Oni su ponos Srbije
27.10.2022. 15:10
Beta

Držimo palčeve za dalje

Bravo za nastavnicu i njene đake iz Prve kragujevačke gimnazije

učenje, posao, kancelarija
Izvor: Shutterstock

Projekat "Escape Room" koji je zajedno sa učenicima Prve kragujevačke gimnazije kreirala nastavnica Katarina Veljković, plasirao se među 10 finalista za najbolje inovativno rešenje u oblasti nastave i učenja na svetskom takmičenju koje organizuje Evropska fondacija za obuku.

"Ponosna sam na svoje učenike koji su mi pomogli da ideju o transformisanju nastavnog sadržaja predmeta Informatika i računarstvo za osnovu školu pretvorimo u digitalni sadržaj, kojim se jako važna tema kao što je digitalna pismenost prikazuje na učenicima pristupačniji način i to upravo rešavanjem različitih zadataka i zagonetki", kazala je Veljković, a preneo je program "Nova pismenost" u saopštenju.

Kreiranjem "Eskejp sobe" u video igri "Majnkraft", po njenim rečima, pokazali su da su pravi kreatori nastavnih sadržaja koji povećavaju svest o važnosti bezbednog korišćenja interneta i time postavljaju stepen digitalne pismenosti učenika na viši nivo.

"Ono što je najvažnije, metodika koju smo koristili pri izradi "Eskejp sobe" se može primeniti na sve nastavne predmete, i zbog toga je ovakav pristup i priznat kao inovativan", naglasila je nastavnica i mentorka tima Katarina Veljković.

Projekat "Escape room", kako se dodaje u saopštenju, omogućava učenje informatike kroz edukativne igre na platformi "Majnkraft", prošle godine dobio je podršku kroz konkurs "Digitalna ekspedicija - Izazov".

Konkurs, drugu godinu za redom, zajedno realizuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa "Digitalna Srbija" u okviru programa "Nova pismenost" koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i "Propulsion".

Projekat "Escape Room" je svoje mesto u finalu izborio u konkurenciji 800 pristiglih prijava iz više od 50 zemalja sveta, a glasanje na sajtu etf.europa.eu otvoreno je do 21. novembra.

Program "Nova pismenost" radi s građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog srpskog društva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je realna, a šta umišljena pretnja sa društvenih mreža?
Deca, dete, internet, društvene mreže

Visokotehnološki kriminal

30.12.2021. 06:05

Šta je realna, a šta umišljena pretnja sa društvenih mreža?

Pre nešto više od tri godine, nakon otvaranja poglavlja 24 u pregovorima sa Evropskom unijom pod nazivom "Pravda, sloboda i bezbednost“, Republika Srbija je donela prvu Strategiju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, sa pratećim akcionim planom za njeno sprovođenje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve