Hronika
07.03.2022. 12:56
Beta

Odluka Apelacionog suda

Prvoslav Davinić oslobođen optužbi

sud
Izvor: Shutterstock

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore, Prvoslava Davinića, od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj 2005. godine, prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice.

Davinić i general Milun Kokanović u ovom slučaju su pravosnažno oslobođeni i od optužbi da su zajedno zloupotrebili službeni položaj prilikom kupovine stana načelniku Generalštaba Vojske SCG Ljubiši Jokiću.

Tom odlukom odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena druga prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su Davinić i Kokanović oslobođeni od optužbi.

Davinić je oslobođen od optužbi da je 2005. godine preduzeću, "Jugoimport-mont" iz Podgorice, pribavio imovinsku korist od 1.617.686 američkih dolara, na štetu države Srbije.

Tužilaštvo je smatralo da su zbog toga sva novčana sredstva ostvarena prodajom naoružanja morala da se uplate na poseban predračun u okviru konsolidovanog računa trezora Narodne banke Srbije.

Davinić je u poslednjih desetak godina pravosnažno oslobođen po tri optužnice za takozvanu aferu "Pancir", zatim za stanove namenjene "Kobrama", i stan namenjen jednom oficiru, a i dalje je u toku suđenje u slučaju poznatom kao "satelit".

On je dobio pravosnažnu uslovnu osudu u slučaju poznatom kao "barkasa", povodom optužbi da je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3,6 miliona dinara, i tako prema stavu suda, oštetio budžet državne zajednice.

Daviniću je u tom slučaju odlukom Apelacionog suda u Beogradu izrečena uslovna osuda od osam meseci zatvora s rokom provere od tri godine, dok je država Srbija radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućena na parnicu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šarić prvi put na sud dolazi od kuće
Darko Šarić

Specijalni sud

28.02.2022. 10:55

Šarić prvi put na sud dolazi od kuće

U Apelacionom sudu u Beogradu u ponedeljak se održava pretres u drugostepenom postupku povodom žalbi na prvostepenu presudu Darku Šarića i drugim optuženima za krijumčarenje 5.7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve