Hronika
12.03.2020. 18:00
Tanjug

Sedamnaesta godišnjica od ubistva Zorana Ðinđića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zoran Ðinđic, prvi demokratski izabrani gradonačelnik Beograda, premijer Srbije i lider Demokratske stranke, ubijen je u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine, a nekoliko sati nakon atentata proglašeno je vanredno stanje u zemlji koje je trajalo do 22. aprila.

Za ubistvo suđeno je čelnicima raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću i pripadnicima zemunskog klana.

Optužene su 44 osobe za učešće u ubistvu, a Odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala Okružnog suda u Beogradu, 2007. godine osudio je Ulemeka i Zvezdan Jovanović po 40 godina zatvora, a još 12 osoba na dugogodišnje kazne zatvora.

Politička pozadina ubistva Đinđića nije utvrđena.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA PHOTO EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Ðinđićevoj sahrani prisustvovalo je 70 stranih državnih delegacija, saradnika i više stotina hiljada građana.

Ðinđić je rođen u Bosanskom Šamcu (današnjem Šamcu), 1. avgusta 1952. godine.

Nakon završene osnovne škole došao je u Beograd, gde je završio Devetu gimnaziju, a studije filozofije na Univerzitetu u Beogradu.

Politikom je počeo da se bavi kao student, kada je i bio uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora, zajedno sa grupom studenata iz Zagreba i Ljubljane koji su se suprotstavljali autoritarnom režimu.

Povezane vesti - INTERVJU SONJA LIHT: Nemamo vremena za prošlost koju ne možemo da promenimo

Po završetku studija, nigde u zemlji nije mogao da dobije posao, pa je otišao u Nemačku, gde je doktorirao na Univerzitetu u Konstancu, a u Jugoslaviju se vraća tek posle 12 godina i pada Berlinskog zida.

U Demokratskoj stranci bio je od 1989. godine, kao jedan od njenih osnivača i njen najuticajniji predsednik.

Posle pobede opozicije na lokalnim izborima, 1997. godine, i posle sukoba sa Miloševićevim režimom, postao je prvi gradonačelnik Beograda koji nije bio član Komunističke partije, a tokom 2000. godine bio je glavni strateg i organizator kampanje opozicije, koja se završila 5. oktobra odlaskom Miloševića sa vlasti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/AS-cl/bb

Posle pada Slobodana Miloševića 2000. godine izabran je za premjera Srbije.

Ubijen je ispred sedišta Vlacde 12. marta 2003. godine

Danas  su u Beogradu vence u dvorištu Vlade, na mestu gde je Đinđić ubijen položili su članovi aktuelne vlade predvođeni premijerkom Anom Brnabić, kao i članovi Vlade na čijem čelu je bio ubijeni premijer Zoran Đinđić, predvođeni predsednikom Nove stranke Zoranom Živkovićem.

Povezane vesti - Kako su otkrivene ubice Zorana Đinđića

Rukovodstva i članovi Demokratske stranke i Nove stranke položili su vence na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Tradicionalna šetnja u organizacija LDP, od zgrade vlade do Novog grbolja, odložena zbog epidemiološke situacije, kao i sve druge aktivnosti vezane za ovaj događaj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve