Hronika
17.04.2023. 14:51
Beta

Organizacija ASTRA

Ko su najčešće žrtve trgovine ljudima i radne eksploatacije

Nasilje nad ženama
Izvor: Shutterstock

Devojčice romske nacionalnosti od 15 do 18 godina su među najčešćim žrtvama trgovine ljudima i radne eksploatacije, pokazao je "Izveštaj o proceni potreba povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji koji su potencijalne žrtve trgovine ljudima", organizacije ASTRA.

ASTRA je kroz fokus-grupe i upitnike ispitala relevantne organizacije koje pružaju usluge ugroženim kategorijama građana na teritoriji 30 različitih opština.

Devojčice koje su bile prodate radi prinudnog braka u inostranstvu, uglavnom u Nemačku i Belgiju, često su dalje radno eksploatisane od strane ljudi kojima su prodate.

Pandemija korona virusa intenzivirala je ovu praksu, navedeno je u izveštaju.

Takođe, u njemu se ističe da su korisnici koji su bili izloženi eksploataciji i nasilju uglavnom registrovani kao povratnici po osnovu Sporazuma o readmisiji, zatim da su bili registrovani kao žrtve trgovine ljudima u Srbiji.

Trening je organizovan u okviru projekta "Jačanje procesa reintegracije (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima i drugih ranjivih grupa i pojedinaca", uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje "Migracije za razvoj" koji u Srbiji sprovodi GIZ.

"Podržavamo organizaciju ASTRA u njenim naporima ka iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, kao i izradu ovog značajnog izveštaja koji sadrži uvide i preporuke za unapređenje rada u ovoj oblasti", poručila je Marija Branković iz GIZ-a, medijska savetnica na programu "Migracije za razvoj".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako se dešava da devojke iz dobrih porodica postanu žrtve trafikinga
seksualno uznemiravanje, silovanje

Roman "Prodata"

28.08.2022. 16:21

Kako se dešava da devojke iz dobrih porodica postanu žrtve trafikinga

Gotovo da ne prođe dan a da se u medijima ne čuje da je neka od devojaka iz Srbije nestala, da ih porodice i prijatelji traže, da se javnost pita šta je sa njima... Neke se od tih storija završe srećno i devojke budu pronađene, neke nestanu iz ljubavnih razloga jer pobegnu kod mladića koji nije bio po volji njihovim roditeljima… Ipak, nemali je broj devojaka čiji nestanak nikada nije razrešen.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve