Hronika
26.10.2022. 15:29
R.E.

Saobraćajke

Važan apel MUP-a, shvatite ovo OZBILJNO

Saobraćajka, udes, sudar
Izvor: Shutterstock

Prethodnih dana u Republici Srbiji se dogodio veći broj teških saobraćajnih nezgoda u kojima su stradali pešaci prilikom prelaska kolovoza na obeleženom pešačkom prelazu. U ovim nezgodama jedan pešak je smrtno stradao, a više njih, među kojima i dvoje dece, zadobilo je telesne povrede, stoji u saopštenju MUP-a.

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u sredu rano ujutru na području Ivanjice, poginula je pedesetdevetogodišnja žena dok je prelazila kolovoz na obeleženom pešačkom prelazu, a u prethodna dva dana u nezgodama koje su se dogodile u Beogradu i Kragujevcu povređena dva deteta starosti devet i jedanaest godina, takođe prilikom prelaska kolovoza na pešačkom prelazu. 

S obzirom na to da je period godine kada je trajanje obdanice znatno kraće, česta je pojava magle i smanjena vidljivost, MUP apeluje na vozače da kada se približavaju obeleženom pešačkom prelazu upravljaju vozilom sa naročitom opreznošću, prilagode brzinu tako da mogu da zaustave vozilo i bezbedno propuste pešake koji su stupili ili imaju nameru da stupe na pešački prelaz. 

Takođe, MUP upozorava i pešake na njihovu obavezu da se pre stupanja na kolovoz prethodno uvere da mogu da pređu ulicu na bezbedan način, tako da ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja, kao i na obavezu da prilikom kretanja kolovozom van naselja noću i u uslovima smanjene vidljivosti moraju biti osvetljeni ili označeni reflektujućom materijom.

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama poginulo je 97 pešaka, od kojih su 54 poginula u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile u noćnim uslovima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije će u narednom periodu kontinuirano sprovoditi mere pojačane kontrole saobraćaja koje će prvenstveno biti usmerene na kontrolu brzine u zonama pešačkih prelaza, kontrolu poštovanja obaveza vozača prema pešacima, kao i poštovanja saobraćajnih propisa od strane pešaka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakva žena! Porađala se i izvlačila žrtve saobraćajke!
vatrogasci, mesto nesreće, saobraćajna neseća

Megan Varfild

14.10.2022. 14:54

Kakva žena! Porađala se i izvlačila žrtve saobraćajke!

Žena vatrogasac, Megan Varfild, nije dozvolila da je porođaj spreči u tome da pomogne čoveku koji je, nakon saobraćajne nesreće, ostao zaglavljen u automobilu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve