Hronika
16.11.2020. 14:54
Tamara Marković Subota

Stavljena tačka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Darko Šarić, pljevaljski narko-bos kome se u Srbiji sudi za najveću količinu prošvercovanog kokaina, kao i za najviše opranog novca, nije prošao samo kriminalni put od sitnog lopova do najvećeg balkanskog narko-dilera. Prošao je i medijsku karijeru. Od pokretanja akcije “Balkanski ratnik”, Šarić je ličnost koja se najviše puta našla na naslovnim stranama dnevnih novina, koje su se narednih godina utrkivale u otkrivanju novih detalja istrage.

Sa naslovnih strana nije se skidao ni posle predaje 2014, a zatim i na početku suđenja, da bi konačno, nakon odluke Apelacionog suda kojom mu je potvrđena kazna od 15 godina zatvora, i na slučaj stavljena konačna tačka, njegova slika završila samo u uglu naslovnih strana. Medijsku pažnju Šariću je ukrala korona, izbori u SAD, ali i očekivana potvrda ranije izrečene presude.
A da li je ta presuda u skladu sa sudskom praksom u Srbiji?

Povezane vesti - (Ne)očekivani ishod

Naime, Apelacioni sud je ove nedelje potvrdio presudu kojom je Šarić u Specijalnom sudu osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima, odnosno zbog organizacije grupe koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Šarić je inače u pritvoru od 18. marta 2014. godine, posle pet i po godina u bekstvu, što znači da bi izrečenu kaznu trebalo da služi do 2029. godine.

Sudska praksa, bar kad je njegov slučaj u pitanju, u Srbiji ne postoji, jer do sada nikome nije suđeno za ovu količinu prošvercovanog kokaina. Jedino sa čim presuda može da se uporedi je sudski postupak koji je u Sloveniji vođen protiv tamošnjeg ogranka Šarićeve grupe, a na čijem se čelu nalazio Dragan Tošić. Tošić, koji je označen kao Šarićev saradnik u Sloveniji, pred sudom u Ljubljani osuđen je na 16,5 godina zatvora, znači 18 meseci više nego što je Šarić kao organizator kriminalne grupe dobio u Srbiji. Tošić trenutno čeka pravosnažnost presude.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ANDREJ CUKIC

Akcija “Balkanski ratnik” započeta je zaplenom 2,8 tona kokaina na jahti “Maui” koja je imala britansku zastavu, a koja je bila u vlasništvu hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića. Droga je pronađena u luci Santjago Vaskez, koja se nalazi na 25 kilometara zapadno od Montevidea, i tom prilikom su uhapšene su dve osobe – Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa. Ovom akcijom ceo Šarićev biznis je lagano, ali sigurno počeo da se raspada.
Međutim, uspešnoj akciji u Urugvaju prethodile su dve neuspele akcije na zapleni Šarićevog kokaina, za koje se sumnjalo da su propale zbog “sumnjivih kombinacija” inostranih kolega. Jedna, čija je krajnja destinacija bila Grčka, i jedna koju je srpska BIA vodila u saradnji sa britanskom obaveštajnom službom. Sumnjalo se da krtice postoje i u srpskom MUP-u, koji je u početku bio uključen u akciju usmerenu na razotkrivanju Šarićeve grupe. Zbog silnog curenja informacija, BIA je akciju u Urugvaju vodila sama, i to u saradnji sa američkom DEA.
Curenje informacija se nastavilo, i to na međunarodnoj liniji, kada se posle akcije u Urugvaju čekalo da Šarić iz Švajcarske sleti na aerodrom u Francuskoj, gde je sve bili pripremljeno za njegovo hapšenje. Akcija je propala pod nikad zvanično razjašnjenim okolnostima, a Šarić je izbegao hapšenje, i na početku se sakrio u Crnoj Gori, da bi zatim otputovao u Južnu Ameriku, odakle se 2014. predao srpskoj policiji.

Povezane vesti - KO JE KRALJ KOKAINA? Čovek koji je video Tita

Za to vreme, većina njegovih saradnika u Srbiji je uhapšena, sa većinom je sklopljen sporazum o priznanju krivice, ali je njegov najbliži saradnik Goran Soković i dalje ostao neuhvatljiv za policiju. U bekstvu je i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, čijim brodovima je švercovan kokain, a status svedoka saradnika dobili su Radan Adamović, Draško Vuković i kontroverzni Nebojša Joksović, čija se imovina nekoliko puta našla na meti napadača sa „zoljom“.
U međuvremenu, Šarić je presudom Višeg suda u Beogradu 31. jula ove godine osuđen na devet godina zatvora zbog optužbi da je sa svojom grupom oprao 22 miliona evra stečenih švercom kokaina. Ova presuda još nije pravosnažna, ali ukoliko bude potvrđena, Šarića čeka sledeći sudski epilog:
„U slučaju da pored pravosnažne od 15 godina bude potvrđena i kazna od devet godina, one se neće sabirati, već će okrivljenom biti izrečena jedinstvena kazna, koja mora biti veća od one veće kazne, a manja od ukupnog zbira obe kazne. U ovom slučaju, ukoliko i kazna od devet godina postane pravosnažna, Šarić će jedinstvenom kaznom biti osuđen na više od 15, a manje od 24 godine zatvora“, kažu za “Ekspres” u Specijalnom sudu za organizovani kriminal.

Potraga za 15 begunaca

Interpolove poternice raspisane su za petnaestoricom Šarićevih saradnika, koji su uspeli da izbegnu hapšenje u akciji “Balkanski ratnik” i koji se najverovatnije kriju u inostranstvu. U bekstvu su Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Nikola Dimitrijević, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.
Šarić je u julu ove godine osuđen na devet godina za pranje više od 20 miliona evra prljavog novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Slovenački slučaj

Presudom Okružnog suda u Ljubljani, osim Dragana Tošića, nepravosnažnom presudom osuđen je i Dragan Beljkaš, takođe na 16,5 godina zatvora, dok je za ostalih 13 okrivljenih izrečena ukupna kazna od 53 godine zatvora. Pripadnici slovenačkog ogranka Šarićeve grupe uhapšeni su 25. maja 2010. u Ljubljani, Kranju i Kopru, kada je pretreseno više od 30 kuća i zaplenjena veća količina droge, novca i oružja. Terete se da su sa Šarićem krijumčarili tone kokaina iz Urugvaja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
05.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve