Katar 2022
27.10.2022. 14:16
Beta

Reprezentacija Australije

Fudbaleri o migrantima u Kataru (VIDEO)

Fudbal, fudbalski stadion
Izvor: Shutterstock

Fudbalska reprezentacija Australije postala je prva ekipa koja je javno progovorila o pitanjima ljudskih prava u Kataru, gde će se održati Svetsko prvenstvo.

Reprezentativci su objavili video snimak na kome su govorili o tome kako se u Kataru odnose prema radnicima migrantima i članovima LGBTQ populacije.

Ukupno 16 igrača učestvuje u videu, uključujući kapitena Meta Rajana i Aleksa Vilkinsona, koji je i predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Australije.

"Rešavanje ovih pitanja nije lako i mi nemamo sve odgovore. Mi smo iz FIFPro, Međunarodnu organizaciju radnika u građevinarstvu i drvnoj industriji i Međunarodnu konfederaciju sindikata, nastojeći da ugradimo reforme i uspostavimo trajno nasleđe u Kataru", naveli su fudbaleri.

"Ovo mora uključivati uspostavljanje centra za migrante, efikasnog pravnog leka za one kojima su uskraćena prava i dekriminalizaciju svih istopolnih odnosa. To su osnovna ljudska prava koja treba da budu data svima i koja će obezbediti nastavak napretka u Kataru i nasleđe koje prevazilazi poslednji zvižduk na Svetskom prvenstvu 2022. godine", rekli su reprezentativci.

Svetsko prvenstvo održaće se od 20. novembra do 18. decembra, a Australija će početi turnir 22. novembra utakmicom protiv Francuske. U drugom kolu Australija će četiri dana kasnije igrati protiv Tunisa, a grupnu fazu završiće utakmicom sa Danskom 30. novembra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

FIFA: "Bićemo veoma strogi u Kataru"
Svesko prvenstvo u Kataru

Đani Infantino

29.08.2022. 07:45

FIFA: "Bićemo veoma strogi u Kataru"

Predsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino izjavio je da će bezbednost na Svetskom prvenstvu u Kataru biti "veoma stroga", jer će se svi navijači nalaziti u jednom gradu.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve