Hronika
28.11.2021. 21:00
Ekipa Hronike

Lazar Tejić

Ubistvo u Belvilu: Rat zbog kokaina, ubistvo zbog para

ubistvo, policija
Izvor: Shutterstock

Lazar Tejić koji je optužen da je 12. novembra prošle godine u beogradskom naselju Belvil ubio bliskog saradnika škaljarskog klana Bojana Mirkovića priznao je zločin na suđenju, ali je naveo da je on sam organizovao i počinio ubistvo, kao i da ostali optuženi nemaju veze sa tim krivičnim delom.

Tejićevo priznanje je prvo i za sada jedino priznanje zločina koje se dovodi u vezu sa ratom kavačkog i škaljarskog klana, odnosno kako se za sada pretpostavlja unutrašnjeg sukoba unutar škaljarske kriminalne ekipe.

"Ja sam izvršio ovo ubistvo, ali ostali sa tim nemaju nikakve veze“, rekao je Tejić, a zatim je na suđenju objasnio kako je upoznao Mirkovića i kako je došlo do ubistva. Optuženi Tejić rekao je da je bio u zatvoru i da je na slobodu izašao 29. novembra 2019. godine, kao i da je tada u jednoj kafani upoznao Bojana Mirkovića koji je tamo radio kao obezbeđenje.

"Od njega sam kupio kokain, bio je komunikativan dečko, ponudio mi je da radim za njega, pa sam počeo da prodajem kokain. Naglo je počeo da uvećava količine koje je trebalo da prodajem za njega i ja to nisam mogao da postignem, a on je bio nezadovoljan. Nalupao mi je šamare i pretio da će da mi prebije ruke i noge. Ja sam se njega plašio. Uplašen i navučen na kokain, rešio sam da ga ubijem“, ispričao je Tejić pred Višim sudom u Beogradu.

On je naveo da je sam nabavio GPS uređaj, telefon i dva pištolja i da je odlučio da Mirkovića ubije u garaži gde nema nikoga. Kobnog dana ga je pratio preko GPS-a, sačekao da uđe u garažu i pucao u njega. Rekao je i da je sam sebi organizovao bekstvo u Bosnu, ali da nije uspeo jer ga je policija uhapsila u Loznici.

Ostali optuženi – Bojan Kovačević, inače očuh Tejića, Ivan Nikčević i Dušan Kokoruž – koji su optuženi kao saizvršioci negirali su krivicu, isto kao i Filip Ivanović optužen za pomaganje u izvršenju ovog krivičnog dela.

Bojan Kovačević je pred sudskim većem rekao da ne poznaje nikoga od okrivljenih, osim Tejića. Rekao je i da nije poznavao ubijenog Bojana.
Kovačević je pred sudom objasnio da je Lazar sin njegove vanbračne supruge, sa kojom je u vezi od 2018. godine, a sa kojom je zajednički život započeo krajem maja 2020. Prema njegovim rečima, Lazara je upoznao 2019. godine, kada je mladić izašao iz zatvora. Nakon što je ispričao kako ga poznaje, naveo je i da ga je često vozio svojim automobilom.

"Preko sto puta sam ga vozio kolima, kad god bi me Lazar pozvao“, rekao je Kovačević.

Nakon njega, odbranu je izneo Ivan Nikčević, koji se tereti za prodaju telefona i da je prenosio kretanje Mirkovića. On je ispričao detalje o svom poslu, odnosno kako se bavi prodajom softvera za Apple telefone koji, između ostalog, može služiti i za praćenje osoba.

Ne poznajem nikoga od optuženih, osim Dušana Kokoruža, koji mi je pre više godina pomagao oko obezbeđivanja dokumentacije za automobil“, naveo je Nikčević, a potom objasnio da je poznavao i ubijenog Mirkovića, koji mu je bio drug i na čiju je adresu bio prijavljen 2016. godine.

Išli smo zajedno u teretanu, a poslednji put sam ga video početkom novembra“, rekao je on.

Podsetimo, svi optuženi uhapšeni su desetak dana nakon ubistva i od tada se nalaze u pritvoru. Nadležni organi pronašli su oba pištolja iz kojih je pucano na Mirkovića, bicikl kojim je neposredni izvršilac došao na mesto izvršenja i kojim se posle udaljio. Takođe je pronađen GPS uređaj koji je korišćen za praćenje Mirkovića pre ubistva.

"Biološki tragovi i vremensko-prostorna analiza potvrđuju umešanost svih okrivljenih“, istaklo je ranije Tužilaštvo.

Uprkos dokazima, a sada i priznanju optuženog Tejića, ono što je i dalje nedoumica jeste motiv zločina, kao i ko je nalogodavac Mirkovićevog ubistva.

Mirković je bio blizak saradnik škaljarskog klana, ali da li je njegova smrt povezana sa sukobom koji ovaj klan vodi sa suparnicima iz kavačke kriminalne grupe ili je posledica neraščišćenih računa unutar škaljarske ekipe?

Mirkovića je, naime, policija dovodila u vezu sa prvom žrtvom škaljarsko-kavačkog rata, Goranom Radomanom, koji je ubijen početkom 2015. na Novom Beogradu.

Mirković je, kako se otkrilo, bio blizak sa Bojanom Radoman, udovicom pokojnog Radomana, koja sa decom živi u Beogradu. Bio je čest gost u njenom stanu u "JU biznis centru“. Šta se između njih dešavalo i u kakve poslove su zajedno bili umešani niko ne zna, ali je navodni epilog tog poslovanja nestanak velike sume novca. Krivica za nestanak, odnosno krađu tog novca je navodno pala na Mirkovića, ali da li je zato i usledilo njegovo ubistvo, do sada nije utvrđeno.

Poznato je samo da bi po ovom scenariju glavna uloga „pala“ na osumnjičenog i uhapšenog Ivana Nikčevića iz Nikšića, a koji je sa porodicom Radoman u kumovskim odnosima i koji je posle ubistva Radomana preuzeo ulogu zaštitnika njegove supruge i dece. On je vodio računa o celoj porodici, a ako su nestale pare, onda bi njegov zadatak bio i da reši problem.

Interesantno je i da su i Nikšićanin Nikčević, ali i drugi uhapšeni Crnogorac – Cetinjanin Filip Ivanović zavedeni kao saradnici škaljarskog klana, isto kao i ubijeni Mirković. Sudeći po tome, ubistvo Mirkovića je posledica sukoba unutar škaljarskog klana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počelo je suđenje optuženima za ubistvo Bojana Mirkovića u Belvilu
sudija.jpg

Viši sud u Beogradu

23.11.2021. 16:08

Počelo je suđenje optuženima za ubistvo Bojana Mirkovića u Belvilu

Pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje petorici optuženih za podmuklo ubistvo Bojana Mirkovića (34) 12. novembra 2020. godine u garaži zgrade u beogradskom naselju Belvil.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve