Hronika
22.06.2020. 16:57
Tamara Marković Subota

U vrtlogu impulsivnih zločina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od 12. juna, kada je ispred garaže u Ulici Jurija Gagarina kod broja 202 na Novom Beogradu nađeno preklano telo Slobodana Kostadinovića (60), beogradska policija koja vodi istragu nema odgovor na pitanje ko bi mogao da bude ubica i zašto? Život žrtve zločina ne ukazuje ni na kakve veze sa kriminalom, sukobe, dugovanja. Kostadinović je radio u Geodetskom zavodu, bavio se stolarstvom, vodio miran život…

Telo ubijenog prvi je pronašao stanar solitera koji je krenuo da baci đubre. Pored parkiranog “golfa 7” ugledao je nepomičnog muškarca i prvo je pomislio da se onesvestio. U nameri da mu pomogne, prišao je bliže i tek tada video da muškarac leži u lokvi krvi i da mu je prerezan vrat. Odmah je alarmirao policiju i Hitnu pomoć, koja je samo mogla da konstatuje smrt. Obavljen je uviđaj, ali je interesantno da ovaj stambeni deo nije pokriven video nadzorom, tako da nema snimka koji bi ukazao na to šta se desilo nesrećnom čoveku.

Dalja istraga i saslušanje njegove porodice, sa kojom je živeo u blizini, policiji nisu dali nikakav novi trag koji bi mogao da ukaže na motiv i ubicu, zbog čega se ne isključuje mogućnost da je nastradao greškom, odnosno da se slučajno našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Suprotno tome, način izvršenja dela ukazuje na jasnu rešenost, ali i nameru da se počini zločin.

„Na telu Kostadinovića evidentirano je nekoliko ubodnih rana nožem i prerezan mu je vrat“, kaže za „Ekspres” izvor upoznat sa slučajem.

Slobodanovi rođaci kažu da je on bio tih, miran čovek koji je u jednoj od iznajmljenih garaža imao radionicu i pravio nameštaj - kuhinje, ormare.

„Nije imao neprijatelja. Bio je vredan, pošten čovek. Niko nije imao nijedan razlog da mu naudi, a kamoli da ga ubije. Samo se nadamo da će ubicu ubrzo uhapsiti“, rekli su rođaci ubijenog, a iste reči za Kostadinovića upotrebile su njegove komšije: „Tih, nenametljiv. Čovek koji nikada nije pravio probleme”.

U beogradskoj policiji kažu da im je ceo slučaj i dalje misterija i da se skoro nije desilo da na početku istrage nema baš nijednog detalja koji bi mogao da ih uputi na dalje rešavanje slučaja.

Povezane vesti - ZAVERA ĆUTANJA: Maka i dalje samo na poternici

Kostadinovićevo ubistvo tako je i dalje nerešeno, ali je interesantno da se u Srbiji od kraja maja desio čitav talas zločina, najčešće porodičnih koji kao da su na eksploziju svođenje računa čekali ukidanje vanrednog stanja.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za „Ekspres“ kaže da se Srbi u vanrednim situacijama kao što su bile bombardovanje, policijska akcija „Sablja“ i sad pandemija koronavirusa ponašaju drugačije od stanovnika Zapada.

„U vreme svih tih vanrednih situacija, u Srbiji je stopa kriminala padala na nulu, i niko nema odgovor zašto je to tako, osim da se možda radi o našoj istorijskoj vekovnoj potčinjenosti, koja nam je očigledno ostala u genima. Ali posle svake takve situacije kretala je eksplozija individualne napetosti kod ljudi, i to one najgore, koja vodi ka impulsivnim zločinima, posebno ubistvima. Ljudi su prosto bili pritisnuti i potisnuti, a onda iz tog stanja kreće eksplozija, za koju se bojim da je još mirna jer koronavirus i dalje traje i da bi mogla da postane još gora“, kaže Radovanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Upravo ta eksplozija obeležila je novinske stupce i portale naslovima: „Ubio trudnu ženu“, „Na oca nasrnuo nožem“, „Ubio brata zbog imanja“, „Pretukli maloletnog fudbalera“...

Sin ubo oca nožem u porti crkve

Poslednji takav slučaj zabeležen je 15. juna ujutru i to u kancelariji crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici u kojoj je Milan K. (42) iz Subotice nasrnuo na svog oca Petra K. (74), blagajnika crkvene opštine, i nekoliko puta ga ubo nožem. Svedok umalo tragičnog ishoda bila je jedna žena koja je u parohiju došla zbog prevoda teksta sa staroslovenskog i koja je u kancelariju crkvene opštine ušla u momentu kada je Milan i nasrnuo na oca. Prestravljena žena je najpre ostala u šoku, a zatim je brzo pobegla. Za njom je istrčao i napadač, koji je pobegao u drugom pravcu. Povređeni Petar je hitno prebačen u Opštu bolnicu gde mu je pružena medicinska pomoć i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, a policija je ubrzo van crkvenog prostora uhapsila Milana. On je na saslušanju pred sudijom i zamenikom višeg javnog tužioca u Subotici priznao krivično delo, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, uticaja na svedoke i uznemirenja javnosti. Ono što je zabrinjavajuće jeste da je osumnjičeni Milan K., inače osoba sa dugogodišnjim psihičkim smetnjama, kao i da je ranije fizički napao i svoju majku.

Ranjen na dečjem rođendanu

U noći 15. juna crnogorski državljanin povređen je u jednoj niškoj kafani kada ga je tri puta u stomak ubo za sada nepoznati napadač na čijoj identifikaciji policija radi. Crnogorac koji već godinama živi u Nišu i radi kao obezbeđenje zadobio je dva uboda nožem u stomak i jedan u ruku i to na proslavi dečjeg rođendana. O motivima napada u kafani za sada se samo nagađa, ali se pretpostavlja da je u pitanju neki raniji sukob, budući da ni ranjeni Crnogorac nije želeo da otkrije ko ga je napao. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, a u niškom tužilaštvu su rekli da je događaj prijavljen i da se radi na identifikaciji nepoznatog napadača za krivično delo pokušaj ubistva.

Dve žena ubijene, jedna ranjena

Početak juna obeležila je i serija napada na žene. U razmaku od samo 72 sata stradale su njih tri: Slobodanka Janković (73) ubijena je u selu Straža kod Paraćina, trudnica Dragana Vasić (29) izbodena je u Aleksandrovcu, a na Petlovom brdu ubijena je Ljubica V. (49).

Povezane vesti - “NIJEDNA ŽENA VIŠE”: Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Ljubicu je nakon kraće svađe nevenčani suprug Vlada Stanković (50) nožem ubo u grudi i usmrtio, nakon čega je pobegao. Zločinu u improvizovanoj baraci prisustvovao je Ljubičin četrnaestogodišnji sin iz prethodnog braka, koji je i pozvao policiju i rekao da je njegov očuh nakon kraće svađe nožem nasrnuo na njegovu majku, ubo je u srce i usmrtio. Osumnjičeni Vlada, koji je poreklom iz Niša, ranije je bio na izdržavanju zatvorske kazne, a uhapšen je posle trodnevne potrage u Aleksincu.

Devetnaestogodišnji Damir Imer uhapšen je nakon što je u subotu, 13. juna, svoju nevenčanu trudnu suprugu Draganu Vasić izbo nožem u baraci u kojoj žive na deponiji smeća „Sinjevac“ u Aleksandrovcu. Mladić je nasrnuo na suprugu kada mu je saopštila da je u četvrtom mesecu trudnoće, ali da dete nije njegovo. On je Draganu najpre ubo nožem u stomak, a zatim u leđa, i naneo joj teške povrede. Nesrećna žena je prevezena u kruševačku bolnicu gde je utvrđeno da na sreću nije životno ugrožena. Damir je ubrzo uhapšen, priznao je delo i određeno mu je zadržavanje do 48 sati, nakon čega je priveden Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu.

Istog dana u selu Striže kod Paraćina Dušan Janković (79) je supruzi Slobodanki prerezao vrat. Zločin se dogodio u porodičnoj kući, gde je žena i preminula a napadač uhapšen. Prema priči rodbine, tragedija je bila kulminacija svađa u prethodnih nekoliko meseci.

„Dušan je radio u paraćinskoj staklari, gde se i penzionisao, a Slobodanka je bila domaćica, brinula je o kući i porodici. Izrodili su dvoje dece, Mlađu i Slađanu.

Živeli su u srećnom braku i izgradili lepu porodičnu kuću. Kada je pod stare dane došlo vreme da odmore, Dušan se razboleo. Bio je ozbiljan srčani bolesnik.

Lekari su ga pozivali na hospitalizaciju u bolnici, ali je on odbijao da ode na lečenje. Stanje mu se pogoršavalo i bio je veoma nervozan. Slobodanka ga je često opominjala da treba da ide na lečenje i zbog toga su između njih stalno izbijale svađe, koje su se zatim pretvorile u nasilje u porodici, pa je u poslednjih nekoliko meseci dva puta intervenisala i policija“, pričaju komšije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

A onda je u subotu ponovo izbila svađa. Čuo se Slobodankin vrisak. Tada je kod njih u sobu ušla snaja, ali već je bilo kasno za bilo kakvo smirivanje situacije. Oko Slobodankine glave već je bila lokva krvi. Dušan je nož zario ženi u vrat i presekao joj karotidu. Snaja je odmah pozvala Hitnu pomoć i policiju, koja je Dušana zatekla u sobi. Nije mrdnuo od tela žene koju je usmrtio. Ćutao je i kada je u kuću došao njihov sin Mlađa. Bez reči je odveden u policiju i nakon saslušanja mu je određen pritvor zbog teškog ubistva.

Povezane vesti - Svi Tamarini rafali na “škaljarce”

Vesna Stanojević, koordinator Sigurne kuće, za “Ekspres” kaže da ove zločine ne povezuje sa ukidanjem vanrednog stanja.

„Prošle godine do ovog vremena ubijeno je devet žena. U ovoj godini 14, ali to povećanje nije prvi put. Takva situacija je bila i 2013. i 2014. godine. Situacije koje su se sada dešavale, posebno na Petlovom brdu i u Aleksincu govore o ljudima koji su živeli na marginama društva, bez struje i vode, i ono što je najvažnije bez opšte informisanosti. Žene prosto nisu ni bile informisane da mogu da prijave nasilje ili su olako shvatale situaciju, čak i onda kada su, kao što je to slučaj zločina kod Paraćina, prijavljivale nasilnike policiji, ali su ostajale u zajednici verujući da se ono najstrašnije neće desiti baš njima, a desilo se“, kaže Stanojevićeva.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve