Hronika
16.02.2020. 14:16
Tamara Marković Subota

Žena je "uvek kriva"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dragana S. (41) iz Novog Sipa kod Kladova, koju je sa dva uboda nožem u srce pokušao da ubije suprug Zoran S. (46), i to naočigled njihovih ćerki i zeta, rekla je da je ona kriva za tragediju i da supruga neće teretiti za napad.

"Ja sam kriva, a ne moj muž. Ja sam ga izazvala! Svađali smo se i razbesnela sam ga. Da sam ćutala, on to nikada ne bi uradio", rekla je Dragana policajcima koju su od nje uzeli izjavu u Opštoj bolnici u Kladovu, i tim rečima ih ostavila u potpunom šoku.

Draganu je u noći između nedelje i ponedeljka suprug napao kuhinjskim nožem. Tri puta ju je ubo u srce i pitanje je da li bi preživela da dečko njihove ćerke nije skočio na pomahnitalog Zorana. Uprkos tome, ona je policajcima izjavila da "Zoran nije kriv ni za šta".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Neću ga sudski goniti i neću ga tužiti. Svađali smo se i ja sam ga izazvala. Zato se razbesneo, a bio je pijan. Rekao mi je: "Nemoj više to da radiš, svi mi se smeju", misleći pritom da ga varam. Odbrusila sam mu da ću raditi šta god želim i da on ništa ne može da mi zabrani. Još sam mu i rekla: "Šta mi možeš!"", rekla je Dragana policajcima.

Ona je zatim izjavila da je posle tih njenih reči, Zoran zgrabio nož.

"Ni tada nisam prestala da ga provociram. Rekla sam mu: "Šta je, hoćeš da me ubodeš?" Tada je Zoranu pukao film i počeo je da me ubada", rekla je Dragana na kraju izjave.

Povezane vesti - Nijedna manje!

Svađa između njih, kako je kasnije utvrđeno, izbila je oko dva sata posle ponoći.

Galama je najpre probudila njihovu mlađu ćerku, koja ide u šesti razred osnovne škole, a zatim i stariju, kod koje je spavao dečko i koji je i uspeo da umiri pomahnitalog Zorana i spase Dragani život.

Zoran je zatim sav krvav uleteo u policijsku stanicu i rekao policajcima da ga uhapse jer je izbo svoju ženu. Patrola je odmah otišla u njegovu kuću u Ulici maršala Tita i tamo zatekla ranjenu Draganu, koju je Hitna pomoć zatim prevezla u bolnicu, u kojoj se i sada oporavlja.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, kaže za "Ekspres" da nije iznenađena izjavom žene koja brani svog supruga jer u većini slučajeva "žena krivi samo sebe".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Žena u Srbiji je uvek kriva za sve. Ona je kriva za suprugovu agresiju. Ona je kriva za svađu, uvek je ona provokator. Takvo je javno mnjenje u Srbiji, žene su vaspitane da tako misle. Ovu ženu je suprug mogao da ubije, srećom je preživela, a i dalje sebe smatra krivom, ne njega", kaže Stanojević.

Povezane vesti - KAKO SMO DOŠLI DOVDE? Agresija kao model života

Ona navodi da od toga koliko će dugo žena trpeti nasilje zavisi samo da li ona ima gde da ode ili ne.

"Ima žena koje na prvi pokazatelj nasilja napuštaju supruge. To su one žene koje imaju gde da odu. One koje nemaju gde da odu, koje nemaju posao, nisu u stanju da same izdržavaju decu, one ostaju i mogu godinama da trpe nasilje. Nije lako ni napustiti takvu bračnu zajednicu jer su tu u pitanju razni načini maltretiranja, a iz takve situacije se teško izlazi. One su izložene ucenama, pretnjama, tretirane su kao loše majke i loše supruge. Nažalost, na kraju i one pomisle da u tome ima istine. I zato sebe i smatraju krivima", kaže Stanojević.

 

Suđenje po službenoj dužnosti

"To što je Dragana odlučila da ne tereti supruga, sa stanovišta zakona nema veze, jer će on odgovarati na sudu zbog pokušaja ubistva. I naravno da treba da mu sude, bez obzira na to šta ona sada priča. To je krivično delo, koje se tereti po službenoj dužnosti", kaže Vesna Stanojević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve