Hronika
30.01.2020. 15:03
Tamara Marković Subota

RESTORAN ZA LIKVIDACIJU: Tri motiva ubistva u Atini

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Obračun škaljarskog i kavačkog klana, osveta za ubistvo Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi ili nastavak krvne osvete sa porodicom Šaranović tri su motiva koje grčka policija ispituje u pokušaju otkrivanja izvršilaca i nalogodavaca krvavog zločina u Atini u nedelju, 19. januara, u kome su ubijeni Igor Dedović (46) i Stevan Stamatović (46). Dedović se, prema operativnim podacima policije, uz braću Vukotić, Jovicu i Igora, smatra vođom škaljarskog klana, dok je Stamatović označen kao vođa njima bliskog zagoričkog klana.

Dedović i Stamatović ubijeni su u restoranu u atinskom kvartu Vari pred suprugama i dvoje maloletne dece, i naočigled desetak zaposlenih u restoranu i brojnih gostiju.

Četvorica maskiranih muškaraca uletela su u restoran oko 18.30 sati i dok su dvojica držala ostale goste na nišanu, dvojica su pucala Dedoviću i Stamatoviću u glavu i grudi. Za nepun minut izašli su iz restorana i pobegli crnim džipom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U rafalnoj paljbi napadači su Dedoviću i Stamatoviću pucali prvo u glavu, a potom u grudi.

"Jedan je pao mrtav u stolici, dok je drugi malo kasnije preminuo u bolnici", objavili su grčki mediji.

Jedan metak pogodio je u nogu Stamatovićevu suprugu Milevu. Ona je po dolasku Hitne pomoći prevezena u bolnicu, iz koje je grčkim medijima saopšteno da nije životno ugrožena.

Istovremeno, na mesto pucnjave su došle i brojne ekipe grčke policije koje su obavile uviđaj i razgovor sa svedocima. Kako grčki mediji navode, u momentu pucnjave u restoranu je za stolovima bilo šest grupa gostiju, koji su izjavili da se sve odigralo munjevitom brzinom i da se pucnjava završila za oko 30 sekundi, kao i da su svi sa prvim rafalima zalegli ispod stolova.

Ubice su, preme rečima svedoka, mahom Grka, bili maskirani maramama preko lica, a pre pucnjave su na stranom jeziku, srpskom, kako se pretpostavlja, rekle nešto dvojici muškaraca koje su ubili.

Grčki mediji navode da su u Dedovića i Stamatovića ispaljena najmanje 24 hica i da je policija na mestu pucnjave pronašla čaure kalibra 9 milimetara, ispaljene iz dva oružja.

Kamere u restoranu nisu radile, zbog čega je policija u istrazi prikupila snimke video nadzora okolnih zgrada.

Kod ubijenih nije pronađeno oružje, a utvrđeno je i da su kobne večeri bili bez obezbeđenja, odnosno samo u društvu supruga i po jednog svog deteta, uzrasta od sedam i deset godina, koja su sedela za stolom pored njih.

Povezane vesti - INTERVJU LAMBE ĐOREJLIJEVSKI: Od Tadije do Koraća

Upravo ovaj podatak ukazuje da su se Dedović i Stamatović osećali sigurno u Atini i da nisu verovali da će ih neprijatelji, koje imaju na mnogim stranama, pronaći.

Grčka policija obavila je razgovor i sa suprugama ubijenih, ali im one nisu mnogo pomogle. Navodno su rekle da su njihovi muževi živeli u iznajmljenom stanu u predgrađu Atine, ali da one ne znaju gde je taj stan, kao i da su sa decom došle pre mesec dana, da su menjale kuće i hotele, da ne poznaju grad i da su koristile usluge taksija, koje su isključivo zaustavljale na ulici.

Rekle su i da su njihovi muževi u Atini živeli poslednjih nekoliko meseci, a da su one došle za novogodišnje praznike kako bi ih proveli zajedno sa decom. Večera za kojom su Dedović i Stamatović ubijeni bila im je oproštajna, jer je navodno sutradan trebalo da se sa decom vrate u Srbiju, gde obe žive. Supruge Dedovića i Stamatovića policiji su rekle i da znaju da su njihovi muževi na poternicama, ali da nisu upućene u njihove poslove, kao i da ne znaju kome bi se mogli naći na meti. Nijedna nije htela da kaže šta su ubice izgovorile neposredno uoči pucnjave, a veruje se da upravo to otkriva motiv i nalogodavce dvostrukog zločina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/John Minchillo

Grčka policija veruje i da su ubice pratile njih dve kako bi došle do njihovih muževa. Po njihovom dolasku u Atinu usledila je dalja pratnja koja je napadače i dovela do restorana u kome su, kako se ispostavilo, Dedović i Stamatović poslednjih meseci odsedali bar dva puta nedeljno.

Pojedini grčki mediji objavili su i informaciju da je restoran u kome je izvršeno dvostruko ubistvo u vlasništvu supruga ubijenih "škaljaraca", i da su zbog toga Dedović i Stamatović često dolazili u lokal, i to bez obezbeđenja, kao i da se veruje da je stan u kome su živeli, a koji policija još nije locirala, u blizini.

Ubijeni Dedović je 2008. godine bio ranjen u Crnoj Gori i od tada zvanično nije ni dolazio u ovu zemlju.

Sa kumovima, braćom Jovicom i Igorom Vukotićem, prema operativnim podacima policije, ušao je u narko-biznis, a nakon raspada klana na škaljarski i kavački, ostao je uz svoje kumove, sa kojima je i držao vodeću ulogu. On je u medijima više puta demantovao da je član ili vođa tog ili bilo kog drugog klana.

Povezane vesti - UBICE VRŠLJAJU PO SRBIJI: Novac nije dovoljno dobar mamac

Crnogorska policija za njim je prošle godine raspisala poternicu zbog pokušaja ubistva članova suprotstavljenog kavačkog klana - Vojina Stupara i Miloša Radonjića 2016. u Kotoru.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, Dedović je tog dana bio za upravljačem BMW-a kojim su on, Jovica Vukotić i Milić Minja Šaković preprečili put kavčanima i pucali u njih. Navodno, Vukotić je prvi potegao pištolj i zapucao. Međutim, svedoci koji su saslušavani u istrazi ovog slučaja u Višem tužilaštvu u Podgorici tvrdili su da je Dedović bio u Sloveniji u vreme pokušaja dvostrukog ubistva. I Vukotić, koji se od septembra 2018. godine nalazi u srpskom zatvoru u kome čeka izručenje u Crnu Goru, tvrdio je da tog dana nije bio u Kotoru.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dedović je 2017. godine u Crnoj Gori osuđen zbog arsenala oružja pronađenog godinu dana ranije u kotorskom naselju Sveti Stasije. Za ovo delo osuđen je na dve godine i dva meseca zatvora, a oružje zbog kog je suđeno njemu i trojici "škaljaraca" nađeno je u napuštenoj kući, dan nakon ubistva Podgoričanina Srđana Vlahovića (30), bliskog kavačkom klanu.

I u ovom slučaju Dedović se oglašavao u medijima. U pismu poslatom podgoričkim "Vijestima" tvrdio je da je njegov DNK podmetnut na selotejp kojim je oružje bilo oblepljeno, kao i da zna čiji je interes da se on ukloni...

"Podatak o tome da li sam bio u Crnoj Gori u to vreme lako je proveriv, a i već ga imaju službe koje me godinama preko plaćenika iz pojedinih medija prozivaju da sam famozni šef klana koji navodno iza sebe ima neku vojsku i milione evra", napisao je tada Dedović.

Drugu ubijeni, Stamatović je u policijskim dosijeima označen kao vođa zagoričke grupe, odnosno podgoričkog ogranka škaljarskog klana. Nedavno je nepravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja ubistva Nikšićanina Radojice Zekovića, postavljanjem bombe ispod njegovog automobila "golf 5" u maju 2017. godine. Stamatoviću je u ovom postupku suđeno u odsustvu jer je bio u bekstvu, dok su kao saizvršioci za teško ubistvo u pokušaju osuđeni njegovi saučesnici Milan Lješnjak i Dejan Deletić. Aleksandar Bojović, Đorđije Božović i Stefan Balević osuđeni su u ovom postupku zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji i nedozvoljenog držanja oružja. Svi ukupno na 41 godinu zatvora.

Ono što je u istrazi slučaja u Atini bitnije jeste da je upravo Stamatović dovođen u vezu sa ubistvom Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, vođe jedne od grupa Partizanovih navijača.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"U kriminalnim krugovima u Crnoj Gori se spekuliše da su Stevan Stamatović i Minja Šaković po nalogu Jovana Vukotića 13. oktobra 2016. ubili Aleksandra Stankovića, vođu navijačkih grupa "Alkatraz" i "Janjičari", kao i da stoje iza nereda početkom decembra 2017. na derbiju u Beogradu. Navedeni nemiri na stadionu Partizana su motivisani namerom Filipa Koraća da preuzme primat nad trgovinom narkotika Partizanovih navijačkih grupa", stoji u izveštaju srpske BIA.

Povezane vesti - SLUČAJ FILIP KORAĆ: Mera nesposobnosti tužilaštva

Odmah po objavljivanju ovih informacija u medijima, Stamatović se oglasio pismom u "Vijestima" u kome je naveo da je u trenutku kada je Stanković ubijen u Beogradu bio samo turistički. U pismu je negirao i povezanost sa slučajem pronalaska oružja u beogradskom naselju Jajinci.

"Osim sto sam turistički boravio u Beogradu, sa tim gradom i kriminalnim aktivnostima u njemu nemam nikakve veze. Ponajmanje sa ubistvima i pripremama atentata na srpskog premijera i njegovog brata. No, uprkos tome, mediji, ne vodeći računa o onima o kojima pišu, igraju se istražitelja i obmanjujući javnost "rešavaju" ubistva i atentate, targetirajući me kao direktnog učesnika u tim krivičnim delima. Isto kao što su mene izabrali, mogli su bilo kog čoveka koji se uklapao u prljave planove interesnih struktura, željnih da me predstave kao državnog neprijatelja. Zato se nadam da će jednom morati da objasne istražnim organima za čiji račun skreću istragu u pogrešnom pravcu i koliko su plaćeni ti, očito naručeni tekstovi. Koliko je ozbiljno ono o čemu pišu, pozivajući se na "izvore iz istrage", najbolje pokazuje to što me nijedan državni organ Srbije ni Crne Gore nije kontaktirao, niti je za mnom raspisana poternica", napisao je Stamatović u pismu.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve