Hronika
24.11.2021. 20:05
Tanjug

Italijanski vozači

Pokušali da prokrijumčare divlje ptice

Laste, ptice
Izvor: Shutterstock

Italijanski vozači sprečeni su u pokušaju da prokrijumčare desetine divljih ptica, uključujući zaštićene vrste, iz Hrvatske u Italiju, tokom nedavnih provera koje je sprovela slovenačka finansijska uprava.

Dva slučaja ilegalnog krijumčarenja ptica otkrivena su u samo pet dana carinskog nadzora sprovedenog u oktobru u okviru Međunarodne kampanje, prenosi agencija STA.

Carinicima su se pridružili članovi Udruženja za posmatranje ptica koji su pregledali 500 automobila i kamiona u kampanji za koju je udruženje reklo da je Slovenija i dalje važna tranzitna zemlja za ovu vrstu kriminala.

Navodi se da je jedan italijanski vozač kombija pronađen kako prevozi vreću sa šest smrznutih primeraka evroazijske šljuke.

Carinici su takođe zaustavili, kako se navodi, i italijansku lovačku družinu koja se vraćala iz lova u Hrvatsku.

U jednom vozilu je pronađena rashladna kutija u kojoj se nalazilo nekoliko primeraka obične prepelice i goluba dupljaša, kao i meso divlje svinje i najmanje 10 pataka, a u prikolici koju je vuklo drugo vozilo, policajci su pronašli četiri fazana.

Od vrsta ptica koje su se našle u vozilima, samo patke i fazani nisu zaštićena vrsta u Sloveniji, navodi STA.

Udruženje ptica kaže da je Slovenija, zajedno sa Hrvatskom i Mađarskom, glavna tranzitna zemlja kroz koju se svake godine na italijansko crno tržište transportuje desetine hiljada živih i mrtvih ptica.

Mrtve ptice se koriste za hranu u restoranima za bogate kupce, a žive ptice za uzgoj ili kao kućni ljubimci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zabrinjavajući podatak: U Evropi nestalo 600 miliona divljih ptica
Ptice

Za 40 godina

16.11.2021. 10:21

Zabrinjavajući podatak: U Evropi nestalo 600 miliona divljih ptica

Za 40 godina u Evropi je nestalo 600 miliona jedinki divljih ptica od čega 237 miliona vrabaca pokućara navodi se u novoj studiji o pticama gnezdaricama u EU, prenosi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve