Hronika
27.04.2018. 10:53
Beta

PROTERAN PROFESOR HEMIJE IAKO NIJE TRAŽENA OSOBA: Priština greškom deportovala jednog turskog državljanina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U skandalu deportacije s Kosova šest državljana Turske koja ih je osumnjičila da su "gulenisti", Kosovska obaveštajna agencija (KOA) i Policija Kosova (PK) uhapsile su i proterale i jednu - pogrešnu osobu, piše danas prištinski dnevnik "Koha ditore".

"Policija je po nalogu KOA tražila da uhapsi turskog državljana Hasana Hiseina Demira, ali je umesto njega uhapsila i deportovala drugog turskog državljana, Hasan Hiseina Ginakana", navodi "Koha ditore".

U tekstu se prenosi razgovor pripadnika policije i uhapšenog: "Da li ste vi Hasan Hisein Demir?", pitao je policijski zvaničnik, na šta je privedeni profesor hemije u školi "Gulistan" odgovorio da nije, već da se zove Hasan Hisein Ginakan.

Posle ovog razgovora policajac razgovara sa pripadnicima KOA i prenosi da ta osoba kaže da nije onaj za koga imaju nalog za privođenje.

Pripadnici KOA potom razgovaraju telefonom sa svojim šefovima i zatim kažu da se radi o pravoj osobi, posle čega se proteruje Hasan Hisein Ginakan, iako nije onaj koga je trebalo privesti i avionom deportovati s još pet drugih turskih državljana, po zahtevu turske obaveštajne službe.

Njegov kosovski advokat ističe da taj "nesporazum" dokazuje da pripadnici policije i KOA nisu prepoznali deportovane, već da su ih privodili samo na osnovu spiska turske obaveštajne agencije.

Privođenjem i proterivanjem šest turskih državljana pogaženi su Ustav i zakoni Kosova, ali i međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

Pošto nije bio informisan o toj akciji, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je zatražio i dobio ostavke ministra unutrašnjih poslova Kosova Fljamura Sefaja i direktora KOA Dritona Gašija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve