Hronika
25.02.2022. 16:55
R.E.

Sremska Rača

Pokušali da prokrijumčare delove za "Porše"

8
Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Carinici su na prelazu Sremska Rača sprečili pokušaj krijumčarenja 40 delova karoserije za specijalnu verziju "Poršea Panamera 971 - Mansory'', skrivenih u tovaru prijavljene robe.

Slučaj je otkriven je 24. februara kada je na izlaznu stranu prelaza pristigao kamion bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 21-godišnji BiH državljanin.

Mladi vozač, kome je ovo bila prva vožnja za prevozničku firmu iz BiH, predao je dokumentaciju za tovar i na pitanje carinika rekao da prevozi pošiljku koju je preuzeo u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Pregledom dokumentacije videlo se da kamion prevozi više vrsta regularno prijavljene robe (kožne đonove, komponente za pekarsku industriju, mašinu za obradu podataka...), ali su prilikom pregleda tovarnog prostora primećene i nove automobilske gume sa felnama poznatih obeležja kojih nije bilo u dokumentaciji.

Zbog toga je, dodaje se, kamion sproveden do carinske ispostave Sremska Mitrovica radi detaljne kontrole gde je potvrđeno da se u kartonskim i drvenim kutijama u tovaru nalazi mnoštvo neprijavljene robe za koju nije postajala nikakva prateća dokumentacija.

1
Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Kako se navodi, utvrđeno je da se u tovaru nalazi ceo komplet novih guma i felni za Mercedes G klase. Reč je o gumama marke ''Continetal', ali i felnama marke ''Brabus'' čija cena po komadu, ukoliko je reč o originalu, dostiže iznos od 12.000 evra, dok se cena kopija kreće oko 5.000 evra po setu.

U tovaru se našlo i čak 40 delova karoserije za specijalnu verziju "Poršea Panamera 971  - Mansory'' i to branici, krila, hauba, spojleri, difuzori i brojni drugi delovi.

Delove o kojima je reč izrađuje poznata kuća ''Mansory'' koja za "Porše" radi na poboljšanju performansi vozila, pa su modeli sa takvim delovima znatno skuplji od standardnih, navodi se i dodaje da ugradnja takvih delova može višestruko da poveća vrednost automobila zbog čega se pretpostavlja da je to bio motiv za krijumčarenje.

U tovaru je otkrivena i prednja maska za "Mercedes GLE", kao i nekoliko ksenonskih farova, sijalica i balasta za ksenonske sijalice za Golf 7 Plus.

6
Izvor: Uprava carina Republike Srbije

U saopštenju se dodaje da je, pošto je reč o stranom državljaninu, prekršajni postupak sproveden po hitnoj proceduri.

Pravosnažnom presudom Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici naloženo je da prekršilac plati novčanu kaznu, a propisana je i zaštitna mera trajnog oduzimanja krijumčarene robe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pokušali da prokrijumčare divlje ptice
Laste, ptice

Italijanski vozači

24.11.2021. 20:05

Pokušali da prokrijumčare divlje ptice

Italijanski vozači sprečeni su u pokušaju da prokrijumčare desetine divljih ptica, uključujući zaštićene vrste, iz Hrvatske u Italiju, tokom nedavnih provera koje je sprovela slovenačka finansijska uprava.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve