Hronika
05.05.2021. 21:00
Tamara Marković Subota

Prevara sa porezom

U Americi ne spremaju ovaj srpski recept

Američka policija
Izvor: Shutterstock

Nekadašnji vlasnik beogradskog noćnog kluba „Arhaik“ zakinuo je američku državu neplaćanjem doprinosa za radnike u lancu restorana u kome je bio direktor.

Beograđanin sa prebivalištem u San Dijegu, Aleksandar Srećković, poznatiji kao Sale Car, svojevremeno vlasnik jednog od najpoznatijih beogradskih noćnih klubova iz 90-ih godina prošlog veka, osuđen je u Kaliforniji na dve i po godine zatvora i novčanu globu od čak 2,3 miliona dolara jer je američku državu godinama zakidao neplaćanjem doprinosa za radnike u lancu restorana u kome je bio direktor!

Zatvorsku kaznu mu je izrekla sudija Okruga Južna Kalifornija Keti En Benćivengo, 7. aprila ove godine, a prema presudi Srećković još godinu dana treba da bude pod nadzorom američkog pravosuđa. Državu je, pored okružnog tužioca južnog okruga Kalifornije Randija Grosmana, zastupao i tužilac poreskog odeljenja Ministarstva pravde jer je poslovnim mahinacijama Srećković oštetio budžet Amerike za oko milion i po dolara. U sudskim dokumentima koji su objavljeni i na sajtu Ministarstva pravosuđa navodi se da je Srećković bio menadžer u pet restorana lanca „San Dijego houm kuking“ u kome je zaposleno više od 110 radnika. Godinama je rukovodio poslovanjem restorana „Kafe 56“ i „Bar“ u Mišn Valeju, „Kafe“ i „Bar“ u San Dijegu, „Lejk Marej kafeu“ u La Mesi, „Lejksajdu“ u istoimenom kalifornijskom gradu i „Sent siti kafeu“ u Eskondidu.

Vidite još

Srećkovićev zadatak, kao menadžera ovog lanca restorana, bila je kontrola finansija, kao i da obračuna porez i doprinose za zaposlene kompaniji IRS (Poreskoj upravi SAD). U sudskom postupku utvrđeno je međutim da je on taj položaj zloupotrebio pa je u novembru 2014. godine dao nalog spoljnoj kompaniji za obračun zarada da prestane da plaća na zaposlene Poreskoj upravi. Od poslednjeg tromesečja 2014. godine do poslednjeg kvartala 2017. nije podnosio prijave niti je plaćao porez za zaposlene u „San Dijego houm kukingu“. Umesto dažbina državi, plaćao je druge poverioce, ali i trošio novac na svoje potrebe. Time je pričinio poreski gubitak od čak 1,5 miliona dolara. 

Ova prevara sa porezom, krivičnim delom koje se u Sjedinjenim Američkim Državama tretira ozbiljnije nego i ubistva i trgovina drogom, razotkrivena je krajem jula 2019. godine. Kako su američki mediji tada izveštavali pozivajući se na izjave svedoka, desetine agenata Poreske uprave SAD iznosilo je predmete iz restorana „Lejk Marej“. Posle akcije se oglasila i Poreska uprava i u saopštenju je navela da su izvršavali savezni nalog za pretres. 

Zatvor
Izvor: Shutterstock

Ono što je međutim zanimljivo u slučaju privođenja i kasnije sudske presude ovog Beograđanina sa Banjice, koji već četvrt veka živi na Zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, jeste to što je on dva puta pokušao da prevari Poresku upravu. Prvi put, sada već davne 2006. godine, posle skoro decenije boravka u SAD, ušao je u problem sa državom takođe zbog neplaćanja doprinosa na zaposlene. I tada je bio pod prismotrom, i to duže vreme, Federalnog istražnog biroa. Te godine u kuću u kojoj je živeo, prekoputa restorana u Eskondidu, upalo je 20-ak teško naoružanih policajaca i pretreslo Srećkovićev dom. Po svemu sudeći, nisu tražili samo dokumentaciju. Iz kasnije priče, država ga je imala na udaru jer su sumnjali da se bavio pranjem para i još nekim nezakonitim aktivnostima. Tužilaštvo je tražilo dužu zatvorsku kaznu, ali je na kraju uz nagodbu pristao da plati 200.000 dolara i uslovnu kaznu. Nakon svega, nastavio je da bude menadžer restorana, da bi krajem 2014. godine došao na ideju da delo ponovi, ali u deset puta većem obimu. Uspešno je uništio pet restorana i napravio milionsku štetu, po zaposlene i američki budžet. 

Srećković, u Beogradu poznatiji kao Sale Car sa Banjice, u Sjedinjene Države se preselio pre 25 godina i već posle dve godine postao menadžer restorana, čime je karijeru u ugostiteljstvu nastavio jer se tim poslom bavio u prestonici Srbije. Od 1993. do 1996. godine bio je vlasnik noćnog kluba „Arhaik“, na uglu Dalmatinske i Takovske ulice, u centru Beograda. Dok je rukovodio ovim klubom, bio je u dobrim odnosima sa Sredojem Šljukićem Šljukom, ali i u sukobu sa osnivačima kriminalne grupe „Amerika“.

 

POTEZANJE PIŠTOLJA

U septembru 1995. godine, Srećković je došao u sukob sa bivšim vlasnikom „Arhaika“ Darkom Đikanovićem, koji ga je optužio da mu je na prevaru oteo klub. Jedan Srećkovićev prijatelj je tada Đikanovića udario u glavu, koji je od zadobijenih povreda nakon nekoliko dana preminuo u bolnici. Zbog Đikanovićeve smrti, protiv Srećkovića i njegovog prijatelja pokrenuta je istraga, ali su obojica oslobođeni kada je sud utvrdio da je Đikanović u klub došao pijan i prvi potegao pištolj. Ubrzo posle ovog incidenta Srećković je napustio Srbiju i otisnuo se u SAD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve