Hronika
03.09.2021. 15:05
Tanjug

Seksualno uznemiravanje

Petnica: Još tri nekadašnje polaznice daju iskaze policiji

sud, sudnica
Izvor: Shutterstock

Narednih dana u Beogradu u policji će svoje iskaze dati tri devojke koje tvrde da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja kao nekadašnje polaznice istraživačke stanice Petnica.

Od njihovih iskaza i volje da se upuste u krivični postupak zavisi dalji rad na ovom predmetu, koji se nalazi u fazi predistražnih radnji, koje se sprovde po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu.

One će biti ispitane u beogradskoj policiji u prisustvu svojih punomoćnika, advokata, koji su obavestili policiju i tužilaštvo o njihovim slučajevima, saznaje Tanjug.

U policiji je ranije ispitano pet devojaka koje su se same javile.

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je početkom jula sve polaznice istraživačke stanice Petnica da se jave njemu ili policiji ako smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine, jer je te godine stupio na snagu tzv. "Marijin zakon" koji predviđa da krivična dela protiv polne slobode slobode učinjenih na štetu maloletnih lica ili dece ne zastarevaju.

Sva eventualna dela koja su izvršena pre stupanja na snagu ne podležu više krivičnom gonjenju, jer su zastarela.

U ovom slučaju je u toku predistražni postupak, koji je tužilaštvo pokrenulo na osnovu pisanja medija o zlostavljanju mahom maloletnih polaznica "Petnice".

U julu su ispitani u svojstvu građana svi koji su uključeni u ovaj slučaj, kao i da su izvršeni pretresi lokalcija i oduzeta tehnička oprema koja je data na veštačenje.

Po okončaju predistražnog postupka, kada se utvrde činjenice i prikupe dokazi, tužilaštvo će odlučiti ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, protiv koga i za koje krivično delo.

Slučaj o zlostavljanju nekadašnjih polaznica ISP, pokrenut je nakon što je njih pet u svojoj ispovesti za nedeljnik "Vreme" nekadašenjg urednika "Petničkih sveski" B.S. (65) označilo kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Telefoni će čuvati decu od seksualnog zlostavljanja
dete, telefon, deca

Privatnost na udaru?

06.08.2021. 18:05

Telefoni će čuvati decu od seksualnog zlostavljanja

Kompanija Apple planira da skenira američke iPhone telefone zbog fotografija seksualnog zlostavljanja dece, što je naišlo na odobravanje organizacija za zaštitu dece, ali je i izazvalo zabrinutost među nekim bezbednosnim istraživačima da bi vlade mogle da zloupotrebe sistem za nadzor svojih građana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve