplatio dobavljača kokaina iz Holandije.
 
Saradnja sa osam policija
 
Slovenačka policija je u ovoj istrazi sarađivala sa kolegama iz Norveške, Nemačke, Italije, Španije, Hrvatske, Srbije, Austrije i Holandije.
„Kombinacijom klasičnih policijskih zadataka i prikrivenih istražnih mera potvrđeno je da su se osumnjičeni bavili skladištenjem, prodajom, prenošenjem i posredovanjem u prodaji supstanci klasifikovanih kao droga, čime su pribavili veliku količinu protivpravne materijalne koristi, takođe i prodajom, kupovinom, skladištenjem i prenosom vatrenog oružja“, piše u krivičnoj prijavi.
Na konferenciji za novinare, slovenačka policija navela je da je ovaj ogranak kavačkog klana zaradio najmanje dva miliona evra. Slovenački „Večer“, pozivajući se na nezvanične informacije, objavio je da se ključni momenat policijske istrage dogodio u maju prošle godine, kada je jedan o pripadnika grupe okrenuo leđa svojim saradnicima i počeo da radi za policiju kao prikriveni islednik. Od tada, on je redovno policiju informisao o radu svojih saradnika.
Kokain je, kako je utvrđeno, u Kopar stizao iz Južne Amerike, preko Portugala i Barselone, dok je oružje odlazilo na tržište Slovačke, Srbije i Holandije.
 
Srbin zaradio 33.100 evra
 
Jedan od kurira kavačkog klana u Sloveniji srpski državljanin Miloš Miljković za prevoz droge i novca od 8. decembra 2019. godine do početka jula 2020. godine od tog nezakonitog posla zaradio je najmanje 33.100 evra, tvrdi slovenačka policija.
 
Bekstvo posle bombe pod „audijem“
 
Milan Vujotić bio je prva meta kavačkog klana u ratu sa škaljarima. Kobnog 20. februara 2015. na Novom Beogradu ubijen je škaljarac Goran Radoman, ali je 12 sati pre toga u Podgorici u vazduh dignut Vujotićev „audi A8“. Vujotić je posle toga pobegao iz Crne Gore. Vujotić se inače sumnjiči da je sa vođom kavača Radojem Zvicerom naručio i finansirao likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakovića, koja je sprečena zahvaljujući informacijama holandske policije.
 
Ministar Sulejman Sojlu: Vukotić je hteo da uđe na tursko narko-tržište
 
Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je u intervjuu turskoj javnoj televiziji (TRT) 19. maja da je „škaljarski klan“ najmoćnija kriminalna organizacija na Balkanu, kao i da je šef tog kriminalnog klana Jovan Vukotić pokušao da uđe na tursko mafijaško tržište, konkretno na narko-tržište. Ministar Sojlu naveo je da smatra da je takav pokušaj usmeren protiv tamošnje vlade i da je to zlokoban zaplet u režiji nekih stranih sila. Sojlu je izjavio da je dolazak Jovana Vukotića i gangstera iz Azerbejdžana i Bugarske Nadira Salifova i Dimitra Željzakova pokušaj stranih sila da instaliraju strane kriminalne organizacije na tursku teritoriju. Sojlu je kazao da turske vlasti nisu imale uobičajeni postupak za izručenje kada je Vukotić uhapšen i umesto toga predale su ga zameniku srpskog ministra koji je došao po njega.
„Uobičajeno bi trebalo da bude sudsko saslušanje, postupak izručenja i tako dalje. Rekao sam da nema potrebe, spakovaćemo ga i predati. Nisu mogli da veruju“, rekao je Sojlu u intervjuu TRT-u, a preneo je portal „Nordik monitor“.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Krivulja mafijaških ubistava
Zločin, uviđaj

Namerno izabrani amateri?

30.05.2021. 14:15

Krivulja mafijaških ubistava

Da li su za ubistva Aleksandra Šarca i Bojana Mirkovića, visokopozicioniranih saradnika škaljarskog klana, namerno izabrani amateri Lazar Ilić (23) i Lazar Tejić (22), kako bi se sa tragova zločina zaštitio Veljko Belivuk, ali i njegovi zaštitnici u MUP-u Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
08.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve