Hronika
17.10.2022. 08:46
Beta

Specijalni sud

Slučaj Belivuk - Miljković: Počinje glavni pretres

Sud, tužilac
Izvor: Shutterstock

U Specijalnom sudu u Beogradu ovog ponedeljka bi trebalo da počne glavni pretresa na suđenju Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i većoj grupi okrivljenih koji se terete za niz ubistava, trgovinu drogom i više drugih teških krivičnih dela.

Prethodno je, bez prisustva javnosti, završeno više puta odlagano pripremno ročište, ali je do medija "došlo" da su Belivuk i Miljković, označeni u optužnici kao šefovi organizovane kriminalne grupe - klana, negirali da su krivi, navodeći da su dokazi protiv njih montirani.

Glavni pretres je, po pravilu, javan, tako da će se čuti šta sudskom veću imaju da kažu optuženi.

Troje sa optužnice je sa tužilaštvom sklopimo sporazum da budu okrivljeni svedoci kako bi za priznanje krivice i informacije dobili blaže kazne od zaprećene.

Najviše rangirani okrivljeni svedok je Srdjan Lalić, poznat po užasnoj slici prikazanoj javnosti na kojoj se smeje iznad nemoćne žrtve. On se nagodio sa tužilaštvom da svoja saznanja o krivičnim delima, a izgleda i nekim novim kojih nema na optužnici, menja za 18 godina zatvora.

Posle nedavne izmene zakonika, umesto nekadašnjih 40 godina zatvora kao maksimuma za ubistvo uvedena je kazna doživotnog  zatvora.

Okrivljeni se terete da su ubistva izvršili nakon ove izmene.

Prvobitnoj optužnici na kojoj je bilo pet ubistava dodato je još ubistava, tako da ih sada ukupno sedam, ali su pokrenute i neke nove istrage.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su Belivuk i Miljković stvorili plan da se pod paravanom navijačke grupe "Principi"  sprovode otmice i ubistva pripadnika drugih kriminalnim grupa. Njih dvojica se u javnosti smatraju važnim članovima kavačkog klana koji je u ratu sa škaljarskim.

Do ključnih dokaza protiv Belivukove grupe, na osnovu kojih je podignuta optužnica, došlo se kroz medjunarodnu pravnu pomoć. Navodi se da su uspešno  skinuti sa servera Skaja medjusobni razgovori okrivljenih  i fotografije žrtva, koje su javnosti prvo pokazali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Kako je tužilaštvo navelo, žrtve su prevarom namamljene, mučene i ubijene u beogradskom naselju Ritopek, zatim da su njihova tela komadana i takva snimljena da bi se fotografije poslale suparničkom klanu, mlevena u mesarskom mlinu, i potom bacana u obližnji Dunav.

Prema tvrdnjama tužilaštva, jednog od njih, Milana Ljepoja, člana grupe "Pink Panter", poznate po spektakularnim pljačkama nakita u svetu, ubili su smatrajući da je umešan u organizaciju atentata u Ukrajini, na Radoja Zvicera, koji se smatra šefom kavačkog klana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Intervju Dijane Hrkalović o Stefanoviću, Jovanjici, Belivuku...
Dijana Hrkalović

Objektiv

19.06.2022. 11:26

Intervju Dijane Hrkalović o Stefanoviću, Jovanjici, Belivuku...

U ekskluzivnom intervjuu za "Objektiv" bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović tvrdi da je sve radila po nalogu Stefanovića i da je bila uverena da on o svemu obaveštava predsednika.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve