Katar 2022
19.12.2022. 08:05
Beta-AFP

Sumiranje

Po čemu ćemo pamtiti Katar 2022

katar, 10. 12. 2022.
Izvor: EPA / TOLGA BOZOGLU

Organizaciju Svetskog fudbalskog prvenstva 2022. u Kataru pratile su kontroverze oko ljudskih prava, pitanja o ograničenjima koja su nametnuta navijačima, ali je takmičenje proteklo bez incidenata uz veliku organizaciju.

Posle pominjanja na britanskoj televiziji da je tokom organizovanja takmičenja umrlo 400 do 500 ljudi, organizatori su bili primorani da navedu broj stradalih radnika migranata tokom gradnje stadionu. Oni su naveli da je od 2014. do 2020. 414 radnika stradalo u nesrećama na radu u Kataru.

Za radnike koji su povezani sa organizacijom, prijavljena su tri smrtna slučaja u vezi sa radom, i 37 nevezanih za posao. Medjutim, kružile su razne priče sa drugačijim brojevima stradalih.

Predstavnici Međunarodne organizacije rada, sa kojim je razgovarao AFP, smatraju da o toj temi "nema verodostojnih informacija".

Navijači su na početku Mundijala bili zabrinuti i zbog strogog regulisanja konzumiranja alkhola u Kataru. Druga zabrinutost se odnosila na homoseksualnost koja se u toj zemlji smatra nezakonitom.

Navijači tako nisu smeli da ulaze na stadione sa odećom u duginim bojama, koje su simbol zajednice LGBT, ali neki evropski zvaničnici ipak su nosili te boje.

Osam evropskih fudbalskih federacija odustalo je od toga da njihovi igrači nose trake "One Love" kao podršku zajednici LGBT, jer je Medjunarodna fudbalske federacija (Fifa) zapretila kaznama. Tokom utakmice na početku prvenstva, jedan Italijan je prošetao terenom sa zastavom duginih boja na meču Portugal-Urugvaj.

Zabeleženi su i manji incidenti između provladinih i antivladinih iranskih navijača posle utakmice Iran-SAD.

Katar je kao domaćin tokom četiri nedelje Mundijala očekivao oko milion ljudi. U prve dve nedelje bilo 765.859 posetilaca, dok je nekoliko desetina hiljada kasnije došlo za polufinale i finale. Za sada se još ne zna konačan broj.

Navijače je zabrinula cene smeštaja koja je za mnoge bila prevelika. Oni koji su se opredelili za najjeftiniju opciju od 80 evra po noćenju za dvokrevetnu sobu, bili su zadovoljni. Bunili su se oni koji su plaćali po 200 evra za smeštaj pod šatorima.

Prvo Svetsko prvenstvo u arapskom svetu označilo je približavanje Katara i Saudijske Arabije posle diplomatskog zahlađenje od 2017. do 2021. godine.

Mundijal je približio arapski svet u podršci Palestincima zastavama i transparentima na stadionima. Zastavice su nosili i marokanski igrači na jednoj utakmici.

Evropske političke ličnosti, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona, posetile su Katar, a neki su nosili dugine boje u znak podrške zajednici LGBT.

Pred kraj takmičenja, Katar je ponovo u centru pažnje zbog skandala o korupciji u Evropskom parlamentu. Katarske vlasti su odbacile svoju umešanost.

Sve vesti, zanimljivosti, intervjue... u vezi sa Svetskim prvenstvom u fudbalu, pratite u Ekspres specijalu Katar 2022.     

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ulaznice za finale u Kataru - 14.000 dolara!?
katar, 17. 12. 2022.

Verovali ili ne

17.12.2022. 13:47

Ulaznice za finale u Kataru - 14.000 dolara!?

Navijači fudbalske reprezentacije Argentine organizovali su u petak drugi protest ispred hotela u Dohi u kom su smešteni članovi Argentinskog saveza (AFA) kako bi im pomogli da pronađu karte za finale Svetskog prvenstva protiv Francuske.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve