Scena
07.04.2023. 19:35
Beta

Godišnjica smrti

Paloma Pikaso: "Očevo nasleđe teško, ali puno ljubavi"

Pikaso
Izvor: Shutterstock

Paloma Pikaso, ćerka slavnog španskog slikara Pabla Pikasa, ocenila je da joj je otac ostavio "teško nasleđe, ali puno ljubavi".

"Rekla bih da je njegovo nasleđe teško, ali iza njega ima mnogo ljubavi", rekla je Paloma Pikaso povodom obeležavanja 50 godina od smrti velikog umetnika.

Paloma Pikaso, koja ima 73 godine, rođena je iz vanbračne veze slikara i francuske spisateljice Fransoaz Žilo. Paloma je poznata kao modni i kreator parfema. Ona je odnos sa ocem opisala kao "čaroban i čudesan".

Pošto je bila vrlo tiha devojčica, mogla je da boravi u ateljeu umetnika, koji joj je od praznih paklica cigarete pravio figurice koje je ona potom bojila. Pikaso je bio poznat kao strastveni pušač francuskih cigareta Gitane.

Dok je Paloma bila tinejdžerka 1963. godine, njena majka je objavila knjigu "Living with Picasso" u kojem je slikara opisala kao tiranina i egoistu.

Knjiga, koja je postala best-seler u SAD, nije naišla na odobrenje u Francuskoj, gde su intelektualci potpisali peticiju protiv njenog objavljivanja na francuskom.

Paloma Pikaso je rekla da su tada mnogi ljudi prestali da je pozdravljaju i da joj više nije bilo dozvoljeno da boravi u očevom ateljeu, i to joj je bilo veoma bolno.

Prema njenim rečima, knjigu sada posmatra na drugačiji način, jer je Pikaso prikazan kao čovek sa vrlinama i manama.

Paloma Pikaso smatra da od njenog oca ne praviti boga jer je tada dehumanizovan i manje zanimljiv.

Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umetnik - slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. veku, a proveo polovinu života u Francuskoj.

Smatra se jednim od najvećih i najplodnijih slikara svih vremena i jedan je od osnivača kubizma.

Pikasove najpoznatije slike su pored monumentalne "Gernike" (1937) i dela "Devojke iz Avinjona" (1907), platna koji se smatraju prvim kubističkim delom, i slike "Dete sa golubicom u rukama" (1901), "Porodica akrobata" (1905), "Akt" (1910), "Žena sa gitarom (1911-1912), "Violina" (1914) i "Ogledalo" (1932).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U znak protesta, zalepili se za Pikasovu sliku (VIDEO)
1

Australija

09.10.2022. 18:32

U znak protesta, zalepili se za Pikasovu sliku (VIDEO)

Dve osobe su uhapšene u nedelju, zbog toga što su se zalepile za sliku Pabla Pikasa u Nacionalnoj galeriji Viktorije, u Melburnu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve