Scena
14.11.2017. 13:34
R.E.

Srpski "kum" Bojan Zulfikarpašić na Jazzycolorsu

bojan-z-1.jpeg

 Bojan Zulfikarpašić u Parizu otvorio jubilarni 15. džez festival koncertom u pariskoj sali "Le Carreau du Temple"  

U Parizu se od 2. do 30. novembra 2017. godine održava petnaesto jubilarno izdanje džez festivala stranih Kulturnih centara "Jazzycolors ".
Festival ove godine okuplja 22 stranih kulturnih centara i instituta i cilj mu je predstavljanje najboljih džez ansambala zemalja učesnica kao i promocija stranih kulturnih centara i njihovih redovnih programa.
Manifestacija postoji od 2003. godine i organizuje je FICEP - Forum stranih kulturnih centara Pariza, federacija koja okuplja svih 55 stranih kulturnih centara u Parizu.

Bojan Zulfikarpašić  Foto: Ophélie Viossanges Bojan Zulfikarpašić Foto: Ophélie Viossanges

Od 2008. godine, zaštitno lice i "kum" festivala je Bojan Zulfikarpašić, jedan od najpoznatijih muzičara iz Srbije na evropskoj i svetskoj džez sceni. Dobitnik brojnih priznanja, od kojih je poslednje nagrada za najboljeg džez izvođača y 2017. godini, koju mu je dodelio Društvo za zaštitu autorskih prava "SACEM", Bojan Zulfikarpašić je otvorio festival u četvrtak 2. novembra, koncertom u pariskoj sali "Le Carreau du Temple", kulturnom centru pariskog trećeg arondismana.
Na koncertu je nastupio u pratnji sastava Axiom, koga čine američki saksofonista Kris Spid, kontrabasista Fil Donkin, i bubnjar Dejan Terzić, koji već duži niz godina gradi uspešnu karijeru u Nemačkoj.
Festival "Jazzycolors" je nastao na incijativu Češkog kulturnog centra, i nakon petnaest izdanja je izrastao u ozbiljan medunarodni festival vrhunskog kvaliteta kojim se predstavljaju zemlje učesnice i njihovi najbolji umetnici. Jedan od principa festivala je da se koncerti održavaju u samim kulturnim centrima i da se preko razmene muzičara koji ušestvuju na festivalu, u isto vreme razmenjuje i publika i tako skrece pažnja na ostale mesecne i godišnje programe i aktivnosti centara. Na taj način se povećava vidljivost i prisustvo stranih kulturnih centara i njihovih programa u francuskim medijima ali i na kulturnoj sceni grada Pariza, u kome se svakodnevno održava preko hiljadu kulturnih događaja.  O značaju ove manifestacije, s obzirom na kvalitet umetnika i broj zemalja učesnica, govore brojni članci i izveštaji lokalnih medija, ali i institucionalni i medijski partneri manifestacije kao što su Ministarstvo kulture Republike Francuske, Opština grada Pariza, radio stanica TSF JAZZ i drugi.
Festival traje do 30. novembra i održava se u 13 stranih kulturnih centara, ali i u prostorima poput Nacionalnog Arhiva Francuske i Fondacije Biermans Lapotre. Kulturni centar Srbije u Parizu ove godine nema svog predstavnika na festivalu. 
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
26.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve