Hronika
26.09.2019. 16:32
Vijesti

Vijesti: Hrvatska traži Sašu Sinđelića, Crna Gora ćuti

crna-gora.jpg
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske sredinom jula poslali su crnogorskim kolegama molbu za izručenje Saše Sinđelića, zaštićenog svedoka o postupku "pokušaj terorizma", ali im zvanična Podgorica ponovo nije odgovorila na taj zahtev, pišu podgoričke Vijesti.

Prema pisanju tog dnevnika, to piše u odgovorima iz Hrvatske na njihovo pitanje, dostavljenim elektronskom poštom.

"Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske je 16. jula 2019. poslalo molbu za izručenje Saše Sinđelića Ministarstvu pravde Crne Gore, a radi izdržavanja zatvorske kazne po pravosnažnoj presudi Županijskog suda u Vukovaru i drugoj instituciji se nije obraćalo. Ovo Ministarstvo nije službeno obavešteno o odluci nadležnih crnogorskih pravosudnih tela o gore navedenoj molbi za izručenje Saše Sinđelića", navodi se u odgovoru.

Podgorički Viši sud početkom septembra doneo je rešenje u kojem se navodi da su utvrđene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Srbije Saše Sinđelića. Istovremeno, iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da je odbijen njegov zahtev za azil.

Svedok saradnik u predmetu "državni udar", u Hrvatskoj je pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora, zbog teškog ubistva i krađe.

Sredinom juna iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske saopštili su Vijestima da ih je crnogorsko Ministarstvo pravde povodom izručenja Sinđelića posljednji put kontaktiralo 12. jula 2017. godine.

Tada su objasnili da su 1. juna 2017. godine podneli molbu za izručenje srpskog državljanina, ali da im je 12. jula iste godine odgovoreno da je protiv njega u toku krivični postupak zbog krivičnih dela počinjenih na području Crne Gore i da je, zbog njegovog specifičnog statusa svedoka saradnika, nužna njegova prisutnost do okončanja krivičnog postupka...

Povezane vesti - Crnogorski svedok u Srbiji bez para

Sinđelić je, međutim, u međuvremenu uspeo da, kako tvrdi, pobegne u Srbiju, ali i da se vrati u Crnu Goru tvrdeći da ga u Srbiji proganjaju neke službe.

Vanraspravno veće Višeg suda u Podgorici prvobitno je odbilo zahtev za izručenje Sinđelića, uz obrazloženje da je bio nedostupan crnogorskim pravosudnim organima, pa mu nije mogao biti određen ekstradicioni pritvor.

Sinđelić se potom ilegalno vratio u Crnu Goru, zbog navodno "ozbiljnog progona određenih struktura u Srbiji".

Nedugo potom uhapšen je i određen mu je ekstradicioni pritvor, nakon čega je sud ponovo odlučivao o zahtevu za izručenje:

"Rešenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije Saše Sinđelića, po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine, izrečene presudom Županijskog suda, zbog počinjenog kaznenog đela protiv života i tijela - teško ubojstvo... i krivičnog dela protiv imovine - teška krađa...", saopšteno je.

Nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud je, navodi se, utvrdio da Saša Sinđelić nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za delo koje je predmet zahteva za izručenje, da krivična dela za koja se izručenje traži nisu izvršena na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina...

Takođe, sud je utvrdio da Sinđelić nije u Crnoj Gori već pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna đela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, te da je delo za koje se izručenje traži propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje jedne godine”, saopšteno je iz Višeg suda nakon rešenja donijetog 6. septembra ove godine

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve