Hronika
20.12.2021. 01:35
Ekipa Hronike

Privedene četiri žene

Prve dame klana i pranje para

žena
Izvor: Shutterstock

Supruge Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Bojana Belivuk i Tanja Miljković, bile su privedene prošle nedelje zbog sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca u produženom trajanju.

U istoj akciji privedene su u Bojanina majka Snežana Đorđević i vanbračna supruga Filipa Ivanovića, Marija Milutinov. Sve su nakon saslušanja puštene na slobodu.

Sve četiri privedene su zbog sumnje da su na svoje ime kupovale nepokretnosti i vrednije pokretne stvari od novca koji, kako se sumnja, potiče iz delatnosti organizovane kriminalne grupe koju su organizovali Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Osim imovine vredne oko milion evra koja je kupovana novcem od ubistava i trgovine drogom, policija je iz njihovih stanova zaplenila i više računara, hard-diskova i fleš-memorija u potrazi za šiframa pomoću kojih su sakriveni bitkoini u vrednosti od oko 70 miliona evra!

"Sumnja se da su deo prljavog novca Belivukova i Miljkovićeva supruga oprale kupovinom nekretnina, a da su veći deo ’osigurali’ kupovinom kriptovaluta. Prema operativnim saznanjima, veruje se da na skrivenim računima imaju između 60 i 70 miliona evra. Na razotkrivanju ovog novca srpskoj policiji su pomoć ponudile i strane bezbednosne službe koje imaju sofisticiranu opremu, i koje su se odavno uhvatile ukoštac sa pranjem para preko kriptovaluta.“

Kako se sumnja, Belivuk je na više servera na kojima se trguje podelio taj novac i pristupne šifre je snimio na fleš-memorije. Prema nekim podacima, jednu je dao supruzi, a drugu je lično sakrio i samo on zna gde se nalazi.

Zaplenjeni snimci video-nadzora

Prilikom hapšenja supruga Belivuka i Miljkovića zaplenjeni su i snimci s nadzornih kamera na kućama u kojima žive. Pregledom tih snimaka policija će istražiti ko im je sve dolazio u dom i s kim su sve bile u kontaktu. Kako se ispostavilo, one su sve vreme bile na merama, a policija je reagovala kada je prikupljeno dovoljno dokaza da su umešane u mutne poslove svojih muževa.

Posle privođenja, doneto je nekoliko rešenja o privremenoj zabrani raspolaganja određenim stanovima i objektima u Pančevu, kućama i lokalima u Beogradu, ali i parcelama širom Srbije.

Čim je, inače, pokrenuta krivična istraga protiv klana Belivuk–Miljković, ujedno je započela i finansijska koja je pratila tokove novca.

Srđan Lalić, član Belivukovog klana i osoba koja je javnosti poznata sa fotografije na kojoj se smeje s Belivukom dok rukama pridržava glavu izmučene žrtve, kako se sumnja, imao je važnu ulogu u trgovini kriptovalutama.

Lalić je u Belivukovom klanu imao važnu ulogu, a prema optužnici tereti se za pet teških ubistava u saizvršilaštvu i otmicama, ali ne samo to. Kako se sumnjalo od početka istrage, njegova uloga bila je da nabavlja kriptovane telefone i trguje kriptovalutama. Sam Lalić je posle hapšenja izjavio da je po zanimanju IT inženjer i da je završio privatni fakultet. Tada je rekao i da zarađuje od bitkoina i da su mu mesečna primanja oko 1.300 evra.

Od "Principa“ do silovanja

Filip IvanovskI File (30), čija je nevenčana supruga Marija Milutinov takođe privođena u okviru finansijske istrage, inače je član klana Belivuk koji je zajedno sa vođama uhapšen 4. februara ove godine, i od tada je u pritvoru. Prema optužnici, Ivanovski je, kao i ostali članovi, bio deo navijačke grupe "Principi“, ali je učestvovao u držanju, prepakivanju i stavljanju u promet opojne droge.

Osim toga, pratio je da li neko od ljudi za koje su smatrali da je pripadnik suparničkog klana osmatra kretanje organizatora grupe pri dolasku i odlasku u prostorije restorana na Partizanovom stadionu i pomoćnim prostorijama stadiona u Humskoj ulici koje je grupa koristila, a koje su nazivali bazom. Kada bi uočili neku sumnjivu osobu, Ivanovski i drugi kojima je bio dodeljen ovaj zadatak otimali su ga, a zatim ga mučili da bi iznudili informaciju o tome za koga i po čijem nalogu osoba to radi.

Tako se Ivanovski optužnicom tereti da je bio deo grupe koja je 8. avgusta 2020. godine u prostorijama na stadionu započela trodnevno mučenje jednog mladića, kog su videli ispred restorana na južnoj tribini stadiona sa telefonom u ruci. Odveli su ga u baštu restorana, koju je koristila isključivo kriminalna grupa, gde su ga tukli i primoravali da kaže zašto ih prati i snima. Oteli su mu telefon, pregledali sav sadržaj i optužili ga da je „cinkaroš“ koji ih prati kako bi o tome obaveštavao njihove suparnike. Tri dana su ga držali u prostorijama zaključanog i vezanog, tukli su ga, pretili mu nožem da će ga ubiti, brutalno ga silovali predmetima, da bi ga na kraju, kako se sumnja, optuženi Aleksa Šejić i silovao.

Nakon trodnevne torture žrtvu su pustili i zapretili joj da više ne sme da dođe u Beograd, a da će je, ukoliko učini suprotno, ubiti. U trenutku hapšenja Ivanovski se inače vodio kao zaposleni u unutrašnjoj kontroli JKP Pančevo i do sada nije bio osuđivan.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova istraga protiv Belivuka i Miljkovića
Sud

Pranje novca

10.12.2021. 15:05

Nova istraga protiv Belivuka i Miljkovića

Naredbom o sprovođenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal za pranje novca pored njihovih supruga, obuhvaćeni su Veljko Belivuk, Marko Miljković i Filip Ivanovski, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve