Katar 2022
20.11.2022. 07:50
Beta

Đani Infantino

"Oni koji kritikuju Svetsko prvenstvo su licemeri"

1
Izvor: Beta / AP / Abbie Parr

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino osudio je "moralne lekcije" i "licemerje" zapadnih zemalja, uoči otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru.

"Ono što se trenutno dešava je veoma nepravedno. Oni koji kritikuju Svetsko prvenstvo su licemeri", rekao je Infantino na konferenciji za novinare u Dohi koju je započeo dugim monologom.

"Za ono što smo mi Evropljani radili u prethodnih 3.000 godina, trebalo bi da se izvinjavamo narednih 3.000 godina pre nego što drugima držimo moralne lekcije. Te moralne lekcije su samo licemerje", istakao je Infantino.

Organizatori Svetskog prvenstva u Kataru su na meti žestokih kritika zbog kršenja ljudskih prava i diskriminacije, posebno LGBTQ+ populacije, kao i zbog odnosa prema radnicima migrantima, uključujući one koji su radili na infrastrukturi za Svetsko prvenstvo.

Infantino je tokom svog govora istakao da se oseća kao "Katarac, Arapin, Afrikanac, gej, invalid i radnik migrant".

On je istakao da su evropske nacije zatvorile svoje granice za migrante koji su želeli tamo da rade, dok je Katar ponudio mogućnosti radnicima iz Indije, Bangladeša i drugih zemalja jugoistočne Azije putem legalnih kanala.

Osvrnuo se na članke objavljene u nekoliko zemalja, Španiji, Engleskoj i Francuskoj, koji kao "lažne navijače" opisuju navijače iz Južne Azije. "To je čist rasizam. Svako na svetu ima pravo da navija za koga želi", rekao je on.

Prvi čovek Fife se osvrnuo i na zabranu konzumiranja alkohola oko stadiona, rekavši da navijači "mogu da prežive tri sata bez piva".

"Lično mislim da možemo da preživimo tri sata bez piva. Bilo u Francuskoj, Španiji, Škotskoj", rekao je Infantino.

Svetsko prvenstvo počinje sutra utakmicom između domaćina katara i selecije Ekvadora od 17.00.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nadam se da je Katar prvo i poslednje SP na zimu"
Svesko prvenstvo u Kataru

Aleksandar Čeferin

18.11.2022. 21:05

"Nadam se da je Katar prvo i poslednje SP na zimu"

Predseenik Evropske fudbalske federacije (UEFA) ne sumnja da će u Kataru biti sjajno organizovan Mundijal, ali se nada da će se šampionat vratiti u letnji termin
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
08.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve