Hronika
10.09.2019. 09:00
Tamara Marković Subota

TAZBINA JE ZAKON: Biznis zeta zanzibarskog kralja kokaina

shutterstock_1075893896.jpg
Izvor: Foto: Shutterstock

Vladislav Funštajn (44), koga je tužilaštvo za organizovani kriminal označilo kao organizatora šestočlane kriminalne grupe, osumnjičene za krijumčarenje 800 kilograma kokaina, koji su u nedelju, 1. septembra, zaplenjeni kod Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, prema ekskluzivnim saznanjima "Ekspresa", bio je u emotivnoj vezi sa devojkom iz Zanzibara čiji otac u ovoj afričkoj državi važi za vođu jedne od najjačih mafijaških organizacija, odnosno za tamošnjeg kralja kokaina. Njegovu ćerku Vladislav je upoznao radeći kao skiper na jahti duž obala Grčke i Turske.

Po dojavi pripadnika srpskog MUP-a, Funštajn je uhapšen u akciji španske policije, a na jedrilici punoj kokaina, sa njim su uhapšena i dvojica saučesnika, Meksikanac, podvodni biolog i ronilac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas (24) i Rus Sergej Rašohin (48), koji je inače često dolazio kod Funštajna u rodni Erdevik.

Prema informacijama Uprave kriminalističke policije, koja je vodila slučaj, Funštajn je kokain prevozio za jednog poznatog pripadnika balkanskog podzemlja, koji već duži niz godina poslove vodi iz Srbije. Na prikupljanju dokaza, koji bi mogli da dovedu policiju do ovog poznatog narko-bosa, još se radi.

droga-spanija-mup

Predmet istrage je i kako je i od koga Funštajn, koji je bio glavni operativac na terenu, kupio kokain, kao i da li ta konekcija ima veze sa ocem devojke sa kojom je bio u emotivnoj vezi.

Funštajn inače potiče iz ugledne i dobrostojeće porodice iz Erdevika. Otac mu je bio profesor, a majka je jedno vreme bila i direktor škole. Vladislav je bio oženjen jednom vaspitačicom, ali su se posle nekoliko godina braka razveli.

"On je tada jedno vreme boravio u Austriji, u Beču, gde je sa još jednim momkom, koji je rodom iz Hrvatske, ušao u poslove sa nekretninama. Preko jednog advokata iz Srbije su kupovali i prodavali zgrade u Beču. Bili su nerazdvojni. Funštajn je tada bio u vezi sa jednom Čehinjom, ali je onda zbog ljubavi prema moru otišao iz Beča, kupio je skupocenu jahtu i krenuo da sa njom radi kao skiper na moru, uglavnom duž obala Grčke i Turske. Tada je i upoznao devojku iz Zanzibara, čiji je otac kokainski bos. Bio je nekoliko puta kod njih u porodičnim posetama i moguće je da je tako i stekao kontakte sa kartelima od kojih se nabavlja kokain", kaže za "Ekspres" izvor upoznat sa istragom protiv Vladislava Funštajna.

Povezane vesti - PREŽIVEO TREĆI ATENTAT: Marko Ljubiša Kan izbegao kišu metaka u Budvi

Prema informacijama koje je srpska policija prikupila o Funštajnu, on je tovar od 800 kilograma kokaina nabavio od jednog od najjačih meksičkih kartela.

"Kokain je ukrcan na zapadnoj obali Meksika. Preko Panamskog kanala jedrilica se uputila ka Kanarskim ostrvima, gde je, kako se pretpostavlja, organizovan pretovar. Španska policija je jedrilicu, na kojoj su zatečeni Funštajn, Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas i Rus Sergej Rašohin zaustavila između Azorskih i Kanarskih ostrva. Švercovani kokain pronađen je sakriven u prepravljenim šupljinama, a na nekim paketima bila je slika Gavrila Principa", kaže izvor "Ekspresa".

U trenutku kada je španska policija zaustavila jedrilicu, na njoj nije bilo zastave, ali je kasnije utvrđeno da je registrovana u Sjedinjenim Američkim Državama.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

 

Izvor "Ekspresa" navodi da se još ispituje gde je kokain trebalo da završi, ali da postoje informacije da su upravo kese sa oznakom Gavrila Prinpcipa bile namenjene srpskom narko-tržištu.

Funštajn, Meksikanac, čiji je zadatak kao ronioca bio da pretovari džakove sa kokainom sa jedrilice na druga plovila, i Rus su odmah uhapšeni, a jedrilicu je policija odmah prebacila do najbliže luke, gde je i istovaren kokain.

Istovremeno, španska policija je raspisala poternicu za još jednom osobom, Srbinom B. I., za koga se sumnja da je takođe učestvovao u švercu kokaina, dok su u Srbiji, u Šidu, na spavanju uhapšeni otac i sin Mirko (66) i Dragan (39) Đanković. Oni su, prema rešenju o pokretanju istrage, osumnjičeni da su deo grupe koja je bila zadužena za logističku podršku, uplate novca neophodnog za finansiranje puta, kao i za transport.

Funštajn, koji se trgovinom narkoticima, prema podacima srpske policije, bavi već duže vreme, pre nekoliko godina upoznao se sa Draganom Đankovićem. Obojica su bili strastveni jedriličari i skiperi, a fotografije sa zajedničkih putovanja su često završavale na društvenim mrežama.

Povezane vesti - SRPSKA MAFIJA U ŠVEDSKOJ: Dva moćna kuma i okoreli neprijatelji

Prema objavama sa Đankovićevog Fejsbuk profila, on je prošle godine oplovio obale Tunisa, Malte, Grčke i Turske, dok je ove godine, u aprilu, bio u Meksiku, odakle je redovno objavljivao video zapise iz marine i sa plovidbe.

"Pretpostavlja se da je upravo Dragan Đanković bio u Meksiku kako bi napravio pregrade na jedrilici, u koje je sakriven kokain. On se zatim vratio u Srbiju, dok je Funštajn ostao u Meksiku da organizuje dalji transport ka Evropi. Funštajn je čekao pogodan trenutak da krene ka Evropi, ali čekala je i srpska policija. Čim je isplovio iz Meksika, obavestili smo kolege iz Španije koji su imali dovoljno vremena da razrade plan hapšenja i da ga sprovedu", kaže sagovornik "Ekspresa".

 

U kući uhapšenih Dragana i Mirka Đankovića ostala je Anđelija, Mirkova supruga i Draganova majka.

"Moj muž i sin nisu narko-bosovi. Živimo skromno i pošteno zarađujemo, a njih dvojica uhapšeni su samo zato što poznaju Vladislava Funštajna iz Erdevika. Da mi imamo te pare od droge, ne bismo dizali kredit za popravku kuće. Mi smo u dugovima do guše", ispričala je Anđelka Đanković. Ona kaže i da njen sin Dragan poznaje Vladislava godinama i da im je ranije često dolazio u kuću, ali da nije imala pojma da se Funštajn uvalio "u poslove s drogom".

"Dragan i on su prošle godine radili na Mediteranu kao skiperi. Obojica imaju dozvole za upravljanje jedrilicama. Kad su se vratili kući, Funštajn je dolazio ovde, kod nas. Pričao je Draganu da mu je dosta da radi za druge i da želi da kupi brod. Početkom ove godine rekao je mom sinu da ima dobar posao za obojicu u Meksiku, da tamo voze jedrilice, i Dragan je prihvatio ponudu. Vladislav je trebalo da kupi jedrilicu, da je zajedno srede i da zajedno voze turiste", priča Anđelka.

Shutterstock Shutterstock

Ona kaže i da je Vladislav pre odlaska u Meksiko njoj i njenom suprugu Mirku dao izvesnu svotu novca i zamolio ih da mu to pričuvaju.

"Rekao nam je da je prodao neko imanje u Erdeviku, da će po jedan deo tih para kasnije doći njegova sestra, a da mu ostatak pošaljemo u Meksiko preko "Vestern uniona" i to kad nam on bude zatražio. Mirko i ja smo pristali, a Dragan i Vladislav su 10. aprila otputovali. Međutim, posle samo nekoliko dana Dragan joj se javio i rekao da želi da se vrati kući."

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve