Oni su ponos Srbije
11.12.2022. 22:05
Beta

Bravo!

Srpski matematičari ponovo najbolji!

UNHCR
Izvor: Shutterstock

Tim Matematičke gimnazije iz Beograda je imao najbolje rešenje na srednjoškolskom projektu na temu inkluzije izbeglica, saopštila je Kancelarija Agencije UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji.

U saopštenju je navedeno da su oni smislili aplikaciju za mobilni telefon namenjenu učenju srpskog kao stranog jezika.

Drugu nagradu je dobio tim Srednja škola "Sezai Suroi" iz Bujanovca jer je smislio niz inkluzivnih aktivnosti: posete Prihvatnom centru u Preševu, zajednički čas s vršnjacima-izbeglicama i organizovanja izložbe povodom Svetskog dana izbeglica.

Trećeplasirana je Gimnazija "Veljko Petrović" iz Sombora zbg niza kreativnih aktivnosti koje su uključile direktnu komunikaciju sa žiteljima lokalnog Prihvatnog centra. Aktivan član njihovog projektnog tima bio je dečak iz Rusije koji je utočište našao u Srbiji.

Srednjoškolski projekat na temu inkluzije izbeglica "U njihovim patikama" organizovan je širom Srbije, a podržalo ga je Ministarstvo prosvete Srbije.

Vršiteljka dužnosti šefice predstavništva UNHCR u Srbiji, Stefani Krause, kazala je da taj projekat pokazuje da mladi mogu da pruže podršku onima kojima je potrebna uprkos zabrinjavajućim rezulatima ispitivanja javnog mnjenja koja ukazuju na visok nivo ksenofobije i netrpeljivosti među srednjošklcima i studentima u Srbiji prema ljudima drugih religija.

Da bi se to poboljšalo, "preduslov je da devojkama i mladićima zajedno omogućimo pristup proverenim podacima i informacijama na osnovu kojih će moći da formiraju stavove", rekla je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve