Hronika
25.09.2019. 12:12
Tamara Marković Subota

SVRATI U KRUŠEVAC PO PIKASA: U hotelu "Golf" ukradene čuvane slike

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hotel "Golf" u Kruševcu, u kome je ubijen Goran Petrović Peta i ispred koga je likvidiran Dejan Stanković Ždrokinac, čuva još jednu mračnu tajnu, povezanu sa međunarodnim kriminalom. Upravo u ovom hotelu je, kako ekskluzivno otkriva "Ekspres", 2011. godine izvršena primopredaja dela slavnog španskog slikara Pabla Pikasa: "Glava konja" i "Čaša i bokal" za 300.000 evra, a sve pare su otišle izvesnom Marku Đorđeviću iz Kruševca.

Glavni posrednici u otkupu slika bili su engleski detektiv Ričard Elis, ali i kontroverzni Vukašin Volf Minić, koji je deceniju ranije volšebno na velika vrata ušao u srpsku javnost, a zatim još volšebnije i bez traga nestao.

Pikasova ulja na platnu "Glava konja" (Tete de cheval) iz 1962. godine, dimenzija 73 x 60 cm, i "Čaša i bokal" (Verre e pichet) iz 1944. godine, dimenzija 27,2 x 35,2 cm, koja prema zvaničnim procenama vrede nekoliko miliona švajcarskih franaka, ukradena su u kulturnom centru „Zedam" u gradu Fefikonu, u kantonu Švic, 6. februara 2008. godine.

Obe slike su vlasništvo muzeja "Šprengel" u Hanoveru, a za izložbu u Švajcarskoj date su na pozajmicu.

Švajcarsko tužilaštvo je odmah pokrenulo pretkrivični postupak protiv N.N. osoba koje su izvršile krađu. Prvi trag koji je švajcarska policija imala bio je da se ukradene slike nalaze u Srbiji, nakon čega je sa predstavnicima našeg MUP-a organizovan sastanak.
Detalje sastanka za "Ekspres" otkriva jedan od srpskih policajaca koji je direktno bio uključen u istragu na pronalaženju ukradenih Pikasovih slika.

Sama istraga, kao i ko su sve bili posrednici u otkupu ukradenih slika, do danas je bila tajna.
Samo su se u oktobru 2011, nakon pronalaska Pikasovih dela, oglasili švajcarsko tužilaštvo i tadašnji ministar srpske policije Ivica Dačić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Švajcarski javni tužilac Šarl Fesler je 7. oktobra izjavio za tamošnju TV stanicu SF da su dve ukradene Pikasove slike nađene u Srbiji, i da su na sigurnoj lokaciji, kao i da je Švajcarska uputila zvanični zahtev Srbiji da slike budu vraćene.

Nakon toga oglasio se i tadašnji ministar policije Ivica Dačić koji je rekao da su Pikasove slike nađene u akciji SBPOK-a, u neposrednoj saradnji sa švajcarskom policijom. Bez ijednog daljeg detalja o tome ko je ukrao slike, ko ih je doneo u Srbiju, kod koga su nađene... Znalo se samo da zbog ovih slika, kako zbog krađe, tako i zbog prikrivanja ukradenih umetničkih dela, niko nije uhapšen.
Tek kasnije oglasio se samo engleski detektiv Ričard Elis, koji je izjavio da je učestvovao u pronalaženju ukradenih slika.

Sastanak sa Švajcarcima

"Na sastanku sa Švajcarcima našim inspektorima je rečeno da je posle krađe vlasnik slika postala osiguravajuća kompanija "Aksa art" iz Kelna, kod koje su slike bile osigurane. "Aksa art" je odmah angažovala Ričarda Elisa, nekadašnjeg pripadnika Skotland jarda, koji u Londonu ima agenciju za pronalazak nestalih i ukradenih umetničkih predmeta. Njegov zadatak bio je da uđe u trag nestalim slikama, za čiji pronalazak je "Aksa art" ponudila nagradu od 300.000 evra",  kaže naš sagovornik.

On navodi da je za to vreme srpska policija pratila beogradske tragove.

"Ono što smo mi utvrdili bilo je da je Ričard Elis angažovao Vukašina Volfa Minića, koji je u to vreme bio u Beogradu, da sazna gde se i kod koga nalaze Pikasove slike. Minić je bio ozbiljno angažovan na ovome, ali je sve vreme bio i na vezi sa pripadnicima SBPOK-a. Tako smo i saznali da je Minić preko više posrednika došao do izvesnog Marka Đorđevića iz Kruševca, koji ja navodno znao gde se i kod koga nalaze ukradene slike. U maju 2011. Minić je upoznao Elisa sa Markom Đorđevićem, nakon čega je Elis više puta dolazio u Srbiju", navodi naš sagovornik.

Povezane vesti - "NEPOZNATO DETE AMERIKE": Istraga koja traje 62 godine

Svaki put Elis se sastajao sa Minićem i Đorđevićem i sa njima ugovarao detalje primopredaje slika i novca.

Finale dogovora počelo je u septembru kada je Ričard Elis u jednoj banci u Kruševcu otvorio račun na koji je sa računa svoje londonske firme prebacio 300.000 evra. Prethodno je tu sumu na račun Elisove detektivske agencije uplatila osiguravajuća kompanija "Aksa art"... Elis je zatim u dva navrata, 27. i 28. septembra, podigao celokupan novac, koji su u toj banci stavili u sef Marka Đorđevića.

"Narednog dana, po dogovoru sa "Aks artom", Ričard Elis je organizovao dolazak Ulriha Krempela, direktora Muzeja u Hanoveru, u Beograd. Na zahtev "Aks arta" Krempel je trebalo da potvrdi autentičnost slika. Krempel je u Beograd došao avionom, a na aerodromu su ga sačekali Ričard Elis i Marko Đorđević. Sva trojica su zatim otišla u Kruševac, gde je Đorđević organizovao smeštaj u hotelu "Golf", a gde su se već nalazile Pikasove slike. Krempel je izvršio pregled slika i utvrdio da su autentične, nakon čega je dan kasnije Ričard Elis predao Marku Đorđeviću 300.000 evra iz sefa, a zatim su on i Krempel otišli do Beograda. Od Kruševca do Beograda vozio ih je izvesni Dragiša Đokić. Po dolasku u Beograd, Ričard Elis je Pikasove slike stavio u sef jedne beogradske banke, odakle su i oduzete u akciji SBOPK-a", kaže sagovornik "Ekspresa". On navodi i da je zatim izvršen pretres stana Marka Đorđevića u Kruševcu, kao i njegovog sefa, ali da novac koji je on dobio od Ričarda Elisa nije pronađen.

Interesantno je i da je Ričard Elis i u ovom slučaju pokušao da preuzme zasluge pa je izjavio da je učestvovao u vraćanju Sezanove slike  vredne 100 miliona evra.

"Ne mogu mnogo da pričam o detaljima, jer tragamo za još jednom slikom koja je ukradena istom prilikom", preneli su tada švajcarski mediji Elisove reči.

"Nadam se da ćemo je naći na isti način kao što je to bio slučaj sa ukradenim Pikasovim delima. Sve obavljamo u saradnji sa švajcarskom policijom i srpskim tužilaštvom. Koristeći svoje kontakte u Srbiji, saznao sam gde su slike i pomogao Srbima da fizički dođu do njih."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

 

Ko je Vukašin Volf Minić

O ulozi u vraćanju ukradenih Pikasovih slika Vukašin Volf Minić nikada nije pričao. Bar ne javno, a "Ekspresov" sagovornik iz policije tvrdi da je upravo on više puta razgovarao sa inspektorima SBPOK-a i prenosio im sve njegove i Elisove aktivnosti na pronalaženju i vraćanju slika Pabla Pikasa.

"Upravo je Minić insistirao da Elis, posle preuzimanja, slike preda SBOPK-u. Elis je, međutim, planirao da ceo posao završi sam, bez policije i bez predaje slika. Zato je i nakon što je ostavio slike u sef banke u Beogradu usledila akcija u kojoj su one zaplenjene, a kasnije i vraćene muzeju - kaže naš sagovornik.

Interesantno je da je Minić mnogo pre nego što se upustio u posao traženja ukradenih Pikasovih slika postao jedan od najkontroverznijih ličnosti na srpskoj javnoj sceni, koji je na kraju, posle angažmana sa državom na traženju kiparskih para, iz Srbije otišao tek nakon što je uhapšen, i uz ocenu javnosti da se radi o šarlatanu koji je samo hteo da iskoristi situaciju i uzme novac, i to veliki novac.

Povezane vesti - ĆUTI, TRPI, MRZI: Porodična idila, ili raj za nasilnike

Naime, kako je Minić sam priznao, on se pet dana posle petooktobarskih promena 2000. godine sam javio Zoranu Đinđiću i ponudio mu pomoć eksperata koji rade za privatnu londonsku agenciju FIA (Forensic Investigative Associates), u kojoj je i on bio zaposlen. Zadatak ove firme u dogovoru sa Narodnom bankom, kojom je u to vreme rukovodio Mlađan Dinkić, bio je da pronađe milione koje je režim Slobodana Miloševića iz Srbije izneo na Kipar. Ugovor sa NBJ predviđao je istragu u tri faze. Za prvu fazu FIA je dobila honorar od 100.000 funti, a prema proceni ove kompanije celokupna istraga bi trebalo da traje pet godina.

Vrlo brzo se Minić našao na meti srpskih vlasti, koje su po dobijanju prvog izveštaja FIA tvrdile da se radi o malo kvalitetnijoj novinarskoj analizi, koja sigurno nije vredela datih 100.000 funti. U to vreme počeo je i politički klinč između Đinđića i Vojislava Koštunice, u kome se Minić obrušio na Đinđića.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...slike 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve