Istorija
14.12.2017. 15:30
Rade Jerinić

I MRTAV SE PRIVIĐAO POLICIJSKIM DOUŠNICIMA PO KAFANAMA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mustafa Golubić je tri puta saslušavan. Nije rekao skoro ništa, a nemački istražitelji iz Gestapoa uglavnom su se oslanjali na podatke koje im je dostavila predratna jugoslovenska kraljevska tajna policija, koja je o Golubiću, osim onoga što se ticalo područja Jugoslavije, vrlo malo znala. Iako je bio izložen neviđenoj torturi i mučenju, pred istražiteljima se držao hrabro. Priznao je samo ono što je bio siguran da Nemci znaju. Ni reč više od toga

Koliko je Mustafa Golubić bio opasan i veliki igrač u svim obaveštajnim sukobima između dva rata i na samom početku Drugog svetskog rata najbolje svedoče i dva dokumenta koja se nalaze u dosijeu koji je Gestapo sačinio nakon što je uhapsio i zatvorio Golubića u junu 1941. godine. Pedantni Nemci u spisima imaju zahtev koji je potpisao policijski službenik srpske tajne policije koja je u to vreme bila podređena Gestapou.

KO JE ZAISTA BIO MUSTAFA GOLUBIĆ: Čovek sa 100 lica, 250 pasoša, crnorukac i sovjetski Džejms Bond

U pomenutom izveštaju traži se provera za tri čoveka, prvi je Mustafa Golubić, drugi je njegov verni prijatelj i saborac Pavle Bastajić i treći je učitelj Nezir Hadžinazić. Dopis je potpisao policijski službenik Dušan Teodorović, koji navodi da je do podataka došao od nekog svog izvora sa ulice koji nije imenovan. Izvor je naveo da se imenovana trojka sastajala u kafani Užice i u restoranima preko puta železničke stanice. Zanimljivo je da je dopis sačinjen 1. avgusta 1941. godine, dakle, više od mesec dana nakon što je Golubić streljan. I mrtav se priviđao policijskim doušnicima po beogradskim kafanama.

U mladosti bio sam član nacionalne organizacije "Mlada Bosna", i to od 1908. do 1919. godine, kada sam pristupio Komunističkoj partiji. "Mlada Bosna" je 1911. kompletno prešla u organizaciju "Crna ruka". Ime je organizacija dobila od štampe. U stvari, ona se zvala "Ujedinjenje ili smrt"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Gestapo je uredno odgovorio nakon dva meseca, početkom oktobra 1941. godine, da je Golubić Mustafa streljan "radi toga što je ilegalno nabavljao putne isprave". O druga dva pomenuta lica izjasnili su se na sledeći način: "Bastajić se nalazi u bekstvu i teralicom biva potraživan i od srpske policije. Hadžinazić nije u Beogradu policijski prijavljen. Dalje se do sada o obojici nije moglo saznati."

ISKAZ MUSTAFE GOLUBIĆA U GESTAPOU

Mustafa Golubić je tri puta saslušavan. Nije rekao skoro ništa, a nemački istražitelji iz Gestapoa uglavnom su se oslanjali na podatke koje im je dostavila predratna jugoslovenska kraljevska tajna policija, koja je o Golubiću, osim onoga što se ticalo područja Jugoslavije, vrlo malo znala. Iako je bio izložen neviđenoj torturi i mučenju, pred istražiteljima se držao hrabro. Priznao je samo ono što je bio siguran da Nemci znaju. Ni reč više od toga.

ČOVEK KOJEG SE I STALJIN PLAŠIO: Kako je Mustafa Golubić ostavio dubok utisak na sovjetskog direktora

Mustafa Golubić je prema sovjetskim izvorima koje citira i Boris Ponomarjov u svojoj knjizi bio značajan deo jedne operacije koju je naredila Kominterna i u kojoj su od 1934. do 1939. likvidirana sama vrhuška komunističkih partija u Evropi. Radilo se o više od 600 ljudi kojima su uglavnom presudili Golubić i njegovi saradnici (vidi okvir). Nisu bili pošteđeni ni rukovodioci KPJ. Ali odgovor ko je izdao Mustafu Golubića u Beogradu juna 1941. godine krije se u imenima onih koji su čistku preživeli i čije su ambicije, kako je vreme pokazalo, bile megalomanske.

Nastaviće se...

Opširnije čitajte u najnovijem broju Ekspresa, koji je od petka u prodaji.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve