Hronika
25.12.2020. 16:28
Tamara Marković Subota

Srbi u svetu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbi u svetskoj štampi nisu označeni samo kao vođe organizovanog kriminala, za koje se vezuje šverc narkotika, cigareta, oružja i izvršenje mafijaških ubistava. Nažalost, na stranicama crne hronike naši državljani pominju se i kao izvršioci porodičnih zločina, ubice majki, supruga, ali i zločina radi pljačke.

Javne sramote jedino ih spasava što većina stranih medija ne objavljuje imena osumnjičenih i optuženih.

Tako bi 49-godišnji Srbin, čije ime nije objavljeno, prema pisanju nemačkih medija u Diseldorfu trebalo da iznese svoju odbranu 25. februara, i to u postupku u kome mu se sudi za ubistvo majke. Zločin je izvršen pre tri i po godine, a optuženi je nakon zločina raskomadao i sakrio njeno telo.

Povezane vesti - Zločin u Diseldorfu

Prema podacima iz istrage, nesrećna žena je usmrćena u snu, a zločin je otkriven kada je komšija iz zgrade u podrumu pronašao torzo ubijene žene, dok su glava, noge i leva ruka nađeni u daljoj akciji policije. Veštak sudske medicine, koji je svedočio prošle nedelje, izjavio je da na telu ubijene žene nisu pronađene odbrambene povrede, i da je ona verovatno ležala kada je zadobila dva, tri teška udarca u glavu. U momentu kada je policija za ubistvo osumnjičila sina ubijene, on je iz Nemačke već pobegao u Srbiju, pa je za njim raspisana poternica Interpola, po kojoj je početkom ove godine i uhapšen u momentu kada je iz Srbije prešao u Hrvatsku. On je iz Hrvatske zatim izručen Nemačkoj, gde mu u slučaju da bude osuđen za ubistvo majke preti doživotni zatvor.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

I u Švajcarskoj je jedan Srbin doživeo kriminalnu slavu, i to na suđenju u kome je sa jednim Holanđaninom optužen za ubistvo gradonačelnika gradića Mecerlen-Marijastajn, koje je izvršeno još 2010. godine. Gradonačelnik, star 71 godinu, brutalno je napadnut i teško povređen u svojoj kući. Uprkos bolničkom lečenju, on je od povreda preminuo nekoliko meseci kasnije. Istraga policije je tapkala u mestu pune dve godine, kada su švajcarski policajci identifikovali dvojicu osumnjičenih. Holanđanin i Srbin, prema optužnici, planirali su da iz kuće gradonačelnika ukradu milione evra u gotovini. Pretresli su kuću i imanje, ali su na kraju ukrali samo ključ od ulaznih vrata i ključ automobila. Za sobom su ostavili gradonačelnika, koga su pretukli pokušavajući da od njega otkriju gde je novac, kome su se nadali. Ponovljeni sudski postupak protiv optuženih počeo je prošlog ponedeljka, ali je završio incidentom kakav se ne pamti u švajcarskom pravosuđu. Naime, advokat jednog od optuženih, prema pisanju švajcarskih medija, napustio je suđenje u znak protesta prema tretmanu njegovog klijenta. Advokat je izjavio da je njegov branjenik u zatvoru tretiran kao životinja, da je bio smešten u takozvani bunker bez dnevnog svetla. Po prekidu suđenja, njegov klijent je prebačen u zatvor u kome se ranije nalazio, a sud je saopštio da “žali što suđenje nije moglo da se održi kako je planirano“.

I u najvećem gradu Severna Rajna - Vestfalija, Hagenu, Srbin star 25 godina suočen je sa optužbom da je 9. juna ove godine usmrtio suprugu sa čak 49 uboda, i to u stanu u kome je u momentu zločina bila i njihova trogodišnja ćerka. Motiv zločina su navodno bili ljubomora i bes, a optuženi Srbin je u svojoj odbrani rekao da je “izgubio kontrolu nad sobom”. Optuženom Srbinu je pre zločina pretila deportacija u Srbiju, u kojoj je on, kako navode nemački mediji, 2018. godine bio osuđen na 12 godina zatvora zbog trgovine ljudima.

Trener i konobarica

Srpski fudbalski trener Milutin Mićo Sredojević, koji je karijeru nastavio u Zambiji, suočio se sa sudskim optužbama za seksualno uznemiravanje konobarice u Port Elizabetu, preneo je sajt Soccker24. Prema napisima ovog sajta, Sredojević je na sudu negirao optužbe, a zatim je pušten uz kauciju. Naredno suđenje zakazano je za 25. februar. Sredojević je posle suđenja za „BBC sport Afrika“ izjavio da se njegovi advokati bave ovim “atentatom na njegov lik”.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve