Hronika
28.03.2020. 18:03
Tamara Marković Subota

Pravda posle 28 godina

mali-brejking-3.jpg

Adem Kostjerevac (59), državljanin BiH nastanjen u SAD, a koji se tereti da je za vreme rata kao pripadnik Vojne policije i Muslimanske brigade Zvornik na području ove opštine, naoružan i pod pretnjom, silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zarobljena u objektu u kojem je stražario, konačno će biti izručen u BiH.

Federalni sudija u SAD odobrio je zahtev za izručenje Kostjerevca iz okruga Sent Luis u Bosnu kako bi se suočio sa optužbom za ratni zločin.

Protiv Kostjerevca je 2015. Tužilaštvo u BiH podiglo optužnicu kojom se tereti za silovanje trudne srpske zarobljenice 1992. godine. Nalog za hapšenje tužilac je izdao 2017. godine.

Za sve to vreme optuženi se krio u Americi, u koju je sa suprugom i petoro dece došao pre 17 godina.

Povezane vesti - Bekstvo zbog srpske mafije

Kostjerevčeva advokatica Kajla Vilijams izjavila je za lokalne medije da je "odluka o izručenju njenog klijenta doneta verovatno samo da bi se utvrdio uzrok, a ne da je dokaz njegove krivice". Na saslušanju prošle godine ona je osporila čak i identifikaciju Kostjerevca od strane svedoka, a u podnescima na sudu tvrdila da je optužnica doneta mnogo godina nakon izvršenog zločina.

Nalog američkog suda neće rezultirati momentalnim izručenjem Kostjerevca.

"Savezni tužioci pružili su dovoljno kompetentne dokaze da se donese odluka o izručenju Kostjerevca", saopštio je sud navodeći da ipak konačna odluka zavisi od državnog sekretara. Advokatica Vilijams je rekla da se na poslednju odluku ne može žaliti nijedna strana u postupku.

mali brejking 2

Prema zahtevu za izručenje, Kostjerevac je u vreme izvršenja krivičnog dela bio vojni policajac sa Prvom muslimanskom brigadom vojske Bosne i Hercegovine. Srpkinja, za čije se silovanje tereti, uhapšena je 17. septembra 1992, nakon što su muslimanske snage opkolile njeno selo, a zatim su je dve nedelje držali zatočenu u podrumu mlina u drugom selu.

Povezane vesti - ZATVOR U DOBA KORONE: Maska, toplomer pa u ćeliju

Ona je u istrazi rekla da je u vreme hapšenja bila trudna i da je zbog višestrukih napada pobacila, kao i da ju je čuvar više puta silovao na drugoj lokaciji. Ona je iz zarobljeništva puštena kao deo razmene zarobljenika 5. februara 1993. godine. Njen iskaz rezultirao je podizanjem optužnice kojom se Kostjerevac tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Nakon podizanja optužnice i raspisivanja poternice, sa optuženim su u Sent Luisu razgovarali agenti FBI. U razgovoru sa njima optuženi je negirao silovanje žene, uz tvrdnju da joj je on poslao hranu i sprečio druge da je ubiju.

Silovanje trudne Srpkinje izvršeno je u vreme sukoba između Armije BiH i Vojske Republike Srpske u septembru i oktobru 1992. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
21.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve