Hronika
12.12.2020. 18:28
Tamara Marković Subota

Sprečene likvidacije

brejking-jedna-strana-shutterstock_162590546.jpg
Izvor: Foto: Shutterstock

Jedan Srbin i jedan Crnogorac uhapšeni su u dve različite policijske akcije u Podgorici i Kotoru i to zbog sumnje da su planirali likvidacije. Jedna od meta naoružanog ubice, kako se pretpostavlja, bio je označeni vođa škaljarskog klana Jovan Jovica Vukotić, dok je na meti drugog navodnog atentatora, koji je iz Srbije došao u Crnu Goru, osoba koja je u bliskim kontaktom sa jednim pripadnikom kavačkog klana. I jedan i drugi krivičnom prijavom su osumnjičeni samo za nedozvoljeno nošenje oružja, a da li su i po čijem nalogu zaista planirali likvidacije, predmet je dalje istrage.

U akciji koja je izvedena u Kotoru uhapšen je Nikšićanin Marko Zorić, kod kog su policajci pronašli pištolj sa brušenim fabričkim brojem. Uhapšeni Zorić u policijskim evidencijama označen je kao pripadnik nikšićkog ogranka kavačkog kriminalnog klana, a akcija njegovog hapšenja izvedena je u jednom objektu na periferiji grada, u kome se, prema saznanjima policije, krio.

Policija, na osnovu operativnih saznanja, veruje da je Zorić iz Nikšića u Kotor došao radi izvršenja likvidacije nekog od članova protivničkog, škaljarskog klana, a kao moguća meta označen je niko drugi nego Jovica Vukotić, vođa „škaljaraca“. Razlog za ovaj zaključak policije je to što je uhapšeni Zorić deo grupe nikšićkih „kavčana“, kojom rukovodi Radovan Mujović, a čiji je brat Petar Mujović u oktobru uhapšen upravo nakon incidenta ispred kotorske policije, kada je kod njega nađen pištolj i to u trenutku dok je u zgradi policije na razgovoru bio Vukotić.

Najnovija saznanja crnogorske policije ukazuju da je upravo sada uhapšeni Zorić vozio Petra Mujovića u danima dok su, pre ovog incidenta pratili kretanja Jovice Vukotića, ali i njemu bliskih osoba.

Zadatak

„U danu kada je vođa škaljarskog kriminalnog klana spasen smrti, upravo je Zorić, kako je utvrđeno, pratio automobil u kojem je bio Vukotić. Policija je tog dana zaustavila Vukotića na putu i od njega tražila da dođe u kotorsku policiju. Za to vreme je Petar Mujović naoružan došao ispred gradskog Odeljenja bezbednosti, i najverovatnije čekao Vukotićev izlazak iz policije, ali je pre toga uočen, razoružan i uhapšen. Očigledno je da je posle atentata Mujovića na Vukotića za ovu likvidaciju angažovan Zorić i da je on po ovom zadatku i poslat u Kotor“, kaže za “Ekspres” izvor iz crnogorske policije.

Povezane vesti - Metak na čekanju

Petar Mujović je po hapšenju uveden u policiju, gde je inspektorima priznao da je angažovan za Vukotićevu likvidaciju, i da mu je za izvršenje tog zločina ponuđeno pola miliona evra. Kod njega je osim češke „zbrojovke”, sa kojom je zatečen u automobilu, nađen i kriptovani telefon, u čijem imeniku su nadimci osoba koje su porukama naručili Vukotićevo ubistvo, ali do sada policija nije saopštila identitet tih osoba.

Interesantno je da je Mujovića, kao sumnjivu osobu na parkingu ispred kotorske policije prvi primetio pripadnik Vukotićevog obezbeđenja, koji je gazdu čekao napolju. On je i razoružao Mujovića, a zatim je reagovala i policija, koja je preuzela pušku i uhapsila osumnjičenog.

Protiv Mujovića za sada je podneta krivična prijava, kojom je on osumnjičen samo za nedozvoljeno držanje oružja.

Iz Vukotićevog pravnog tima kažu da je simptomatično to što je Mujović njihovog klijenta čekao ispred kotorske policije, kao i da im je sumnjivo što uprkos priznanju nije optužen za pripremu likvidacije, već samo za ilegalno posedovanje oružja.

„Policija mora znati ko je Mujovića tog dana vozio, za to im je dovoljno da pregledaju snimke nadzornih kamera sa lokacije gde ga je patrola prethodno zaustavila. Da su to uradili, lako bismo otkrili ko je sve sa njim u toj organizaciji“, kažu Vukotićevi advokati.

Povezane vesti - Prokletstvo udovičinih para

Uhapšeni Mujović je priznanje o planiranoj likvidaciji povukao na saslušanju pred sudijom za istragu, kome je rekao da je pištolj u kome je bilo 14 metaka nosio zbog lične bezbednosti.

Sam Vukotić je o incidentu na parking kotorske policije saznao dok je sedeo u kancelariji jednog inspektora.

„Dva puta sam izašao iz kuće otkad sam na slobodi i oba puta policija hoće da me privede, pre toga mi pretresaju automobile, drže me na ulici kao glinenog goluba. Od sada, ako mi se bilo što desi, moja porodica i prijatelji policiju će smatrati direktno odgovornom“, rekao je Vukotić posle incidenta, dok se sada posle hapšenja Zorića nije javno oglašavao.

Krivičnom prijavom osumnjičeni Zorić se tereti za stvaranje kriminalne organizacije, i na osnovu toga mu je i određen pritvor.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
21.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve