Hronika
28.02.2022. 10:55
Tanjug

Specijalni sud

Šarić prvi put na sud dolazi od kuće

Darko Šarić
Izvor: Marko Stevanović

U Apelacionom sudu u Beogradu u ponedeljak se održava pretres u drugostepenom postupku povodom žalbi na prvostepenu presudu Darku Šarića i drugim optuženima za krijumčarenje 5.7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Šariću 24. septembra ukinut pritvor i određen kućni pritvor tako da će doći prvi put sa slobode u Specijalni sud gde se održava ova sednica.

On je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Inače pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je u maju prošle godine Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom leku ukinuo pravosnažnu presudu tog suda i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na presudu kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Sednica je planirana da traje 10 radnih dana i održava se u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Nakon ovog javnog dela sednice biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Prethodnu drugostepenu presudu u maju je ukinio Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom leku Šarićevih advokata jer je dvoje sudija iz veća koje je odlučivalo po žalbama, učestvovalo ranije u odlučivanju o produženju pritovra.

Nakon toga odlučeno je da se pred većem, od dvoje novih i troje iz ranijeg veća ponovi odlučivanje po žalbama.

Novim većem presedava Nada Hadži Perić, sudija izvestilac je Sretko Janković, a članovi veća su sudije Vesna Petrović, Tatjana Vuković i Marko Jocić.

Jocić i Hadži Perić su nove sudije u ovom predmetu, koji su zamenili sudije Milimira Lukića i Bojanu Paunović, dok su Janković, Petrović i Vuković postupali i u prethodnom veću.

Apelacioni sud sada nakon što sam izvede ključne dokaze, može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u celosti ili u nekim delovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šaiću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mukama nikad kraja: Tužilaštvo u Milanu podiglo optužnicu protiv Darka Šarića
Darko Šarić 29.10.2021.

Šverc kokaina

31.10.2021. 08:05

Mukama nikad kraja: Tužilaštvo u Milanu podiglo optužnicu protiv Darka Šarića

Darko Šarić, koji je u Srbiji pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina i prvostepeno na devet godina zatvora zbog pranja novca, našao se na udaru tužilaštva u Milanu koje je protiv njega, ali i još 14 državljana Srbije podiglo optužnicu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve