Hronika
23.01.2020. 16:03
Tamara Marković Subota

SLUČAJ FILIP KORAĆ: Mera nesposobnosti tužilaštva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Filip Korać, glavni saradnik Luke Bojovića, prvi je pre dva meseca saznao da je protiv njega srpsko sudstvo obustavilo krivični postupak i povuklo crvenu Interpolovu poternicu. Odmah posle povlačenja poternice, Korać se iz inostranstva u kome je bio duže od godinu dana vratio u Beograd. Iako slobodan, Korać se od povratka u Beograd nije pojavljivao na javnim mestima omiljenim među pripadnicima srpskog podzemlja već je, iz bezbednosnih razloga, većinu vremena provodio u štek stanovima, uglavnom na Karaburmi.

Da je Korać u Beogradu, vest je koja se vrlo brzo proširila u beogradskom podzemlju. Do javnosti ova vest putovala je skoro dva meseca: "Viši sud povukao je poternicu za Koraćem nakon što je Više tužilaštvo protiv njega obustavilo istragu koja je vođena zbog sumnje da je optužene Nemanju Ivanova i Darka Veskovića podstrekao na ubistvo Blaža Đurovića u martu 2018. godine".

Tužilaštvo još nije zvanično objavilo zbog čega se odlučilo na ovakav potez, za koji je uobičajen samo jedan razlog: nedostatak dokaza. Međutim, da je tužilaštvo imalo šansu da u ovom slučaju obezbedi svedoka saradnika, instituciju koja je i uvedena upravo da bi se vodila borba protiv organizovanog kriminala, a da to nije uradilo, obelodanio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Brine me to da sam tek juče saznao da za Filipa Koraća ne postoji ni valjana optužnica, ni valjana presuda pred Višim sudom u Beogradu. I onda će opet da se pojave u nekim medijima i da kažu - aha, Kosmajac je jedan divan čovek, a Filip Korać u stvari ne diluje drogu, to je Aleksandar Vučić. Taj koji truje našu decu, koji ubija našu decu po svim školama, po svim kafićima, na svakom mestu... I to svaki čovek u Beogradu zna, samo ga se svi plaše kao najopasnijeg čoveka, jednog od dvojice, trojice najopasnijih ljudi u našoj zemlji. Čovek koji maltretira ceo grad gde god da se pojavi... A neću da vam pričam da je glavni snabdevač drogom... I on ni za šta nije kriv... Super! I kad ga imate za umešanost u ubistvo, onda će neko iz tužilaštva da vam kaže, iako znam da ću zbog ovoga da budem kritikovan, neko će u tužilaštvu da se pojavi da vam kaže da nisu procesne pretpostavke u potpunosti ispunjene i ne možemo da damo status zaštićenog svedoka čoveku koji kaže da mu je Filip Korać platio ubistvo i da je on bio taj koji je to uradio. Čovek nam traži da mu zaštitimo nekog člana familije u nekoj stranoj zemlji i onda mu sutradan rane tog člana familije jer mi nismo u stanju da mu damo status svedoka saradnika", rekao je predsednik Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: aleksandar-jovanovic-cile

Ni posle izjave predsednika države Više tužilaštvo nije se oglasilo da objasni ko je ili šta bilo kočnica da se obezbedi status svedoka saradnika u postupku protiv Koraća - prvog saradnika Luke Bojovića, vođe srpskog podzemlja.

Iako predsednik Vučić nije naveo ko se nudio za svedoka saradnika, jasno je da se radi o Darku Veskoviću, optuženom u postupku za ubistvo Đurovića, a čiji je rođak Miloš Vesković u maju prošle godine ranjen u pucnjavi u Nemačkoj. Prve informacije ukazivale su da pucnjava u kojoj je Miloš Vesković ranjen, a ubijena dvojica crnogorskih državljana ima veze sa nastavkom obračuna zaraćenih crnogorskih klanova: kavačkog i škaljarskog, čiji je glavni saradnik upravo Filip Korać.

Povezane vesti - KORAĆEVI PIPCI U ŠPANIJI, ITALIJI I HOLANDIJI

Iako godinama važi za čoveka koji je posle hapšenja Luke Bojovića u Španiji 2012. godine preuzeo rukovođenje najjačim narko-klanom u Srbiji, protiv Koraća do ubistva Blaža Đurovića nije pokretana zvanična sudska istraga. Sve o njemu bili su samo operativni podaci policije.

A onda je sredinom marta 2018. na Dušanovcu ubijen Blažo Đurović. Ubijen je dok je sedeo u BMW ispred svoje kuće. U njega je ispaljeno 29 hitaca iz automatskog oružja, a policija je nedaleko odatle pronašla zapaljen automobil, koji su koristili napadači. U gepeku zapaljenog automobila policija je pronašla pušku iz koje je pucano na Đurovića, a na kojoj su veštačenjem pronađeni DNK tragovi obojice optuženih Ivanova i Veskovića.

Dva nedelje posle zločina na Dušanovcu, u Beogradu je najpre uhapšen osumnjičeni Ivanov, a zatim sledećeg meseca i drugi osumnjičeni - Vesković, koji je lociran u Hrvatskoj, uhapšen, a zatim izručen Srbiji.

I njemu i Ivanovu je odmah određen pritvor, u kome se i sada nalaze, a optužnica protiv njih zbog teškog ubistva i nelegalnog nošenja oružja podignuta je u novembru 2018. godine.

Na prvom saslušanju pred sudom, u februaru 2019. obojica optuženih su negirali krivicu i naveli da ne žele da iznose dalju odbranu. Upravo na ovom suđenju Vesković je obavestio sudsko veće da su njegovoj porodici upućene pretnje od Đurovićeve kriminalne grupe.

Povezane vesti - "BRINE ME EPILOG SLUČAJA" Vučić: Lakše baviti se maglom nego Koraćem

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obavestili su moju porodicu da im je ugrožena bezbednost. Zbog toga u ovom trenutku ne želim da dajem odbranu" rekao je Vesković, koji je u optužnici označen kao direktni izvršilac zločina, odnosno osoba koja je pucala u Đurovića.

Upravo u to vreme mediji su objavili i da je u ovom postupku istraga pokrenuta i protiv Filipa Koraća zbog sumnje da je optužene podstrekao na ubistvo i da je zbog toga protiv njega i raspisana poternica Interpola.

Obojica optuženih i Ivanov i Vesković su bilo kakvu vezu sa Koraćem negirali na suđenju u septembru 2019. godine.

"Ponoviću da nemam veze sa ovim ubistvom, niti o njemu imam bilo kakva saznanja. U novinama se pojavljuju tekstovi u kojima se navodi da je Filip Korać podstrekač i da je dao vozilo za izvršenje dela. Tražim da to demantujete i kažete da Korać nije optužen u ovom postupku i da nema s tim nikakve veze. To je još jedna u nizu laži koja šteti ne samo meni nego i njemu", najpre je rekao Ivanov, a zatim se nadovezao i Vesković rečima: "Nemam veze sa ubistvom. Stoga niko nije mogao da me podstrekava, pa tako ni Korać".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Logična je odbrana negiranjem krivice, ali i evidentna potreba obojice da operu Koraćevo ime. Ako je tome razlog strah za živote porodice koja je na slobodi, opravdan je zbog pucnjave u kojoj su u maju 2019. u nemačkom gradu Forst, u iznajmljenom stanu ubijeni Darko Mijović sa Cetinja i Nikola Jovanović iz Bara. Miloš Vesković, njihov prijatelj i rođak optuženog Veskovića, u pucnjavi je teško ranjen. Sa njima u stanu bio je i Miloš Pavićević, koji je ostao nepovređen, dok je tamošnja policija raspisala potragu za još jednim Crnogorcem i jednim Hrvatom, koji su navodno bili u stanu. Ranjeni Vesković je odmah po prijavi slučaja helikopterom prebačen u bolnicu, a policija Nemačke, pozivajući se na saznanja kolega iz Srbije, za njega je navela da je "član organizovane kriminalne grupe, nasilan i sklon potezanju oružja".

Na policiji je sada da otkrije da li je pucnjava u Forstu deo kavačko-škaljarskog rata, osvete Đurovićevog klana ili je na Veskovića i njegove prijatelje potegnuto oružje upravo da bi se u beogradskom zatvoru zapušila usta Darku Veskoviću, koji se tužilaštvu ponudio za svedoka saradnika.

 

Dosijei: ubistvo, otmice, iznude
Optuženom Nemanji Ivanovu se ranije sudilo u slučaju ubistva Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan" u Beogradu 2015. godine. Osuđen je na godinu i četiri meseca zatvora zbog nanošenja lakih povreda Veličkoviću. Bio je osuđen i na godinu i po dana zatvora zbog otmice.
Protiv optuženog Darka Veskovića ranije su vođeni postupci zbog falsifikovanja dokumenata, dok je ubijeni Đurović u policijskom dosijeu imao više od 10 krivičnih dela, među kojima su otmica, krađa, razbojništvo, iznuda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve