Hronika
11.06.2021. 16:05
Tanjug

Ubistvo novinara

Zločin koji već 20 godina nije razjašnjen

ubistvo.jpg

U Jagodini se danas obeležava 20 godina od ubistva novinara i dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, ubijenog u hodniku ispred svog stana, u ulici Branka Radičevića, 11. juna 2001. godine. Za zločin još niko nije odgovarao.

Osim komemoracije, na Gradskom groblju gde je Pantić sahranjen, položeno je cveće , kao i na spomen ploču na mestu ubistva.

Na spomen ploči piše; "Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu ne", u potpisu Milanove kolega - novinari Srbije.

Cveće je položno i na bistu Pantića na Trgu koji nosi njegovo ime, nedaleko od zgrade gde je ubijen, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića.

Tradicionalno se na dan njegove smrti dodeljuje i nagrada "Za novinarsku hrabrost - Milan Pantić", čiji je ovogodišnji dobitnike novinar Radio televizije Srbije Vladimir Banić. Nagrada se sastoji od unikatne diplome i novčanog iznosa, a ustanovljena je u znak sećana na pokojnog Pantića.

Za ubistvo Pantića i posle dve decenije niko nije odgovarao. Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić, izjavio je polovinom aprila "da su poznata imena ubica, ali da su izvršioci tog zločina na slobodi, jer tužilaštvo nema dovoljno dokaza za sud".

"Ubila ga je naručena ekipa koja vrši samo likvidacije, koja nema nikakve veze sa motivima", naveo je on. Matić je tada ocenio da je reč o "organizovanom kriminalu, vezanom za vrlo konkretnu privatizaciju".

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je počeo u nedeljinim novinama "Novi put" u Jagodini. Njegovo ime je upisano 3. maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu, na 1.395. mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili živote na zadatku, a njegova slika i biografija i slika i biografija ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, nalaze se u Muzeju novinarstva "Newseum" u glavnom gradu SAD.

Pantić je ubijen oko osam sati ujutru sa "nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu", dok se u klompama vrećao iz obližnje prodavnice sa vekonom hleba i litrom mleka u vrećici. Najveći broj tekstova Pantić je u to vreme objavio u rubrici "Crna hronika", pišući o kriminalu u Jagodini, Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije, pre svega u oblasti privatizacije društvenih i državnih preduzeća. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o ubistvima Pantića i Ćuruvije
policija

"Dali smo sve od sebe"

10.06.2021. 16:05

Vučić o ubistvima Pantića i Ćuruvije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će država uspeti da završi proces istrage ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini i Slavka Ćuruvije u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
18.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve