Hronika
20.07.2021. 08:00
Tamara Marković Subota

Pripadnik kavačkog klana

Šverc oružja iz kućnog pritvora

oružje, meci, pištolji
Izvor: Shutterstock

Slovenačka policija u istrazi pokrenutoj na identifikaciji i hapšenju pripadnika tamošnje ćelije kavačkog klana razotkrila je i jednog državljanina Srbije, koji je iz Beograda, i to iz kućnog pritvora, za ovaj klan organizovao šverc oružja po celoj Evropi.

Podaci slovenačke policije ukazuju da je tamošnja ćelija kavačkog klana pod vođstvom Filipa Vrzića kupovala oružje u Slovačkoj, a zatim ga preprodavala drugim kriminalnim organizacijama. Naplata je išla u kokainu ili heroinu, a švercovano je automatsko i poluautomatsko oružje. Tu je na scenu stupao državljanin Srbije, čije ime još nije javno saopšteno, a koji je prema dosadašnjim podacima slovenačke policije iz kućnog pritvora organizovao predaju pištolja kavčanima iz Slovenije, koji su ga dalje švercovali preko granica država Evropske unije, ali i u Srbiju.

Jedan od podataka kojim raspolaže slovenačka policija jeste da je krajem maja 2019. godine ovaj Srbin u Beogradu oružjem snabdeo i jednog Crnogorca, koji je opisan kao stariji čovek, mršavije građe. U Beogradu, ovaj Crnogorac sastao se sa srpskim švercerom oružja, ali i sa Vrzićem, i od njih, kako je rekao, za probu preuzeo sedam „škorpiona“. Ovog Crnogorca inače na mesto sastanka dovezao Vrzić, i to svojim džipom BMW X5, koji je očigledno bio pod tajnom pratnjom slovenačke policije.

U dokumentima slovenačke policije, navodi se da su Vrzić i državljanin Srbije kriminalce snabdevali uglavnom pištoljima „glok“ i CZ, a u nekoliko navrata i „škorpionima“.

A šverc je išao u nekoliko zemalja Zapadne Evrope. Tako je navodno Vrzić u maju 2020. godine svojim saradnicima naredio da u Holandiju prošvercuju dve snajperske puške, a potom i nekoliko pištolja u Srbiju.

Slovenačka policija uz pomoć kolega iz drugih država ušla je trag ljudima koji su za klan kupovali oružje, koristeći falsifikovana dokumenta i dozvole za nošenje oružja. Na svim pištoljima bili su izbrušeni serijski brojevi, a sastavljani su od nekoliko komada oružja istog proizvođača.

U istrazi, slovenačkoj policiji pomogli su i predstavnici Evropola preko kojih su od proizvođača oružja za svaki komad dobili podatke kojoj prodavnici je isporučen, a zatim su preko njih i došli do kupaca.

Utvrdili su i da je nekoliko pištolja koji su završili u rukama članova slovenačke ćelije kavačkog klana imali cevi upečatljive narandžaste boje.
Policija Slovenije navodno je otkrila i u kojim krivičnim delima je korišćeno oružje kojim su kavčani snabdevali kriminalce, ali ti detalji još nisu saopšteni, a nekoliko pištolja je već oduzeto u policijskim akcijama.

Pištolji su iz Slovačke do kupaca u Evropi, posebno u Holandiju, zatim u Sloveniju i Srbiju, švercovani kamionima, čiji su vozači oružje krili u kabinama i metalnim sanducima kreveta.

„Zločinačko udruženje na čelu sa Filipom Vrzićem čiji nadimci na aplikaciji ’Skaj’ su Drug i 10NO, pored redovnog krijumčarenja raznih vrsta droga, bavilo se i švercom oružja, uglavnom poluautomatskih i automatskih pištolja. Za koordinaciju nabavke, prevoza i prodaje oružja bili su zaduženi Vrzić i Klemen Kadivec, drugi vođa slovenačke ćelije kavačkog klana koji je koristio ’Skaj’ nadimke Tom Ford i Sand Man“, navedeno je u krivičnoj prijavi slovenačke policije.

A ceo postupak odvijao se preko Vrzića, koji je nelegalno oružje kupovao u Bratislavi, od državljanina Srbije koji je u to vreme u Beogradu bio u kućnom pritvoru. Po njegovim uputstvima, oružje je isporučio neidentifikovani muškarac, koji je oružje predavao u četvrti Bratislave – Ružinov, u Ulici Ivanska cesta.

„Primopredaja je išla tako da je kurir – vozač kamiona Mario Budimir zvani JSK čekao na toj adresi, a član udruženja Mali ili Mirko sa ’Skaj’ nadimkom Home ili Lusy uzimao oružje od dobavljača ili osobe koja je sa njim bila na vezi i predavala ga kuriru Budimiru, koji je nastavio da vrši prevoz“, piše u prijavi.

Kao dokaze protiv Budimira slovenačka policija navela je i kamion registarskih oznaka KP-VP785, kojim je prevozio švercovano oružje, a koji je u nekoliko navrata vozio i Darko Nevzatović, čiji je nadimak na aplikaciji „Skaj“ bio Kasper:

„Oružje je uglavnom transportovano u Holandiju, a u nekim slučajevima i u Sloveniju i Srbiju. Primopredajom u Holandiji koordinirao je Kadivec, koji je i obezbeđivao trgovce oružja u toj državi“, navodi se u prijavi.

Prijavom je obuhvaćen vremenski period od 22. februara do 29. aprila 2019. godine kada je iz Slovačke u Holandiju pet puta prošvercovana veća količine poluautomatskih pištolja.

„Nakon svake predaje oružja u Holandiji, u Sloveniju su se vraćali sa kokainom“, piše u prijavi.

Oružje
Izvor: Shutterstock

U detaljnoj krivičnoj prijavi navedeno je i da je kuririma koji su prevozili oružje plaćana naknada od 200 do 250 evra po komadu oružja.

Prvi šverc oružja organizovan je 22. februara 2019. godine, kada je vozač Mario Budimir iz slovačkog grada Topoljčani sa legalnim tovarom krenuo ka Holandiji. U Bratislavi je utovario između 20 i 30 automatskih pištolja koje je u koordinaciji sa kolegom Nevzatovićem predao kupcima u Amsterdamu i Roterdamu.

Već 28. februara navodno su ponovili šverc iste količine pištolja, dok je treća isporuka tridesetak pištolja spakovana 26. marta, kada je Budimir, prema prijavi, prevozio legalni tovar iz Austrije u Holandiju.

Naredna dva puta pištolje je preuzeo kada je sa legalnim tovarom u Holandiju krenuo iz Mađarske.

Slovenačka policija utvrdila je i da je prilikom jednog transporta kurir kavčana u Ljubljani predao kilogram kokaina za koji je dobio sedam pištolja.
„U Holandiji, kokain je dobavljao Podgoričanin Milan Vujotić, koji je na ’Skaj’ aplikaciji koristio nadimak Lavitesse“, navode slovenački inspektori, prema čijoj prijavi je bio glavna karika između slovenačke ćelije kavačkog klana i šefova ove kriminalne grupe iz Kotora. Vujotić, koji je u bekstvu, međutim, posle akcije slovenačke policije, a preko advokata negirao je sve optužbe.
On je u pismu podgoričkim medijima izjavio da uopšte ne zna ko je Vrzić i da nema nikakve veze ni sa jednim krivičnim delom koje se navodi u dokumentima slovenačke policije. On je demantovao i navode da je za ovu grupu nabavljao velike količine kokaina i naređivao im da nelegalno prenose milione evra u kešu u Srbiju...

Slovenačka policija je akciju na razotkrivanju tamošnje ćelije kavačkog klana započela 14. maja kada je podnela krivične prijave protiv pripadnika klana osumnjičenih za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje novca zarađenog od tog posla iz Španije u Beograd. Do sada je identifikovano 48 članova, a prijave su podnete i protiv više desetina još neidentifikovanih članova ove kriminalne organizacije, a koji su sa ostalima bili u komunikaciji preko kriptovane „Sky“ aplikacije.

Policija je saopštila da je u ovoj grupi bilo dvadeset državljana Slovenije, dvanaest iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dvojica crnogorskih državljana i jedan iz Makedonije.

Uloga Marka Radomana
 
Osim Milana Vujotića, policija Slovenije tvrdi da je u tamošnjoj ćeliji kavačkog kriminalnog klana bio i Podgoričanin, nastanjen u Beogradu, Marko Radoman (37). Policija ih sumnjiči da su od avgusta 2018. do maja 2021. godine počinili više desetina krivičnih dela u vezi sa švercom droge, oružja, novca...
„Vrzić je pre avgusta 2018. godine Kadivecu predložio da u Sloveniji formiraju deo kavačkog klana, obećavši mu da će mu, preko svojih poznanstava sa vođama tog klana, obezbeđivati velike količine kokaina iz Španije. Vujotić ih je u decembru 2018. godine prvi put snabdeo kokainom, a tu isporuku, koja je iz španskog letovališta Ljoret de Mar stigla u Sloveniju, direktno je nadgledao šef te grupe Filip Vrzić. Naloge za dalji transport davao je Klemen Kadivec.“
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prva pobeda nad kavačkim klanom
Hapšenje

Nema nedodirljivih

04.05.2021. 14:18

Prva pobeda nad kavačkim klanom

Slobodan Kašćelan našao se u pritvoru, nakon namamljivanja na informativni razgovor, puštanja na slobodu i tajnog praćenja, ali i sukoba na relaciji Dritan Abazović – sudija Miroslav Bašović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve