Oni su ponos Srbije
08.01.2024. 08:57
R.E.

Lepa vest

Svetski i istorijski uspeh srpskih studenata!

1
Izvor: Otvorena komunikacija

Na Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u Vijetnamu (World Universities Debating Championship) srpski studenti ostvarili su istorijski uspeh i postali šampioni u čak dve od tri kategorije ovog najvećeg takmičenja u debati na svetu.

U istoriji ovog prestižnog prvenstva koje se održava duže od 40 godina, ovo je prvi put da delegacija jednog univerziteta ima timove u finalu sve tri kategorije svetskog prvenstva, kao i prvi put da su debateri jednog univerziteta postali svetski šampioni u dve kategorije ovog takmičenja.

U finalu otvorene kategorije svetskog prvenstva debatovali su Đorđe Radosavljević, sa Pravnog fakulteta u Beogradu i Ilija Ivanišević, sa Fizičkog fakulteta. U finalu prvenstva debatovali su protiv studenata sa Univerziteta Oksford, Stanford i Univerziteta u Sidneju, a plasmanom u finale postali su jedan od četiri najbolja tima na svetu.

Lazar Popović, sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Mihailo Babić, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu osvojili su titulu svetskih šampiona u finalu kategorije engleski kao drugi jezik, u kojem su pobedili timove sa institucija KNUST iz Gane, Univerziteta Haifa iz Izraela i IIT-Bombaj iz Indije.

1
Izvor: Otvorena komunikacijaLazar Popović i Mihailo Babić

Đorđe Mirković, sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Miloš Prokić, sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu postali su svetski šampioni u kategoriji engleski kao strani jezik. U finalu ove kategorije debatovao je još jedan naš tim – Katarina Lazić i Pavle Antonijević, studenti Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, a Katarina je takođe osvojila nagradu za najbolji govor u finalu takmičenja ove kategorije. Takođe srpski tim, koji su činili Konstantin Popović i Stefan Josipović, sa Fakulteta muzičke umetnosti, stigao je do četvrtfinala prvenstva u kategoriji engleski kao drugi jezik, kao 9. najbolji tim na svetu u ovoj kategoriji.

Pored izuzetnih timskih uspeha, naši debateri su ostvarili i zavidne rezultate pojedinačno, kao govornici. U kategoriji engleski kao drugi jezik, Ilija Ivanišević je proglašen za 2. najboljeg govornika, a Đorđe Radosavljević za 5. najboljeg govornika.U kategoriji engleski kao strani jezik, Stefan Josipović je odneo titulu 5, Mihailo Babić 6, Konstantin Popović 7. i Lazar Popović 9. najboljeg govornika na svetu.

1
Izvor: Otvorena komunikacija

Na svetskom prvenstvu smo takođe ostvarili i odlične rezultate kao sudije. Miloš Marjanović, sa Pravnog fakulteta u Beogradu je bio glavni sudija u polufinalu i četvrtfinalu otvorene kategorije, Marta Vasić, sa Fakulteta političkih nauka je sudila četvrtfinale otvorene kategorije, a Novak Čelebić, sa Pravnog fakulteta u Beogradu je sudio osminu finala otvorene kategorije.

Na ovom takmičenju je učestvovalo više od 700 studenata iz 95 zemalja sveta, a Srbiju je pored navedenih timova predstavljao još jedan tim: Obrad Kostić, sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Strahinja Batanjski sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Podsećamo da naši debateri već duži niz godina postižu odlične uspehe na evropskom i svetskom nivou, te smo imali svetske šampione 2017. godine (Miloš Marjanović i Teodora Rešetar), kao i 2022. godine (Đorđe Radosavljević i Novak Čelebić).

Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo, koje se održava svake zime u drugoj zemlji sveta od 1981. godine, je takmičenje u formi britanske parlamentarne debate, podeljeno je u tri takmičarske kategorije (otvorena kategorija, engleski kao drugi jezik i engleski kao strani jezik) i najveće je godišnje okupljanje studenata na svetu u kome svake godine učestvuju studenti svih prestižnih univerziteta kao što su Harvard, Oksford, Kembridž itd.

Sledeće svetsko prvenstvo biće održano u Panami. Sredstva za put i učešće naše reprezentacije sakupljena su kampanjom skupljanja sredstava preko platforme Donacije.rs, a kampanju je podržalo više od 110 pojedinaca, prijatelja, bivših debatera i kompanija, uz posebnu podršku koja je došla od sponzora naše reprezentacije - Serbia Zijin Mining i Telekoma.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve