Hronika
05.07.2019. 19:00
Vojislav Tufegdžić

ZLOČINCI DUGO VODILI PRAVOSUĐE: Posleratni period u Nemačkoj obeležili - opet nacisti

naci.jpg

Nemački "Dojče vele" objavio je istraživanje čiji zaključci pokazuju da su nacisti i decenijama po okončanju Drugog svetskog rata vodili glavnu reč u Saveznom državnom tužilaštvu. Istraživanje je pokazalo da su, na primer, 1953. od 28 službenika na najvišim pozicijama, čak 22, odnosno 80 odsto, bili nacisti.

Posle Drugog svetskog rata početno osoblje Saveznog državnog tužilaštva Nemačke sastojalo se od pet osoba: glavnog državnog tužioca, dvojice saveznih tužilaca i dvojice saradnika. Trojica su bili članovi NSDAP (Nacionalsocijalističke radničke partije Nemačke), a druga dvojica su bili državni tužioci u nacističkom pravosuđu.

Užasni pravnici

Ovi podaci potiču iz istraživačkog projekta koji je krajem 2017. godine naručio generalni savezni tužilac Nemačke Peter Frank i koji su sada delom objavljeni. Kompletni rezultati sudije trebalo bi da budu predstavljeni do kraja ove godine, a završni izveštaj naučnika verovatno za godinu dana, sredinom 2020.

Tokom čitavog perioda koji se istražuje - od 1950. do 1974. godine - oko polovine članova višeg osoblja bili su bivši članovi NSDAP. „To, naravno, formalno opterećuje vrhovnu instituciju nemačkog pravosuđa", rekao je Kristof Zaferling na marginama simpozijuma u Saveznom sudu govoreći o Saveznom državnom tužilaštvu i nacističkoj eri. On je takođe rekao i da „to ne znači da je svako članstvo u partiji veliko opterećenje. Treba pažljivo pogledati svaku biografiju".

Pročitajte - Saslušanje Draže Mihailovića: Nedić vrbovao vođu četnika

Generalni savezni tužilac Peter Frank naglasio je važnost ovog projekta, posebno u današnje vreme. Da bi se shvatilo zašto su se ljudi ponašali na određeni način, neophodno je sagledati razvoj zakona o zaštiti države. „Pravnici - uključujući i užasne pravnike - obično se oslanjaju na važeće zakonodavstvo", rekao je Frank.

Posebnu ulogu imao je Volfgang Frenkel, koji je od 1951. godine bio savezni tužilac, a nekoliko meseci tokom 1962. generalni savezni tužilac, iako je tokom nacionalsocijalizma u mnogo slučajeva bio odgovoran za pretvaranje zatvorskih kazni u smrtne kazne.

Pooštravao presude

Tužilaštvo u nacističkoj državi, kao prethodnik Saveznog tužilaštva, imalo je mogućnost da podnese tužbu za poništenje pravosnažnih presuda. Frank kaže da je to bio „moćan instrument nacističkog pravosuđa" čime su presude pooštravane u smislu nacističke ideologije.

Frenkel je često koristio taj instrument da bi podneo zahtev za strožu kaznu ili smrtnu kaznu. U drugim slučajevima on je odbijao molbe osuđenih da u njihovu korist podnese žalbu za ništavost presude.

Frank je izrazio nadu da će istraživanje pružiti i uvid u to kako se Frenkel ponašao u svojstvu saveznog tužioca pre nego što je imenovan za šefa te institucije: "Može se pretpostaviti da se nenametljivo uklopio u sistem krivičnog prava za zaštitu Savezne Republike Nemačke".

Na čelu interdisciplinarne radne grupe su stručnjak za pravo Kristof Zaferling i istoričar Fridrih Kisling. Ti naučnici procenjuju dosijea osoblja, spise predmeta i istorijska veštačenja.

Istraživanje se nadovezuje na sličan projekat saveznog ministarstva pravde koji je završen 2016. godine. Tokom projekta se ispostavilo da su u posleratnom periodu više od polovine rukovodilaca u tom nemačkom ministarstvu bili bivši članovi NSDAP, odnosno bivši nacisti. Svaki peti je bio bivši član specijalnih jedinica SA, a njih 16 odsto su radili u nacističkom ministarstvu pravde. Tokom ovog projekta je ispitano 170 osoba od 1949/50. do 1973. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve